Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Porezanému dievčaťu (13) baktérie požierajú ruku!

Pekné dievča má obavy o budúcnosť Zobraziť galériu (3)
Pekné dievča má obavy o budúcnosť (Zdroj: ktla)

LONDÝN/BRATISLAVA - Mladá Američanka Hannele Coxová sa pred piatimi rokmi porezala na akváriu. Z banálneho zranenia, ktoré si takmer ani nevšimla, sa vyvinul oveľa vážnejší problém. Dievčaťu dokonca hrozí, že príde o ruku.

Lekár, ktorý skúmal jej poranenie pred piatimi rokmi, jej najprv predpísal antibiotiká. Keď nedokázali ranu vyliečiť, poslal ju ku kožnému špecialistovi, ktorý zistil, že sa nakazila baktériou zvanou Mycobacterium marinum známou aj ako rybia tuberkulóza.

Infekcia, ktorá je u ľudí zriedkavá, spôsobuje kožné lézie, požiera tkanivo a v pokročilejších štádiách napáda aj šľachy a kĺby postihnutého. Hannele sa obáva, že sa rozšíri a budú jej musieť amputovať ruku, aby zabránili väčším škodám.

V priebehu rokov sa zdravotníci pokúsili o niekoľko spôsobov liečby, ale neúspešne. Baktéria sa zatiaľ stala odolnejšou a rezistentnou voči liekom. Dievča, ktoré trpí neustálymi bolesťami, muselo prestať s volejbalom a jeho sny o účasti na olympiáde sa rozplynuli. 

Hannele sa však úplne nevzdala nádeje. Momentálne je v rukách odborníkov v coloradskom Denveri. Budúci týždeň jej tretíkrát vyoperujú odumreté tkanivo, aby získali lepší pohľad na napadnuté miesto. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu