Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Pri havárii českého autobusu v Rakúsku sa zranilo 13 turistov

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto

MISTELBACH - Ťažké zranenie jednej osoby a ľahké zranenia dvanástich ďalších si dnes vyžiadala nehoda plne obsadeného českého autobusu na rakúskej severnej diaľnici A5 v oblasti Weinviertel.

Autobus s 54 ľuďmi havaroval pri prípojke Hochleithen v okrese Mistelbach. Dvadsaťpäťročného vodiča podľa rakúskych úradov citovaných agentúrou APA postihol záchvat slabosti. Autobus spoločnosti CDS Náchod viezol čekých turistov z Chorvátska do Liberca.

Autobus vybočil krátko pred 06:00 z jazdného pruhu na Brno, narazil na bočný násyp a prevrátil sa, spresnila APA. Citovala zdroje zo zboru dobrovoľných hasičov v Hochleithenu, podľa ktorých bol český autobus doslova katapultovaný cez zvodidlá do priekopy, proti bočnému svahu. Záchranárov a hasičov privolali policajti z hliadkového vozidla a profesionálny záchranár z Viedne, ktorí náhodne prechádzali okolo miesta nehody a poskytli obetiam tiež prvú pomoc.

Zranení boli obaja vodiči a niektorí cestujúci, prevažne išlo o odreniny. Troch zranených previezli záchranári do nemocnice v Mistelbachu. Najvážnejšie zranenia utrpel jeden z vodičov, ktorý má podľa APA zlomeninu panvy. Riaditeľ spoločnosti CDS Náchod Zdeněk Pouznar už skôr povedal, že sa potrebnej operácii pravdepodobne podrobí v Česku.

Krátko po príchode hasičov začalo v motorovom priestore autobusu horieť, plamene ale rýchlo uhasili.

O nezranených cestujúcich sa v budove hasičského zboru v Hochleithenu postarali pracovníci miestneho Červeného kríža až do príchodu náhradného autobusu. Ten firma CDS Náchod vyslala z Brna a turisti sú už v Česku. "Čo mám informácie, nálada medzi nimi je celkom rozumná, vzali to bez emócií," povedal riaditeľ CDS Náchod Zdeněk Pouznar o situácii po nehode.

Na vyzdvihnutie havarovaného autobusu bolo nutné privolať špeciálny žeriav z hasičskej stanice v Mistelbachu. Na miesto tiež mieria pracovníci dopravcu, ktorí budú zabezpečovať veci k doprave autobusu do Česka. Podľa Pouznara išlo o nový autobus značky Man, ktorý spoločnosť zaradila do prevádzky na začiatku júna.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu