Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

V Nórsku je nedostatok masla, kilo stojí aj 51 eur!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

OSLO - Maslo sa na predvianočnom trhu v Nórsku stalo nedostatkovým tovarom a jeho cena výrazne stúpla, keď zúfalí zákazníci boli ochotní v uplynulých dňoch zaplatiť za jeden kilogram v prepočte desiatky eur.

Dôvodom je nielen zvýšený predsviatočný záujem o maslo, ktoré je hlavnou zložkou vianočného pečiva, ale i dovozné clá, ktoré na tento produkt uplatňuje nórska vláda. Svoje určite zohrali i meniace sa stravovacie návyky Nórov, ktorí začali uprednostňovať maslo pred margarínmi a rastlinnými tukmi.

Najvýznamnejší výrobca masla v Nórsku, firma Tine AS, dnes podľa agentúry AP informovala, že znížené dovozné clá, ktoré v reakcii na nedostatok masla schválila vláda, jej umožnia výrazne zvýšiť produkciu masla, pretože dovezené maslo bude môcť použiť vo svojich iných výrobkoch.

Nedostatok inšpiroval vynaliezavcov k organizovaniu nelegálneho dovozu masla zo zahraničia. Internetoví predajcovia zaznamenali zvýšený obrat, keď predávali kilogram masla aj za 400 nórskych korún (51 eur), čo je šesťnásobok bežnej ceny. Mnohí Nóri si urobili výlet do susedného Švédska, kde si maslo na vianočné pečenie zaobstarali.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu