Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Špeciálny prokurátor Kováčik vracia úder! Útok na Špirka, ktorý prehovoril o špine v štáte

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Denník N)

BRATISLAVA - Špeciálny prokurátor Dušan Kováčik podal návrh na disciplinárne potrestanie prokurátora Vasiľa Špirka. Dôvodom mohlo byť jeho vystúpenie pred novinármi zo začiatku marca, kedy hovoril o podozreniami v spojitosti s Robertom Kaliňákom a Jánom Počiatkom. Nie je však známe, aký trest pre Špirka Kováčik žiada ani aký je dôvod podania návrhu.

Hovorkyňa Úradu špeciálnej prokuratúry Jana Tökölyová pre denník povedala, že zatiaľ nebudú hovoriť, aký trest pre Špirka žiadajú, ani čoho sa podľa Kováčika dopustil. "K podrobnostiam, ktoré budú predmetom posudzovania disciplinárnej zodpovednosti prokurátora disciplinárnou komisiou, sa v súčasnosti nebudeme vyjadrovať," uviedla.


Prokurátor Špirko podal na Kaliňáka a funkcionárov polície trestné oznámenie za sabotáž


"Návrh špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika na disciplinárne konanie bol predložený 28. marca 2018 na Generálnu prokuratúru SR," povedala Tökölyová pre TASR.

Špirkova "garden party"

Vasiľ Špirko vystúpil pred novinármi 8. marca pred budovou Úradu špeciálnej prokuratúry, deň pred jedným z prvých veľkých protestov na Námestí SNP. Špirko vtedy podrobne opísal, ako chcel vyšetrovať vážne podozrenia z manipulovania tendrov a z korupcie, ale namiesto toho bol stíhaný on. Stíhanie Špirka prokuratúra dvakrát zastavila a oslobodila ho aj disciplinárna komisia spod všetkých obvinení súvisiacich s kauzou daňového podvodníka Ľuboša Vargu. 

Špeciálny prokurátor Kováčik vracia
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Denník N)

Na druhý deň malo vedenie Generálnej prokuratúry SR tlačovú besedu, kde Špirka za jeho vystúpenie kritizoval Dušan Kováčik aj generálny prokurátor Jaromír Čižnár. Ten nazval Špirkovo vystúpenie „garden party“ a kritizoval ho za to, že to neurobil v zasadačke. Podľa Kováčika prokurátori majú zakázané interným predpisom takto vystupovať. Čižnár však dodal, že napriek tomu, že spôsob získania informácií je pochybný, informácie preverujú. 

Čižnár o Špirkovi

Kováčik by mal radšej prehľadať domy Počiatka a Kaliňáka

"Pán špeciálny prokurátor zrejme nepochopil udalosti posledných týždňov na Slovensku. Brutálne popravený Ján Kuciak neúnavne písal o systéme, ktorý robí všetko pre ochranu páchateľov a trestá odvážnych ľudí, ktorí na ich skutky upozornia," uviedol v stanovisku za hnutie OĽaNO Igor Matovič.

"Preto by som výrazne radšej privítal správu, že špeciálny prokurátor Kováčik nariadil vykonať domové prehliadky u bývalých ministrov Počiatka a Kaliňáka, ako správu o tom, že miesto pochvaly odvážneho prokurátora Vasiľa Špirka, ho ide opäť len kriminalizovať," dodal Matovič. "Vrana vrane oči nevykole a, bohužiaľ, zrejme ani z Kováčika nebude prokurátor, ktorý bude ohlasovateľov korupcie chrániť."

Kováčik mal už dávno odísť

"Špeciálny prokurátor Dušan Kováčik chápe až veľmi dobre, čo od neho chce súčasná štátna moc. Absolútnu lojalitu a zastrašovanie všetkých prokurátorov, ktorí majú ešte zdvihnutú hlavu a dokážu verejnosti povedať, v akom marazme žijeme," reaguje strana Sloboda a Solidarita.

"Dušan Kováčik kombináciou svojej činnosti a nečinnosti už nedokáže verejnosť presvedčiť, že nestojí na strane organizovaného zločinu, ktorým je prerastená celá štátna mocenská štruktúra," povedal podpredseda SaS Ľubomír Galko, ktorého doplnil poslanec NR SR za SaS Jozef Rajtár. "Dušan Kováčik mal už dávno odísť. Zjavne však nedokáže odísť z funkcie sám, a niet ani tej sily na Generálnej prokuratúre SR, ktorá by ho z funkcie dostala. Preto ho bude musieť k odchodu prinútiť stále viac rozhorčená verejnosť."

Trestné oznámenie na Kaliňáka

Špirko podal vo veci trestné oznámenie na ministra vnútra Roberta Kaliňáka (Smer-SD) a vysokopostavených policajných funkcionárov. Podľa jeho slov mu bola totiž poskytnutá informácia, že bola nariadená jeho diskreditácia ako "diskreditácia prokurátora v súvislosti s vecami, ktoré som v tú dobu dozoroval a to aj vrátane trestnej veci B.A. Haus, bola nariadená konkrétnou osobou, bola nariadená autoritatívne v zmysle vlastného postavenia, v zmysle vlastnej kompetencie, bola adresovaná podriadeným, na splnenie podriadeným. Konkrétnou osobou, ktorá mala nariadiť diskreditáciu prokurátora, je minister vnútra SR Robert Kaliňák," vysvetlil Špirko.

"Predmetné trestné oznámenie bolo dnes zaevidované na Generálnej prokuratúre Slovenskej republiky (GP SR)," uviedla vtedy hovorkyňa ÚŠP Jana Tökölyová. "Podávam trestné oznámenie na ministra vnútra SR Roberta Kaliňáka a na osoby v postavení prezidenta Policajného zboru, riaditeľa Národnej kriminálnej agentúry, riaditeľa Národnej protikorupčnej jednotky a to pre podozrenie z obzvlášť závažného zločinu sabotáže," povedal vo štvrtok 8. marca na brífingu Špirko.

Viac o téme: Robert KaliňákJán PočiatekDušan KováčikVasiľ Špirko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu