Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Nórsko stále v šoku, počet obetí stúpol na 93

Ulica v Osle zničená po výbuchu Zobraziť galériu (2)
Ulica v Osle zničená po výbuchu

OSLO - Počet obetí piatkových útokov v nórskej metropole Oslo a na neďalekom ostrove Utöya dosiahol 93. Polícia včera informovala, že sedem ľudí zomrelo pri masívnej explózii v metropole, zvyšní pri streľbe v kempe, ktorý na ostrove usporiadala vládna Nórska robotnícka strana. Zatknutý Anders Behring Breivik (32) bol obvinený z oboch krvavých činov a je vypočúvaný na základe teroristického zákona. Zatiaľ sa nevylučuje možnosť, že mal komplica.

Vo vodách okolo ostrova Utöya sa stále pátra po ďalších prípadných obetiach. Účastníci kempu totiž v panike skákali do vody, aby unikli delikventovi. Polícia Breivika označuje za kresťanského fundamentalu s pravicovými politickými názormi. Vie sa o ňom, že sa nedávno z Osla presťahoval na vidiek a založil tam poľnohospodársky podnik Geofarm. Začiatkom mája nakúpil šesť ton umelých hnojív, čo sú prípravky využiteľné ik výrobe výbušnín.

Breivik sa na internete hlásil ku krajne pravicovým názorom a kritizoval socializmus. V policajnej väzbe môže byť tri dni a potom musí byť predvedený pred súd. Podľa BBC mu hrozí až 21 rokov väzenia, ak mu bude vina dokázaná.

Premiér Jens Stoltenberg označil útoky za národnú tragédiu a vyhlásil deň smútku. Odišiel za príbuznými obetí do hotela v blízkosti ostrova Utöya rovnako ako kráľ Harald V. s kráľovnou Sonjou. Na rannej tlačovej konferencii Stoltenberg priznal, že má Nórsko problémy s pravicovým extrémizmom.   

Piatková akcia je považovaná za najničivejší útok na Nórsko od druhej svetovej vojny a najtragickejšiu akciu spáchanú v západnej Európe od útokov v roku 2004. Pri vtedajších atentátoch, ktoré spáchali moslimskí radikáli, vo vlakoch v Madride zahynulo 191 ľudí.

Bezpečnostná služba nórskej polície nedávno upozornila, že je pravicový extrémizmus v krajine na vzostupe, ale jeho priaznivcom vraj chýba vodca. Vo svojej správe, z ktorej boli zverejnené výňatky, tiež uviedla, že existuje "vysoký stupeň neistoty ohľadom času a miesta možných teroristických útokov, vrátane Nórska".

Do centra Osla bolo dnes povolané vojsko s úlohou strážiť vládne budovy. Podľa polície vybuchli v piatok v tejto časti mesta tri bomby tesne za sebou. V sedmnásťposchodovom sídle vlády sú vybité všetky okná. V meste podľa svedkov zavládla na Oslo nezvyklá atmosféra obáv a strachu.

Premiér povedal, že pri útoku na vládne budovy zahynulo aj niekoľko úradníkov, ktoré vraj osobne poznal. Zvýšené bezpečnostné opatrenia okolo svojich vládnych objektov zaviedlo aj susedné Švédsko.

Z celého sveta do Nórska prúdia prejavy sústrasti a podpory. Kondolenčný telegram zaslal kráľovi aj prezident SR Ivan Gašparovič.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu