Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Čudné kšefty Kotlebovej ĽSNS: Odborník vidí porušenie zákona a výhovorky strany!

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: Topky.sk, SITA)

BANSKÁ BYSTRICA - S novým nákupom kotlebovcov zrejme nie je všetko s kostolným poriadkom. Problémy môže sposobiť to, na aký účel bude čerstvo kúpená nehnuteľnosť využívaná - hrozí pritom až porušenie zákona!

Topky včera exkluzívne informovali o najnovšom prírastku do zoznamu majetku kotlebovcov. V apríli si mali zaobstarať zašitú usadlosť v okrese Krupina - ide o veľké pozemky, medzi ktoré patrí takmer 25 hektárov pozemkov a rodinný dom s dvomi hospodárskymi budovami. Strana za ňu vysolila podľa vlastných slov 140-tisíc eur.

Podpredseda strany Milan Uhrík tvrdí, že usadlosť plánujú využívať ako tábory pre deti. Politici však spochybňujú účel, za ktorým si nehnuteľnosť zakúpili. Na fotografiách totiž vidno napríklad pasúce sa ovce a ani veľkosť domu nenahráva politickému využitiu.

Čudné kšefty Kotlebovej ĽSNS:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky.sk)

Ako uviedol Matej Šimalčík z Transparency International Slovensko, ak táto nehnuteľnosť nebude využívaná na stranícke účely, je to jednoznačný problém. 

Porušenie zákona?

„Účelom poskytovania peňazí  zo štátneho rozpočtu politickým stranám je totiž umožniť im vykonávať politickú činnosť. Z tohto dôvodu zákon zakazuje stranám používať príspevky zo štátneho rozpočtu napríklad na darovanie," vysvetľuje analytik.

Šimalčík dodáva, že darom nemusí byť iba vec, ale napríklad aj to, ak je umožnené bezodplatné používanie nehnuteľnosti. „Zákon v prípade porušenia tohto zákazu avšak neobsahuje sankciu," uzatvára.

Čudné kšefty Kotlebovej ĽSNS:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky.sk)

V prípade zrušenia strany by podľa neho mala nasledovať likvidácia s rovnakým priebehom ako v bežných firmách. „Pokiaľ strana bude mať po vykonaní likvidácie nejaký majetkový zostatok, tak v zmysle stanov ĽSNS o tom, ako sa s ním naloží rozhodne schôdza strany," tvrdí a dodáva, že z tohto popisu sa nedá určiť, aký by bol finálny osud zostatkového majetku strany. 

Výhovorky, výhovorky, výhovorky

Stranu sme požiadali, aby zverejnila detaily toho, na čo bude usadlosť využívať. Ako tvrdí Milan Uhrík, hoci bola nehnuteľnosť zakúpená už v apríli, zatiaľ sa tam neuskutočnil žiaden tábor kvôli rôznym komplikáciám - hovorí o snahe politickej mafie rozpustiť stranu samotnú.

Odmieta, že by to bol pozemok pre predsedu Kotlebu. Schválilo to vraj celé predsedníctvo. „Marian Kotleba a ani nikto z nás po žiadnej chate netúži a ani na to nemáme čas - veď s takým pozemkom sú len starosti. Zodpovedne môžem tiež povedať, že na takéto niečo by predsedníctvo strany peniaze nikdy neuvoľnilo," tvrdí Uhrík.

Čudné kšefty Kotlebovej ĽSNS:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky.sk)

Podpredseda strany dodáva, že tábormi chcú držať slovo, že budú financovať projekty zamerané na sociálnu pomoc a podporu chudobných rodín a detí. Tábory vraj organizujú už druhý rok. „Neustále prenajímanie cudzích priestorov je však nákladné a komplikované," hovorí Uhrík.

Viac o téme: ĽSNSMarian Kotleba
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu