Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Imrecze odmieta zneužitie daňovákov: SaS klame, podávam trestné oznámenie

František Imrecze
František Imrecze (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Finančná správa (FS) pokračuje v kontrole stavebnej spoločnosti Dúha, opozičná strana SaS zavádza. Uviedol to včera na tlačovej konferencii prezident daniarov František Imrecze, za účasti riaditeľa Kriminálneho úradu FS (KÚFS) Ľudovíta Makóa, v reakcii na pondelňajšie (29.5.) obvinenia opozičnej SaS. Na poslancov tejto strany plánuje podľa Imreczeho finančná správa podať trestné oznámenie "za krivé obvinenie a poškodzovanie dobrého mena".

"Odmietam, aby bola finančná správa neustále stranou SaS a jej poslancami zneužívaná na politický boj, obviňovaná na báze klamstiev, výmyslov a dezinformácií. Finančná správa dosahuje jednu z najvyšších efektivít, akú sme v histórii mali. Už sme niekoľkokrát mediálne prezentovali, že na konci roku 2016 práve v oblasti DPH sme dosiahli efektívnu daňovú sadzbu 15,12 %, čo v absolútnych číslach znamená o 2,66 miliardy eur viac na výbere DPH len z efektivity výberu," podčiarkol Imrecze.

Obvinenia zo strany SaS sú podľa Imreczeho "nehoráznym klamstvom". FS podľa neho po zabratí účtovníctva subjektu zaprotokoluje jeho kópie legálnym spôsobom. Po preverovaní toto účtovníctvo kontrolovanej spoločnosti vráti. Kópie sú zaprotokolované aj s obsahom a spoločnosť tak účtovníctvo následne nemôže pozmeňovať.

"Podnet na trestné stíhanie nebol žiadnym podnetom na odoslanie. Bol to rozpracovaný dokument "operatívca" KÚFS, ktorý existuje v troch rôznych verziách. Pretože tak ako prebieha preverovanie a vyšetrovanie, tak sa tvorí aj dokument a tak aj narastá prípadná škoda, ktorá je preverovaná, respektíve sa rozširujú informácie o tomto preverovanom prípade," priblížil prezident daniarov.

Podľa Imreczeho sa FS pri spoločnosti Dúha zaoberala, respektíve zaoberá vyšetrovaním spotrebných daní a DPH. Keďže sa firma podľa jeho slov pri spotrebných daniach vzdala daňového tajomstva, oznámil, že preverovanie v tejto záležitosti sa pre ňu skončilo pozitívne, teda "bez nálezu". "V prípade DPH preverovanie naďalej prebieha v operatívnej rovine, pričom sa preveruje aj dodávateľský reťazec spoločnosti Dúha," doplnil Imrecze.

"Dokumenty, ktoré boli v pondelok odovzdané poslancami SaS sú len čiastočné, respektíve vytrhnuté z kontextu pracovných verzií tzv. podnetov na trestné stíhanie. K dnešku máme tri pracovné verzie podnetov na trestné stíhanie," priblížil Makó. Poslanci SaS podľa neho zverejnením "vyzradili rôzne úkony v procese vyšetrovania". "Keď dokumenty zverejnili, tak vyzradili možným páchateľom trestného činu, k čomu sme dospeli v tomto štádiu vyšetrovania," upozornil. Spoločnosti Dúha zaistila FS podľa neho 416 šanónov dokumentov s asi 200.000 stranami. 

Imrecze podľa svojich slov plánuje iniciovať zvolanie mimoriadneho parlamentného výboru pre financie a rozpočet, na ktorom by chcel o vyšetrovaní a faktoch informovať poslancov. Podpredsedníčka Národnej rady SR Lucia Nicholsonová (SaS) v pondelok informovala, že dostala anonym s podnetom na začatie trestného stíhania vo veci, z ktorej mali byť podozriví štyria štatutári spoločnosti Dúha. Anonym obsahoval sprievodný list a vypracované kvalifikované trestné oznámenie o podozrení z krátenia dane vo výške 1,1 milióna eur.

Liberáli sa domnievajú, že kvalifikované trestné oznámenie nikdy neopustilo KÚFS, pretože niekto zhora sa postaral o to, aby bolo "stopené". Podľa informácií zo sprievodného listu malo poslúžiť len na vydieranie štatutárov Dúhy. Nicholsonová preto podáva dve trestné oznámenia – jedno za podozrenie z daňových podvodov, druhé za zneužitie právomoci verejného činiteľa.
 

Viac o téme: SaSFrantišek Imrecze
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu