Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Voľby v Berlíne vyhrala vládnuca SPD, nováčikom budú "piráti"

Klaus Wowereit oslavuje víťazstvo strany SPD
Klaus Wowereit oslavuje víťazstvo strany SPD (Zdroj: SITA)

BERLÍN - Sociálnodemokratická strana Nemecka (SPD) dosiahla v krajinských voľbách v Berlíne napriek stratám jasné víťazstvo a podľa predbežných výsledkov získala 28,3 percenta, čiže 48 kresiel. Informovala o tom v noci nadnes tlačová agentúra DPA.

V porovnaní s predchádzajúcimi voľbami však SPD v nedeľu stratila 2,5 percenta. Na druhom mieste sa umiestnila Kresťanskodemokratická únia (CDU) kancelárky Angely Merkelovej so ziskom 23,4 percenta. Strana Ľavica dostala 11,7 percenta hlasov, volebný výsledok Zelených bol 17,6 percenta.
      
Slobodná demokratická strana (FDP) neprekročila 5-percentnú hranicu, potrebnú pre vstup do parlamentu - podporilo ju len 1,8 percenta voličov.
      
Nováčikom v krajinskom parlamente v Berlíne bude Pirátska strana, ktorá získala 8,9 percenta a bude mať 15 kresiel - presne toľko ako kandidátov na svojom zozname.
      
Pri moci sa pravdepodobne udrží doterajší primátor Berlína a nominant SPD Klaus Wowereit, za nových koaličných partnerov si môže vybrať Zelených alebo CDU. Volebná účasť dosiahla 60,2 percenta.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu