Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Neistota rastie, možný krach USA je nepríjemne blízko

Prezident USA Barack Obama
Prezident USA Barack Obama (Zdroj: SITA)

NEW YORK/ WASHINGTON - V Spojených štátoch čoraz viac rastie neistota. Zostávajú už len zhruba štyri dni do 2. augusta, po ktorom sa krajina bez dohody politikov o navýšení štátneho dlhu ocitne bez peňazí. Vierohodné riešenie sa zatiaľ nerysuje.

Situáciu so znepokojením sledujú obyvatelia krajiny, firmy, ale aj jednotlivé štáty. Nervozitu na trhoch navyše zvýšili dnešné informácie o pomalšom raste americkej ekonomiky, ako sa očakávalo.

Investorov aj ďalších pozorovateľov stále zložitej situácie na americkej politickej scéne znepokojil štvrtkový krach hlasovania v Snemovni reprezentantov o republikánskom návrhu na zvýšenie stropu pre štátny dlh zo súčasných 14,29 bilióna dolárov. Republikáni pri ňom predviedli šokujúcu nejednotnosť. Navyše sa ešte viac skrátil čas na kompromisnú dohodu s demokratmi.

"V podstate stojíme na okraji priepasti, pozeráme do nej a nikde nevidíme dno," uviedol vo svojej analýze stratég spoločnosti IG Markets Ben Pottter. Dodal, že ak americkí politici do pondelka nedospejú k dohode, mohla by sa situácia na trhoch kvôli výpredaju aktív spôsobenému obavami vymknúť kontrole.

Republikáni dnes ráno miestneho času uviedli, že by sa o ich návrhu mohlo hlasovať dnes. Po intenzívnych nočných rokovaniach sú optimistickí. Veria, že sa im podarilo získať aspoň časť konzervatívnych zákonodarcov strany, ktorí zatiaľ boli proti plánu republikánskeho šéfa Snemovne reprezentantov Johna Boehnera. Hlasovanie by aj tak ale zrejme bolo len symbolické, demokratmi ovládaný Senát i prezident Barack Obama tento návrh odmietajú.

Podľa internetového denníka Politico je tak možné, že demokrati a republikáni budú cez víkend rokovať o kompromisnom riešení, ktoré by celú krízu ukončilo. Pôjde pritom o dve sumy - o koľko sa navýši štátny dlh a aké sa s tým spoja úspory. Pre demokratov je v tejto chvíli podstatné, aby vláda mala peniaze až do prezidentských volieb v novembri 2012, aby sa súčasná dráma čoskoro neopakovala.

Pozície oboch strán inak príliš vzdialené nie sú. Ich návrhy obsahujú úspory v zhruba rovnakej výške, a to 2,4 bilióna až tri bilióny dolárov počas desiatich rokov. Zároveň nepočítajú so zvyšovaním daní, ktoré demokrati dlho požadovali a republikáni kategoricky odmietajú. Či to ale bude stačiť pre dohodu, nie je jasné. Za posledných niekoľko týždňov už skrachovalo niekoľko nádejných rokovaní.

Denník The Los Angeles Times dnes však napísal, že americkí politici by nakoniec mohli mať pre dohodu viac času, než uvádza americké ministerstvo financií. Podľa niektorých analytikov by vláda mohla mať dosť peňazí do 8. augusta, či dokonca až 15. augusta, kedy bude musieť uhradiť účty vo výške 41 miliárd dolárov vrátane 29 miliárd dolárov na úrokoch zo štátneho dlhu. Americká administratíva však doteraz trvala na tom, že posledným dátumom pre dohodu je 2. august.

"Pravdepodobnosť bankrotu budúci týždeň je nulová," uviedol analytik banky JP Morgan Chase Terry Belton. Podľa neho USA budú splácať úroky zo svojich dlhov aj po uplynutí lehoty na dohodu. The Los Angeles Times však podotýkajú, že neistá finančná situácia krajiny by americkú ekonomiku mohla otriasť aj v prípade, keby vláda ešte niekoľko dní po tomto dátume platila svoje účty.

Hospodárstvo Spojených štátov pritom už teraz nie je v dobrej kondícii. Podľa dnešných údajov vzrástol v druhom štvrťroku hrubý domáci produkt krajiny o 1,3 percenta. Trh pritom očakával rast o 1,8 percenta. Ministerstvo obchodu zároveň prudko dole revidovalo rast na 0,4 percenta z pôvodných 1,9 percenta. Krajinu navyše dlhodobo sužuje vysoká nezamestnanosť nad deviatimi percentami.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu