Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

EÚ obvinili z rasizmu, musela vymazať VIDEO za 120 tisíc

EÚ sa inšpirovala filmom Kill Bill
EÚ sa inšpirovala filmom Kill Bill (Zdroj: telegraph.co.uk)

BRUSEL - Európska komisia odstránila v utorok zo servera YouTube videoklip propagujúci Európsku úniu ako tvorkyňu svetového mieru potom, čo sa objavili námietky, že nahrávka má rasistický podtext. Obstaranie videa stálo 127.000 eur. Píše o tom dnes denník Daily Telegraph.

Videoklip, ktorý vykazuje jasnú inšpiráciu kultovým filmom Kill Bill režiséra Quentina Tarantina, zachytáva trojicu mužov z radov etnických menšín, ktorí sa pripravujú s pomocou bojových umení na boj s osamelou beloškou. Žena sa ale rozmnoží a jej kópia vytvorí okolo mužov kruh. Útočníci potom pustia zbrane a ženine žlté šaty sa zmenia na 12 hviezd Európskej únie.

Európska komisia vyjadrila poľutovanie nad tým, že videoklip bol uznaný za rasistický, a ospravedlnila sa za neho. "Tento klip nebol v žiadnom prípade myslený ako rasistický a my samozrejme ľutujeme, že bol tak pochopený," podotkol generálny riaditeľ EK pre rozšírenie Stefano Sanninú. "Ospravedlňujeme sa všetkým, koho prípadne klip urazil. Vzhľadom k týmto polemikám sme sa rozhodli okamžite zastaviť túto kampaň a videoklip stiahnuť," dodal.

Sanninú uviedol, že reakcia cieľovej skupiny mladých ľudí od 16 do 24 rokov, "ktorí chápu zápletky a témy filmov a videohier týkajúcich sa bojového umenia", bola pozitívna.

Vo svojom vyhlásení ale Sanninú priznal, že niektorí ďalší ľudia "vyjadrili znepokojenie ohľadom poslania" tohto videoklipu. Na nahrávku podľa denníka Daily Telegraph prišli tisíce sťažností, ktorých autori argumentovali, že videoklip propaguje skôr "imperializmus" a "stereotypy" ako "susedskú politiku" EÚ.

Vo videoklipe je vidieť žena, ako prechádza prázdnym skladiskom. Náhle pred ňu zoskočí muž z východnej Ázie ovládajúci kung-fu. Nato sa objaví majster bojového umenia kalaripajat z juhoindického štátu Kérala a mieri na ňu svoju šabľou. Nakoniec vrazí dverami dovnútra muž tmavej pleti s dredmi venujúci sa brazílskemu bojovému umeniu capoeira a začne k nej metať hviezdy.

Žena sa na trio chvíľu pokojne zahľadí a potom sa rozdelí do 12 identických verzií seba samej, ktorými útočníkov obkľúči, takže tí nakoniec zložia svoje zbrane a rezignovane sa posadia na zem so skríženými nohami.

Na záver sa žena prostredníctvom počítačovej animácie zmení na vlajku Európskej únie so sloganom "čím viac nás je, tým sme silnejší".

"(Tento videoklip) začal prehliadkou bojových umení a skončil tak, že všetky postavy dali najavo vzájomný rešpekt v pozícii vyjadrujúcej mier a harmóniu," vysvetlil Sanninú. "Tento žáner bol vybraný, aby pritiahol mladých ľudí a aby zvýšil ich záujem o dôležitú časť politiky Európskej únie," dodal.

Nezávislý inštitút Open Europe označil klip za prinajmenšom "veľmi podivný". "Je nedomyslený a otázkou zostáva, či by sa mali míňať peniaze za takéto veci a či môže skutočne podporiť rozšírenie (EÚ)," vyhlásil analytik Raoul Ruparel z centra Open Europe. "Európska únia je obvykle celkom politicky korektná, takže toto je trochu neočakávané," dodal.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu