Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Vo Fukušime namerali rekordnú rádioaktivitu

Elektráreň Fukušima
Elektráreň Fukušima

TOKIO - V poškodenej japonskej atómovej elektrárni Fukušima-I namerali nové rekordné hodnoty rádioaktivity. S odvolaním sa na prevádzkovateľskú spoločnosť TEPCO o tom informovala agentúra Kjódo.

V jednom z rohov reaktorovej budovy číslo 1 nameral robot doteraz najvyššiu úroveň žiarenia vo vzduchu 4000 milisievertov na hodinu.
      
Znamená to, že ľudia by v tejto časti elektrárne za štyri minúty vystavení najvyššej povolenej dávke žiarenia 250 milisievertov na rok, ktorú japonská vláda po zemetrasení a cunami z 11. marca zvýšila z hodnoty 100 milisievertov na rok. Spoločnosť TEPCO však uviedla, že svojich pracovníkov tam neplánuje poslať.
      
Robot okrem toho zaznamenal paru stúpajúcu z otvoru v podlahe, pod ktorou vedie potrubie. To však zrejme nie je poškodené a para pravdepodobne uniká z tlakového kotla, kde sa nahromadila chladiaca voda.
      
Ďalšie podrobnosti bude TEPCO zisťovať v nasledujúcich dňoch. Spoločnosť v piatok oznámila, že v areáli elektrárne sa nachádza viac ako 100.000 ton vysokorádioaktívnej vody. Vzhľadom na blížiace sa obdobie dažďov hrozí, že by voda mohla začať z priestorov, v ktorých sa nahromadila, vytekať.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu