Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Na pochod homosexuálov v Poľsku hádzali petardy

ilustračné foto
ilustračné foto

VARŠAVA - Poľskí ultranacionalisti dnes hádzali petardy a skandovali slogany proti homosexuálom, ktorí pochodovali Varšavou. Účastníci akcie gay pride požadovali práva pre páry rovnakého pohlavia, väčšiu angažovanosť vlády v boji proti diskriminácii a prijatie zákonov proti osočovaniu homosexuálov.

Niekoľko tisícok gejov, lesbičiek a ich podporovatelia pochodovali pod ochranou polície, ktorá demonštrantov oddeľovala od menšej skupiny protidemonštrantov. Tí skandovali heslá ako "Muž a žena: normálna rodina."

Pochodujúci mávali dúhovými vlajkami a tancovali na techno hudbu. Niektorí niesli transparenty s nápisom "Láska nerobí výnimky," skupina žien prezlečených za zdravotné sestričky niesla nápisy "Homofóbia je liečiteľná."

Minulý rok polícia použila obušky, aby zatlačila demonštrantov, ktorí na účastníkov pochodu EuroPride hádzali vajíčka. EuroPride sa každý rok organizuje v inom európskom meste.

Pochody homosexuálov sa vo Varšave konajú od roku 2001. Homosexualita však zostáva citlivou témou v prevažne katolíckej krajine. Bývalý konzervatívny starosta mesta a neskorší prezident Lech Kaczynski v rokoch 2004 a 2005 pochody homosexuálov zakázal. Kaczynski zahynul vlani pri nehode vládneho lietadla pri ruskom Smolensku.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu