Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Po voľbe šéfa RTVS dusno v koalícii: Bugár sa vzpiera Smeru a pýta ústupky

Lucia Žitňanská
Lucia Žitňanská (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Voľba člena Súdnej rady SR by sa mohla v Národnej rade SR odložiť. Pripustil to predseda Mosta-Híd Béla Bugár. Ministerka spravodlivosti za túto stranu Lucia Žitňanská má zásadný problém s kandidatúrou Moniky Jankovskej, štátnej tajomníčky rezortu justície, ktorá v parlamentných voľbách kandidovala za Smer-SD.

"V prípade Súdnej rady sa budeme musieť dohodnúť v koalícii. Môže sa stať, že odložíme hlasovanie. Intenzívne rokujeme po tom, čo ministerka Žitňanská vyslovila svoj postoj," povedal Bugár.Žitňanská mala vo štvrtok (15.6.) rokovať s premiérom Robertom Ficom (Smer-SD). Jankovskej nominácia je pre ňu neprijateľná. Údajne bude zvažovať svoje zotrvanie vo funkcii v prípade, ak Jankovská do Súdnej rady prejde. 

Ministerka nedávno povedala, že zmeny v sudcovských zákonoch presadila aj preto, aby bol eliminovaný politický vplyv v Súdnej rade a bola otvorená aj pre nesudcov. Poukázala, že Jankovská je v politickej pozícii a zároveň sudkyňa. "S jej kandidatúrou preto nemôžem súhlasiť," uviedla Žitňanská, ktorá dlhodobo presadzuje, aby bola Súdna rada čo najviac oslobodená od politických vplyvov.

Most-Híd podľa predsedu poslaneckého klubu Gábora Gála stojí za Žitňanskou a Jankovskej nomináciu považuje za problém. Je za nájdenie dohody. Nepovedal, či strana vystúpi z koalície, ak by Žitňanská podala demisiu.

Voľba člena, ktorý má v Súdnej rade zastupovať parlament, je naplánovaná na aktuálnu schôdzu NRSR. Okrem Jankovskej kandiduje aj advokát Allan Böhm. Ich kandidatúru odobril parlamentný ústavnoprávny výbor. Jankovskú navrhol predseda výboru Róbert Madej (Smer-SD), Böhma opozičný poslanec Ondrej Dostál (SaS). Už 28. júna sa v rade končí mandát Alene Šiškovej.

Viac o téme: Béla BugárSúdna ranaLudia Žitňanská
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu