Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Rebeli prehľadávajú Tripolis, novinári opustili hotel

Muammar Kaddáfí Zobraziť galériu (17)
Muammar Kaddáfí

TRIPOLIS - 18:50 Skupiny líbyjských rebelov dnes v Tripolise pátrali po bojovníkoch režimu Muammara Kaddáfího a tiež po líbyjskom vodcovi, ktorý sa skrýva na stále neznámom mieste. Jeho areál povstalci dobyli v utorok, Kaddáfí sa ale odmieta vzdať a v častiach mesta ovládaných jeho vernými sa s prestávkami bojuje. Podľa serveru BBC sa ohniská odporu nachádzajú v dvoch štvrtiach a v okolí hotela Rixos, kde bolo násilne zadržiavaných asi 35 novinárov.

18:19 Všetci zahraniční novinári dnes opustili hotel v Tripolise, v ktorom ich päť dní zadržiavali vojaci verní líbyjskému lídrovi Muammarovi Kaddáfímu. Novinárom sa podarilo z hotela odísť za pomoci predstaviteľov Červeného kríža. V hoteli Rixos sa nachádzalo viac než 30 väčšinou britských a amerických novinárov. Strážili ich dvaja strážcovia ozbrojení samopalmi AK-47, ktorí odmietali odísť zo svojho stanovišťa aj napriek víťaznému postupu rebelov v iných častiach mesta.

17:03 Líbyjskí povstalci po dobytí Tripolisu vypísali na hlavu Muammara Kaddáfího odmenu 2 milióny dinárov (1,2 milióna eur). Oznámil to v stredu šéf líbyjskej Dočasnej národnej rady. "Rada podporuje iniciatívu podnikateľov, ktorí ponúkajú dva milióny dinárov za chytenie Muammara Kaddáfího, živého alebo mŕtveho," povedal Mustafá Abd al-Džalíl v Tripolise. Zároveň tiež ponúkol amnestiu "členom Kaddáfího najužšieho kruhu, ktorí ho zabijú alebo zajmú".

14:38 Líbyjský vodca Muammar Kaddáfí sa stále nachádza niekde v Tripolise, pravdepodobne v južnej štvrti, v ktorej dnes dochádzalo k zrážkam jeho stúpencov s povstalcami. Uviedol to povstalecký predstaviteľ pre tlačovú agentúru Reuters. Ďalší zástupca povstalcov medzitým informoval, že Kaddáfího jednotky bombardovali oblasti v centrálnej časti Tripolisu vrátane Kaddáfího základne Báb al-Azízíja, ktorú povstalci obsadili v utorok.

13:35 Ozbrojení stúpenci líbyjského vodcu Muammara Kaddáfího bránili dnes 35 zahraničným novinárom opustiť hotel Rixos v Tripolise. Informovali o tom reportéri televízií BBC a CNN. Kameramanovi britskej televízie ITN ozbrojenci hrozili samopalom, uviedol spravodajca BBC Matthew Price. Medzi novinármi v luxusnom hoteli panovala nervozita. Predpokladali, že na streche sú naďalej umiestnení ďalší ostreľovači lojálni Kaddáfímu. Situácia sa v noci nadnes veľmi vyostrila, na chodbách hliadkovali strážcovia, informoval Price. "Je jasné, že nemôžeme hotel dobrovoľne opustiť," uviedol.

06:45 Napriek utorkovémupádu hlavného tripoliského sídla líbyjského vodcu Muammara Kaddáfího boje v líbyjskej metropole neustáli. Streľba neutícha ani v líbyjskom vnútrozemí a v prístavnom meste Syrta, tradičnej bašte Kaddáfího stúpencov. Sám Kaddáfí sa v noci na dnešok ozval s posolstvom národu, v ktorom opísal ústup z Tripolisu ako "taktický krok" a za jedinú možnú voľbu označil víťazstvo alebo smrť.

03:08 Desiatky rakiet Grad a mín bolo v noci odpálených na Tripolis. Podľa televíznej stanice Al-Arabíja, ktorá sa odvoláva na očitých svedkov, rakety dopadli na cesty neďaleko od komplexu Báb al-Azízíja, v ktorom donedávna sídlil líbyjský vodca Muammar Kaddáfí. Sily verné Kaddáfímu s nasadením tankov a rakiet údajne útočia aj na mesto Adželát západne od Tripolisu.

02:05 Zvrhnutý líbyjský vodca Muammar Kaddáfí dal prvýkrát od pádu Tripolisu o sebe vedieť. Sýrsky televízny kanál al-Uruba odvysielal jeho posolstvo líbyjskému ľudu, v ktorom ústup svojich stúpencov z opevnenej rezidencie v Tripolise označil za "taktický krok".

01:00 V líbyjskom vnútrozemí pokračujú ozbrojené zrážky povstalcov s vojakmi vernými zvrhnutému vodcu Muammarovi Kaddáfímu. Podľa televízie Al-Arabíja sa tvrdo bojuje v meste Sabha asi 700 kilometrov južne od Tripolisu, odkiaľ pochádza kmeň Kaddáfího a jeho rodiny.

20:23 Líbyjskí povstalci po niekoľkohodinových bojoch obsadili opevnenú rezidenciu Muammara Kaddáfího v Tripolise. Rozľahlý komplex Báb al-Azízíja bol pri útoku vážne zničený, ale odpor obrancov vo večerných hodinách ustal. Po zvrhnutom líbyjskom vodcovi rebeli v areáli nenašli ani stopy; panuje presvedčenie, že z mesta utiekol. Mŕtvi sa počítajú na stovky, v meste sa prejavuje nedostatok liekov a pohonných hmôt.

18:57 Stovky líbyjských povstalcov dnes vtrhli do skladu zbraní v tripoliskom sídle Muammara Kaddáfího, odkiaľ brali nové, ešte nevybalené ostreľovacie pušky. Agentúre Reuters to oznámil svedok. "Je koniec, Kaddáfí skončil," kričal jeden bojovník v oslavnej nálade. Iný, ktorý k bráne rozsiahleho opevneného komplexu Báb al-Azízíja niesol ukradnutý televízor, prijímač položil na zem a kričal: "Toto je za líbyjský ľud!"

16:51 V nemocniciach v líbyjskej metropole Tripolis a okolí sa výrazne zhoršila situácia so zásobovaním. Oznámila to dnes organizácia Lekári bez hraníc (MSF). "V niektorých nemocniciach sa minuli životne dôležité lieky a lekársky materiál. Sú problémy so zásobovaním elektrinou a je nedostatok paliva pre sanitky a dôležité lekárske prístroje," citovala agentúra DPA koordinátora MSF Jonathana Whittala.

16:40 Ťažké boje dnes prepukli v okolí opevneného sídla líbyjského vodcu Muammara Kaddáfího v Tripolise. Rebelom sa podľa televízie Al-Arabíja podarilo prelomiť prvú bránu areálu a podľa britskej televízie Sky sa nad komplexom po údere Severoatlantickej aliancie vznášal dym. NATO uviedla, že jeho stroje nad mestom operujú, bombardovanie Kaddáfího komplexu Báb al-Azízíja ale nepotvrdila.

02:32 Líbyjskí povstalci padli v hlavnom meste Tripolis do "pasce" a jednotky lojálne líbyjskému vodcovi Muammarovi Kaddáfímu im "zlomili chrbticu", povedal Kaddáfího syn Sajf Islám, ktorý sa v noci nadnes nečakane objavil v Tripolise.

0:15 V Líbyi objavili dve telá, ktoré možno patria synovi Muammara Kaddáfího, Chámisovi, a šéfovi tajnej služby Abdalláhovi Sanúsímu. Bez uvedenia zdrojov to oznámila televízia Al-Džazíra.

00:47 Bojové lietadlá Severoatlantickej aliancie bombardovali sídlo líbyjského vodcu Muammara Kaddáfího v hlavnom meste Tripolis. Informovala o tom televízia al-Džazíra s odvolaním sa na povstalecké zdroje.

20:45 Líbyjskí povstalci dnes obsadili letisko v hlavnom meste Tripolis. S odvolaním sa na hovorcu vzbúrencov to oznámila televízia Al-Arabíja. Povstalci predtým vyhlásili, že majú pod kontrolou 95 percent Tripolisu, ktorý sa stal poslednou baštou odporu režimu Muammara Kaddáfího.

19:44 Jeden zo synov líbyjského lídra Muammara Kaddáfího ušiel z domáceho väzenia, ktoré na neho uvalili povstalci. Oznámila to dnes televízia al-Džazíra. Muhammad Kaddáfí, ktorý sa povstalcom vzdal v nedeľu, ušiel s pomocou vojakov verných jeho otcovi, ktorí zaútočili na dom, kde ho zadržiavali. Miesto pobytu Muammara Kaddáfího je neznáme. Líbyjskí povstalci predtým oznámili, že okrem Muhammada zajali aj dvoch ďalších Kaddáfího synov - Sajfa Isláma a Sádího.

Sajfa Islám sa teší zo slobody

Seif al-Islam
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: SITA)

19:42 Situácia v hoteli Rixos v Tripolise, kde bývajú zahraniční novinári, sa dnes večer vyostrila. Reportéri televízii BBC a CNN informovali o výpadkoch prúdu a bojoch v jeho bezprostrednej blízkosti. "Počujem streľbu - nie oslavnú, ale boje," informoval spravodajca BBC Matthew Price, ktorý je v hoteli s 30 ďalšími novinármi.

Podľa jeho slov ulice v blízkom okolí hotela stále kontrolujú sily lojálne vodcovi Muammarovi Kaddáfímu. Novinári predpokladajú, že je to jedna z mála oblastí Tripolisu pod Kaddáfího kontrolou.19:15 Tuniským úradom sa dnes vzdal líbyjský vojak, ktorý tvrdí, že armáda Muammara Kaddáfího ho do Tunisu vyslala spáchať atentát na veľvyslanectvo nemenovanej arabskej krajiny. Oznámili to tuniské ozbrojené sily.

18:52 Podľa televízie Al-Arabíja chytili povstalci aj tretieho Kaddáfího syna Saadího. Už skôr zadržali bratov Muhammada a Sajfa Islamu, ktorí sú držaní v zajatí. Kaddáfího ďalší synovia Mutasim a Chámis sú podľa predpokladov západných diplomatov v mohutne stráženej rezidencii Báb al-Azízíja, kde sa ukrývajú so svojím otcom. O osude ďalšieho syna Hannibala nie je nič známe.

18:05 Konflikt v Líbyi teraz treba ukončiť bez ďalších strát na životoch a pomsty. Na tlačovej konferencii New Yorku to dnes povedal generálny tajomník OSN Pan Ki-mun. "Vyzývam sily plukovníka (Muammara) Kaddáfího, aby okamžite ukončili násilie a uvoľnili cestu pre pokojný prechod," vyhlásil Pan Ki-mun.

17:17 Povstalci v Líbyi dnes oznámili, že líbyjská štátna televízia je už pod ich kontrolou. Revolucionári zaútočili na budovu televízie a po zabití Kaddáfího vojakov sa jej zmocnili, uviedla agentúra Reuters s odvolaním sa na hovorcu povstalcov. Stanica následne prestala vysielať.

16:22 Líbyjskí povstalci, ktorí od pondelka rána kontrolujú takmer celé hlavné mesto Tripolis, nevedia, kde sa nadchádza vodca Muammar Kaddáfí, a to napriek úporným snahám nájsť ho. Potvrdil to v pondelok predseda povstaleckej rady Mustafa Abdul-Džalíl v rozhovore pre panarabskú televíziu al-Arábia.

16:05 Poľsko údajne dodávalo zbrane líbyjským povstalcom bojujúcim proti režimu Muammara Kaddáfího. Uviedla to dnes poľská agentúra PAP s odvolaním na bližšie nešpecifikované vládne zdroje. Zbrane sa mali povstalcom predať na jar so súhlasom poľskej vlády. O aké zbrane konkrétne išlo, sa v správe PAP nepíše.

13:46 Sily líbyjského vodcu Muammara Kaddáfího neprestávajú v Tripolise klásť odpor povstalcom, strieľajú z vozov a v metropole rozmiestnili žoldnierov z afrických krajín, oznámila agentúra AFP. Podľa agentúry Reuters líbyjské sily rozmiestnili tanky neďaleko Kaddáfího rezidencie v centre mesta a čelia útokom povstalcov. Medzinárodná organizácia pre migráciu vypravila loď, ktorej úlohou je evakuovať z Tripolisu migrantov, ktorí v metropole uviazli kvôli bojom. Loď pojme asi 300 ľudí.

12:54 Británia čoskoro uvoľní zmrazený majetok Líbye, ktorý patrí líbyjskému ľudu, aby pomohla tamojším povstalcom nastoliť poriadok v krajine. Povedal to dnes britský premiér David Cameron.

11:29 Európska únia, Francúzsko a ďalšie krajiny dnes znovu vyzvali líbyjského vodcu Muammara Kaddáfího, aby odstúpil. Do stredu hlavného mesta Tripolisu v noci na dnešok vstúpili povstalci bojujúci proti Kaddáfího režimu. Časti centra podľa rebelov ostreľovali režimné tanky.

Podľa talianskeho ministra zahraničných vecí Franka Frattiniho vládne sily ovládajú už len desať až pätnásť percent hlavného mesta, podľa líbyjského chargé d'affaires v Londýne citovaného agentúrou AP je to iba päť percent.

Režim líbyjského vodcu Muammara Kaddáfího sa rúca s príchodom povstalcov do metropoly Tripolis, ktorí obsadili významnú vojenskú základňu v meste a zatkli právoplatného nástupcu režimu Kaddáfího syna Sajfa Isláma.

9:07 V okolí Kaddáfího rezidencie zúria ťažké boje

Ťažké boje sa rozpútali v pondelok pri rezidencii Muammara Kaddáfího v centre Tripolisu, ktorého väčšina je už v rukách povstalcov. Podľa nemenovaného diplomata, ktorý sa nedávno stretol s Kaddáfím, sa diktátor môže stále nachádzať vo vládnom komplexe Báb al-Azizíja.

"Je stále v Tripolise a môže byť v rezidencii," povedal. Vládny komplex bol často terčom náletov NATO a mnoho budov v ňom je zrovnaných so zemou. Kaddáfí sa v nedeľu trikrát prihovoril v televíznom prejave národu na vopred natočených nahrávkach, momentálne však nie je jasné, kde sa nachádza.

Streľba sa v pondelok ozývala aj z južných častí hlavného mesta ako aj z okolia hotela Tixos, v ktorom býva väčšina zahraničných médií.

01:00 Kaddáfího režim sa začína rúcať, povstalci sú v Tripolise

Postalci obsadili Zelené námestie v centre Tripolisu, informovala agentúra Reuters. Vzbúrenci oslavujú, mávajú opozičnými zástavami a strieľajú do vzduchu na námestí, ktoré bolo dodnes vyhradené iba pre zhomaždenia zinscenované režimom na podporu vodcu Muammara Kaddáfího.

"Môžem potvrdiť, že naši muži zajali Sajfa Isláma," povedal dnes líder povstalcov Mustafá Abdal Džalíl pre televíziu al-Ďzazíra. "Vydali sme pokyn, aby s ním zaobchádzali dobre, aby mohol čeliť súdnemu procesu," povedal Džalíl. Vodca tiež oznámil, že bojovníci proti režimu zastavia ofenzívu, ak Kaddáfí ohlási svoj odchod. V tom prípade by mal bývalý vodca i jeho synovia zabezpečený voľný odchod z krajiny.

Najstarší Kaddáfího syn Muhammad sa vzdal povstaleckým jednotkám. Kapitulovala aj Kaddáfího bezprostredná ochranka, informovala televízia al-Arabíja.

Podľa hovorcu Kaddáfího vlády sú jej členovia ochotní vyjednávať s povstalcami. Žiadajú NATO, aby presvedčila vzbúrenecké jednotky, aby zastavili útok na Tripolis. Kaddáfí je vraj ochotný vyjednávať s hlavný predstaviteľom Dočasnej národnej rady Džalílom.

Predstavitelia NATO reagovali na situáciu vyhlásením, že aliancia bude naďalej uplatňovať mandát OSN a chrániť civilistov v Líbyi. Generálny tajomník NATO dnes vyzval na pokojné a okamžité odovzdanie moci v Líbyi a potvrdil, že NATO je pripravené spolupracovať s povstalcami, aby tento scenár spoločne dosiahli. "NATO bude spolupracovať s líbyjským ľudom a s Dočasnou národnou radou, ktorá má v rukách veľkú zodpovednosť," povedal Rasmussen. Vyzval tiež krajinu na zjednotenie, zmierenie a dodržiavanie ľudských práv.

Televízia al-Ďazíra odvysielala zábery z ulíc Tripolisu, kde ľudia vzbúrencov vítajú a strhávajú Kaddáfího plagáty zo stien. Reportéri zahraničných tlačových agentúr aj predstavitelia povstalcov potvrdili, že muži, ktorí prišli zvrhnúť Kaddáfího režim, sa skutočne nestretli s výrazným odporom obyvateľov.

Na ceste ku Kaddáfího sídlu prepustili povstalci politických väzňov, z ktorých mnohí vyzerali vyslabnutí. Desiatky z nich ukazovali jazvy a modriny, ktoré im spôsobili dozorcovia a plakali od šťastia.

Tisíce obyvateľov mesta vítali povstalcov, ktorí strieľali do vzduchu. Niektorí volali: "Prišli sme si po teba, kučeravá hlava (Kaddáfího prezývka - pozn.)". V centre Tripolisu však pokračujú krvavé zrážky medzi prívržencami režimu a vzbúrencov.

Líbyjská vláda informovala, že najmenej 1300 civilistov prišlo o život a viac ako 5000 sa zranilo pri náletoch NATO v hlavnom meste za posledných 12 hodín, uviedla agentúra DPA. Nemocnice vraj nezvládajú nápor ranených. Vláda obviňuje NATO z leteckých útokov ktoré majú povstalcom otvoriť cestu do centra mesta.

 V súčasnosti nie je jasné, kde presne sa Kaddáfí nachádza.

 

Obama vyzýva Kaddáfího, aby sa zmieril s realitou a odstúpil

Podľa amerického prezidenta Baracka Obamu vykazuje režim líbyjského vodcu Muammara Kaddáfího známky blížiaceho sa pádu. Obama zároveň vyzýva Kaddáfího, aby sa vzdal moci a predišiel tak ďalším obetiam, informovala agentúra Reuters.

"Líbya sa vymaňuje spod nadvlády tyrana," napísal Obama vo svojej reakcii k dianiu v Tripolise.

"Najspoľahlivejší spôsob ako zastaviť krviprelievanie je jednoduchý: Muammar Kaddáfí a jeho režim si musia uvedomiť, že nadišiel koniec ich vlády. Kaddáfí musí vziať na vedomie fakt, že už nemá viac kontrolu nad Líbyou. Musí sa vzdať moci raz a navždy," Obama uvádza vo svojom stanovisku.

USA budú podľa Obamu naďalej trvať dodržiavaní ľudských práv líbyjského ľudu, uvádza agentúra Associated Press. "Budeme naďalej spolupracovať s našimi spojencami a partnermi v medzinárodnom spoločenstve, aby sme ochránili obyvateľov Líbye a podporili pokojný prechod k demokracii," hovorí Obama.

 

Najstrší Kaddáfího syn Muhammad je v domácom väzení


Najstarší syn líbyjského vodcu Muammara Kaddáfího Muhammad povedal dnes ráno pre televíziu al-Džazíra, že ho zajali povstalci a držia ho v domácom väzení v Tripolise, informovala agentúra Reuters.

"Ozbrojenci obkľúčili môj dom a som stále doma a oni sú vonku," opísal Muhammad Kaddáfí svoju situáciu telefonicky z Tripolisu. "Povedali, že zaručia moju bezpečnosť. Obliehajú môj dom," dodal. V pozadí bolo počuť streľbu. "Áno, streľba sa ozýva zvnútra môjho domu," povedal najstarší syn vodcu. Telefonické spojenie sa v tom momente náhle prerušilo. Muhammad neskôr potvrdil, že on i jeho rodina sú v poriadku a nezranení.

Muhammad je Kaddáfího synom z predchádzajúceho manželstva. Povstalci už zatkli aj právoplatného dediča, Muhammadovho mladšieho, nevlastného brata Sajfa Isláma. Stále nie je známe, kde sa ukrýva samotný vodca a ostatní členovia jeho rodiny.

Medzinárodný trestný súd bude rokovať o vydaní Sajfa Isláma Kaddáfího


Medzinárodný trestný súd (ICC) a líbyjskí povstalci budú dnes rokovať o vydaní zajatého syna líbyjského vodcu Muammara Kaddáfího - Sajfa Isláma - do Haagu. Sajf čelí obvineniam zo zločinov proti ľudskosti, povedal pre CNN hlavný žalobca ICC Luis Moreno-Ocampo.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu