Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Londýnske nepokoje majú prvú obeť!

Londýn zaznamenáva najhoršie nepokoje za desiatky rokov Zobraziť galériu (2)
Londýn zaznamenáva najhoršie nepokoje za desiatky rokov

LONDÝN - Londýnske nepokoje majú prvú obeť. V nemocnici dnes zomrel dvadsaťšesťročný muž, ktorého v noci vo štvrti Croydon na juhu metropoly našli postreleného v aute. Polícia zatiaľ nezverejnila ďalšie podrobnosti prípadu.

Anglická metropola má dnes za sebou noc najhoršieho pouličného násilia od osemdesiatych rokov, keď vo štvrtiach po celom meste vládla anarchia a polícia bola napriek posilám voči gangom násilníkov bezmocná. Nepokoje sa rozšírili aj do ďalších miest - Birminghamu, Liverpoolu, Leedsu a Nottinghamu. Predseda vlády David Cameron predčasne ukončil dovolenku a zvolal rokovanie krízového štábu.
 
V londýnskych uliciach horeli domy, autá a obchody. Mesto nezažilo toľko požiarov naraz od náletov za druhej svetovej vojny. Násilníci vyrabovali desiatky obchodov, obvykle nerušene, pretože polícia nestačila tempu rýchlo sa šíriaceho násilia. Policajti sa sami stali terčom prudkých útokov.
 
Založených požiarov bolo jednej chvíli toľko, že hasičom začínali chýbať vozy a na niektoré miesta sa kvôli násiliu dostali neskoro. V nočných hodinách sa na nich obrátilo 2169 ľudí, teda pätnásťkrát viac než obyčajne.
 
Len v Londýne polícia v noci zadržala viac ako 200 ľudí. od začiatku nepokojov počet zatknutých prekročil 450. Ďalších sto ľudí zatkli v Birminghame. Polícia oznámila, že zranených bolo 44 policajtov. Zranených bolo 14 civilistov, je medzi nimi asi šesťdesiatročný muž, ktorého život ohrozuje poranenia hlavy.
 
Nepokoje, ktoré vzbudzujú obavy aj kvôli olympiáde v Londýne na budúci rok, začali v noci na nedeľu v londýnskej štvrti Tottenham. Po ďalšom násilí v nedeľu vzplanuli s nebývalou intenzitou v pondelok už popoludní v Hackney na severovýchode mesta a potom sa šírili na juh do štvrtí Peckham, Lewisham, Croydon a Clapham. Postupne sa ale ohniská násilia objavili prakticky po celom meste - rabovanie zažil Notting Hill v centre i Ealing na západe mesta, rovnako ako Camden, Woolwich, Mile End, Bethnal Green a East Ham.
 
Výtržníci rozbíjali výklady, rabovali, zapaľovali autá a odpadové kontajnery stavali barikády proti policajtom. Podľa svedkov mali v Claphame v miestnom obchodnom dome takmer dve hodiny na to, aby si vybrali, čo chceli. Clapham, rovnako ako Peckham, a predovšetkým Croydon na juhu, zasiahli najhoršie požiare. Výtržníci zapálili aj skladisko Sony v Enfield na severe Londýna.
 
"Londýn sa prebudil do šokujúceho a desivého rána," povedal dnes zástupca šéfa Scotland Yardu Steven Kavanagh. "Londýnska polícia bola preťažená tak, ako ešte nikdy," zdôraznil. Na otázku, či pripadá do úvahy povolanie armády, odpovedal, že "sa zvažujú všetky možnosti".
 
Dnes ráno sa tiež debatovalo o možnosti vyhlásenia zákazu vychádzania alebo nasadenia vodných diel, ktoré britská polícia nepoužíva a nemá ich k dispozícii - s výnimkou Severného Írska. Hovorí sa tiež o tom, či by vláda nemala zablokovať niektoré sociálne siete, prípadne odkazovú službu mobilov BlackBerry, prostredníctvom ktorých sa vandali dohovárajú.
 
Počas noci sa násilnosti rozšírili do ďalších anglických miest. V Birminghame horela policajná stanica. V liverpoolskej štvrti Textoth vyvádzalo asi 200 mladých ľudí v maskách. V týchto mestách, rovnako ako v Nottinghame a Bristole, dochádzalo k ostrým stretom s políciou. Výtržníkmi boli predovšetkým mladí ľudia, hlavne muži, ale aj dievčatá. Podľa britských televízií podstatnú časť tvorili členovia gangov, ktorí medzi sebou prechodne uzavreli mier a obrátili sa spoločne proti polícii. Mnohými výtržníkmi sú ešte deti, podľa ministerky vnútra Theresy Mayovej zadržali aj jedenásťročného chlapca.
 
Kvôli nepokojom zrušili stredajšie priateľské stretnutie vo futbale Anglicko s Holandskom vo Wembley. Zároveň nateraz odvolali zápasy londýnskych futbalových klubov.
 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu