Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Prichádza prvý film o najkontroverznejšom politikovi novodobých dejín: Mečiar ukázal Elektru

Vladimír Mečiar pri ohni v jeho príbytku Zobraziť galériu (3)
Vladimír Mečiar pri ohni v jeho príbytku (Zdroj: PubRes)

BRATISLAVA - Slováci budú mať onedlho možnosť uvidieť prvý film o najkontroverznejšej politickej postave novodobých slovenských dejín. Bývalý trojnásobný premiér Vladimír Mečiar kvôli tomu pootvoril aj dvere svojho súkromia vo vile Elektra.

Do kín prichádza nový film o bývalom predsedovi vlády Vladimírovi Mečiarovi (75). Premiéru bude mať 12. októbra. Scenáristka a režisérka je Tereza Nvotová. Vďaka filmu sa tvorkyňa dostala aj do Mečiarovej slávnej vily Elektra. Vo filme vystúpia bývalí blízki politickí spolupracovníci, novinári a ľudia, ktorí ho poznali.

Prichádza prvý film o
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: PubRes)

Nvotová aj prezradila, prečo sa rozhodla nakrútiť film o tejto kontroverznej postave. Keď bola malá, hrávala sa na novinárku a imaginárne spovedala Mečiara. Keď dospela, rozhodla sa o ňom nakrútiť film, aby Slovensko pochopilo, o čom bol fenomén Mečiar. Na pretras sa dostanú jeho najväčšie kauzy, chvíle slávy a aj konečný politický pád.

"Keď som mala desať, najčastejšie som sa s kamoškou hrávala na Winnetoua, E.T.-ho a Mečiara. Vtedy mi moc nedochádzalo, že je skutočný. Bol však všade okolo. V telke, na plagátoch, v debatách rodičov a v našich hlavách. Teraz, keď som už veľká, zaujíma ma, kto to v skutočnosti bol, kde sa vzal a čo spravil s nami a našou krajinou? Lebo mám pocit, že podobná story sa dnes odohráva všade možne po svete," hovorí Tereza Nvotová v úvode filmu.

Pozrite si trailer k filmu

Film  je o Vladimírovi Mečiarovi a o vplyve, ktorý mal tento politik na slovenskú spoločnosť, ale aj na život samotnej režisérky. Keď v roku 1989 padol v Československu totalitný komunistický režim, mala Tereza jeden rok. Lídri Nežnej revolúcie sa vtedy rozhodli usporiadať konkurz na ministra vnútra, do ktorého sa prihlásil Vladimír Mečiar, v tom čase neznámy podnikový právnik zo slovenského vidieka. Vladimír Mečiar sa po úspechu v konkurze dostáva až na politický vrchol, odkiaľ vládne krajine radom diskutabilných praktík. Na pozadí udalostí, akými sú rozdelenie Česko-Slovenska či únos syna prezidenta Slovenskej republiky, Tereza a jej rovesníci prežívajú svoje detstvo a dospievanie.

Aj vnútro Elektry budú mať možnosť Slováci vidieť
Zobraziť galériu (3)
Aj vnútro Elektry budú mať možnosť Slováci vidieť  (Zdroj: Jan Zemiar)

Mečiar bol veľmi kontroverzná politická postava. Rozdeľoval slovenskú spoločnosť - buď ho ľudia milovali alebo nenávideli. Od niektorých dokonca dostal prezývku "Otec národa". "Do politiky som prišiel z chalupy a do chalupy som sa vrátil," tvrdí vo filme Mečiar.

Takto sa Mečiar lúčil s politikou v roku 1998

Viac o téme: FilmVladimír Mečiar
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu