Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Veľký zvrat v Mečiarových amnestiách: Právnici sa vyjadrili jednoznačne!

Vladimír Mečiar
Vladimír Mečiar (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Zrušenie amnestií vydaných bývalým predsedom vlády Vladimírom Mečiarom formou ústavného zákona, je legitímne. Zhodli sa na tom slovenskí právnici, ktorí v tejto veci vydali vyhlásenie. Sú medzi nimi napríklad sudcovia Najvyššieho súdu SR, bývalý predseda Ústavného súdu SR Ján Mazák, bývalí sudcovia Ústavného súdu, sudca Súdneho dvora EÚ Daniel Šváby, riaditeľ Ústavu štátu a práva Slovenskej akadémie vied Jozef Vozár či bývalý zástupca SR pred Európskym súdom pre ľudské práva Peter Vršanský. O návrhu na zrušenie Mečiarových amnestií má Národná rada SR rozhodovať na najbližšej schôdzi.

 "Zrušenie amnestií, vydaných bývalým predsedom vlády Vladimírom Mečiarom formou ústavného zákona, je v právnom štáte legálnym a legitímnym prostriedkom, ktorého cieľom je po prvé, plnenie si medzinárodných záväzkov SR, po druhé, poskytnutie účinnej ochrany základným právam obetí amnestovaných skutkov a napokon, v neposlednom rade, aj zvýšenie autority a dôveryhodnosti presadzovania práva a spravodlivosti v SR," píše sa vo vyhlásení právnikov. Uvádzajú v ňom viaceré dôvody, ktoré ich viedli k tomuto postoju.

Pripomínajú, že Mečiarove amnestie sa v jednej časti týkali konkrétneho skutku zavlečenia slovenského občana do cudziny a konkrétneho skutku zmarenia riadne vyhláseného referenda. Mečiar pri rozhodnutiach o amnestiách podľa právnikov nezohľadňoval záujmy občanov, ani zachovanie a obhajobu ústavy. "Svojimi rozhodnutiami o amnestiách tak výrazne negatívne zasiahol do prirodzenej spravodlivosti a slušnosti v práve a zneužil právo. Uvedené zneužitie práva nemá v novodobej histórii Slovenska obdobu a je škvrnou každého štátu, ktorý je demokratický a právny," zdôrazňujú právnici.

Zhodujú sa, že v právnom štáte je možné a prípustné prekonať rozhodnutie ústavného súdu jedine zmenou ústavy alebo schválením ústavného zákona. Tento postup je podľa nich úplne legitímny a bol použitý opakovane aj v ústavnom systéme SR. "V prípade skutkov, v súvislosti s ktorými boli udelené amnestie bývalého predsedu vlády Mečiara, je vážne podozrenie, že sa na trestnej činnosti podieľali štátne orgány. Využitím prezidentského oprávnenia udeliť amnestiu sa zabránilo preskúmať toto závažné podozrenie a došlo k potlačeniu princípov materiálneho právneho štátu a k zneužitiu práva," upozornili právnici.

Právnici si myslia, že ak sú podozriví zo spáchania mimoriadne závažnej trestnej činnosti už takmer 20 rokov vo výhode vďaka zneužitiu práva vo forme vydaných amnestií, "nastal čas, aby sme uprednostnili trvajúcu bolesť obetí a pozostalých po obetiach amnestovaných skutkov pred neoprávnenými očakávaniami podozrivých, že vydané amnestie im natrvalo zabezpečia beztrestnosť".

V tejto súvislosti pripomínajú Radbruchovu formulu, ktorá znie: "Konflikt medzi spravodlivosťou a právnou istotou je možné riešiť len tak, že pozitívne právo, zaisťované predpismi a mocou, má prednosť aj vtedy, ak je obsahovo nespravodlivé a neúčelné, okrem prípadu, ak rozpor medzi pozitívnym zákonom a spravodlivosťou dosiahne tak neznesiteľnú mieru, že zákon musí ako 'nenáležité právo' spravodlivosti ustúpiť."

Právnici poukazujú aj na Medzinárodný dohovor o ochrane všetkých osôb pred nedobrovoľným zmiznutím z roku 2006, ktorý SR ratifikovala v roku 2014. Táto medzinárodná zmluva má prednosť pred zákonmi a krajina má podľa nej prijať potrebné opatrenia na zabránenie činom, ktoré maria vedenie vyšetrovania, ako aj na potrestanie činov únosu, ktorých sa dopustili zástupcovia štátu. "Vznik tohto medzinárodného záväzku má zásadný význam a vnáša nový pohľad na otázku zrušenia amnestií, ktorý tu pri minulých pokusoch nebol," zdôraznili právnici.

SaS: Právnici dali poslancom k zrušeniu Mečiarových amnestií silný argument

Poslanci z radov vládnej koalície, ktorí pochybujú o ústavnosti zrušenia Mečiarových amnestií, dostali silný argument, aby svoj postoj zmenili. Vo svojom stanovisku to dnes uviedla SaS, ktorá reaguje na vyhlásenie právnikov potvrdzujúce možnosť zrušenia Mečiarových amnestií ústavným zákonom.

"Zrušenie Mečiarových amnestií je kardinálna záležitosť spravodlivosti v štáte," uvádzajú liberáli. Výzva právnych kapacít zároveň podľa SaS pomáha identifikovať pred verejnosťou tých, ktorí odmietajú zrušenie Mečiarových amnestií pre iné ako právne dôvody, ale za právo sa len skrývajú. "Spor o zrušenie Mečiarových amnestií je vo svojej podstate sporom o charakter štátu," zdôrazňuje vedenie SaS.

Známi slovenskí právnici sa zhodujú, že zrušenie amnestií vydaných bývalým predsedom vlády Vladimírom Mečiarom formou ústavného zákona, je v právnom štáte "legálnym a legitímnym prostriedkom, ktorého cieľom je po prvé, plnenie si medzinárodných záväzkov SR, po druhé, poskytnutie účinnej ochrany základným právam obetí amnestovaných skutkov a napokon, v neposlednom rade, aj zvýšenie autority a dôveryhodnosti presadzovania práva a spravodlivosti v SR".

Svojimi rozhodnutiami o amnestiách Mečiar podľa právnikov výrazne negatívne zasiahol do prirodzenej spravodlivosti a slušnosti v práve a zneužil právo. Zhodujú sa, že v právnom štáte je možné a prípustné prekonať rozhodnutie ústavného súdu jedine zmenou ústavy alebo schválením ústavného zákona. Tento postup je podľa nich úplne legitímny a bol použitý opakovane aj v ústavnom systéme SR.

Pri otázke rušenia amnestií pripomínajú Radbruchovu formulu, ktorá znie: "Konflikt medzi spravodlivosťou a právnou istotou je možné riešiť len tak, že pozitívne právo, zaisťované predpismi a mocou, má prednosť aj vtedy, ak je obsahovo nespravodlivé a neúčelné, okrem prípadu, ak rozpor medzi pozitívnym zákonom a spravodlivosťou dosiahne tak neznesiteľnú mieru, že zákon musí ako 'nenáležité právo' spravodlivosti ustúpiť."

Zrušením amnestií sa nastolí elementárna spravodlivosť, tvrdí Vozár

Najhlavnejším dôvodom na zrušenie Mečiarových amnestií je nastolenie elementárnej spravodlivosti a práva, uviedol pre médiá člen Súdnej rady SR a jeden zo signatárov zverejnenej výzvy riaditeľ Ústavu štátu a práva SAV Jozef Vozár. Dnes 26 renomovaných odborníkov z justície zverejnilo výzvu, v ktorej sa píše, že zrušiť amnestie Vladimíra Mečiara ústavným zákonom je v právnom štáte legálnym a legitímnym prostriedkom. Slovenská republika by takýmto krokom poskytla účinnú ochranu základným právam obetí amnestovaných skutkov a plnila by svoje medzinárodné záväzky. Národná rada SR bude na februárovej schôdzi hlasovať o návrhu ústavného zákona o zrušení amnestií udelených bývalým predsedom vlády Vladimírom Mečiarom. Časť politickej reprezentácie je presvedčená, že zrušeniu amnestií ústavným zákonom bránia všeobecné princípy práva. Vyhlásením odborníci chceli vyvrátiť pochybnosti, vysvetlili svoju motiváciu signatári. 

Ako uviedol Vozár, za takmer 20 rokov od vyhlásenia Mečiarových amnestií nebolo na Slovensku väčšie porušenie a zneužitie práva. Zároveň ich zrušenie by bola výstraha pre všetkých politikov do budúcnosti. Bolo by to príkladom toho, že demokratické inštitúcie sa dokážu vysporiadať aj s takým zneužitím práva ako to bolo v prípade Mečiarových amnestií. 

Vozár vysvetlil, ako vznikla výzva. Podľa jeho slov dostal od mladého kolegu náčrt problému a potom sa začali baviť o tom, kto by to mohol všetko podpísať. Každá z osobností dodala svoj text, začal sa tak nabaľovať a až sme zhodli na finálnom texte. Uviedol, že boli ľudia, ktorým to poslali a neozvali sa. Nepovedali, že nechcú, ale neodpovedali. Väčšina, ktorú oslovili, podpísala a súhlasila, dodal. 

 

 

Viac o téme: AmnestieVladimír MečiarJán MazákDaniel ŠvábyPeter VršanskýJozef Vozár
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu