Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Vláda výrazne navyšuje rozpočty: Viac peňazí pre školstvo, ale aj Kaliňáka

Peter Plavčan
Peter Plavčan (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Ministerstvo školstva bude v budúcom roku hospodáriť s väčším balíkom peňazí než v tomto roku. Vyplýva to z návrhu rozpočtu na rok 2017, ktorý dnes schválila vláda. Rezort školstva bude mať k dispozícii celkovo sumu približne 1,43 miliardy eur, čo predstavuje oproti roku 2016 nárast približne o 207 miliónov eur (16,9 percenta).

Prostriedky zo štátneho rozpočtu predstavujú 1,24 miliardy eur a prostriedky zo štrukturálnych fondov vrátane spolufinancovania zo štátneho rozpočtu sú v sume 191 miliónov eur. Nárast výdavkov v tejto kapitole štátneho rozpočtu je podľa rezortu financií spôsobený jednak zapracovaním výdavkov na financovanie dopočtu valorizácie platov zamestnancov vrátane regionálneho školstva a vysokých škôl z roku 2016, ale aj šesťpercentným zvýšením platov pedagogických a odborných zamestnancov od 1.9.2016. Ďalším dôvodom navýšenia je systém duálneho vzdelávania, či financovanie športu.

Viac peňazí pôjde z rozpočtu ministerstva do regionálneho školstva, a to takmer 583 miliónov eur. Vlani to bolo približne 499 miliónov eur. Na zvýšení výdavkov sa opäť podieľa zapracovanie dopočtu valorizácie platov zamestnancov regionálneho školstva v roku 2016 a dopočtu šesťpercentného zvýšenia platov pedagógov od 1.9.2016. Vo výdavkoch na regionálne školstvo sú zahrnuté aj výdavky na financovanie škôl v prírode a lyžiarskych kurzov, ktoré budú realizované aj prostredníctvom kapitoly MV SR či rozšírenie kapacít v materských školách.

Na verejné vysoké školy pôjde z kapitoly ministerstva školstva 489 miliónov eur. Vlani to bolo 465 miliónov eur. Dôvodom nárastu je opäť zapracovanie dopočtu valorizácie platov zamestnancov verejných vysokých škôl vrátane doktorandov a zvýšenie výdavkov na zvýšenie platov vysokoškolských učiteľov o šesť percent od 1.9.2016.

Viac by mali dostať aj vedci. Verejné výdavky na vedu a techniku v roku 2017 sú vo výške 336 miliónov eur, čo predstavuje nárast oproti schválenému rozpočtu roku 2016 nárast o 20,7 milióna eur (o 6,59 percenta). Viac pôjde do tejto oblasti aj z kapitoly ministerstva školstva a to 204 miliónov eur, čo predstavuje nárast o 6,25 milióna eur. Z kapitoly ministerstva školstva pôjde na šport takmer 95 miliónov eur, čo je navýšenie o 43,6 milióna eur.

Rezort vnútra minie o 200 miliónov eur viac

Ministerstvo vnútra (MV) SR minie v budúcom roku viac peňazí. Celkové výdavky kapitoly v roku 2017 oproti schválenému rozpočtu roka 2016 vzrastú o 200,2 milióna eur, čo predstavuje nárast o 9,29 percenta. Vyplýva to z návrhu rozpočtu, ktorý dnes schválila vláda. Nárast výdavkov spôsobí najmä premietnutie valorizácie platov z roku 2016, vyššie rozpočtovanie prostriedkov Európskej únie a prostriedkov na spolufinancovanie v treťom programovom období a nárast výdavkov v oblasti regionálneho školstva.

Rovnako tak boli zvýšené výdavky na zabezpečenie obligatórnych zmlúv na dokončenie projektov 2. programového obdobia. Osobné výdavky sú rozpočtované na rok 2017 v sume 946 mil. eur, čo v porovnaní so schváleným rozpočtom roku 2016 znamená nárast o 72,7 mil. eur, čo predstavuje 8,32 percenta. Dôvodom je najmä zvýšenie osobných výdavkov za účelom premietnutia valorizácie platov z roku 2016, zvýšenie výdavkov o šesť percent pre pedagogických a odborných zamestnancov a zvýšenie osobných výdavkov pre príslušníkov Policajného zboru s cieľom posilnenia spoločenského statusu policajného povolania zvýšením jeho atraktivity.

Výdavky na tovary a služby sa rozpočtujú v sume 285 mil. eur, čo je v porovnaní so schváleným rozpočtom na rok 2016 nárast o 38,5 mil. eur. Výdavky na bežné transfery sa rozpočtujú v sume 988 mil. eur, čo je v porovnaní so schváleným rozpočtom na rok 2016 nárast o 68,8 mil. eur. Dôvodom je vyšší limit výdavkov na programe Výchova a vzdelávanie mládeže, konkrétne na transfery v rámci verejnej správy. Na kapitálové výdavky sa rozpočtuje suma 53,0 mil. eur, čo je v porovnaní so schváleným rozpočtom na rok 2016 nárast o 4,05 mil. eur, čo predstavuje 8,28 percenta. Dôvodom je navýšenie výdavkov na realizáciu stavieb a rekonštrukcie objektov.

Na obranu pôjde v budúcom roku viac peňazí

Ministerstvo obrany SR bude v nasledujúcom roku hospodáriť s väčším balíkom peňazí. Pre rezort je v rozpočte na rok 2017 vyčlenená suma takmer 990 miliónov eur. V porovnaní s týmto rokom je to nárast o 109 miliónov eur, čo predstavuje 12,4 percenta. Vyplýva to z rozpočtu na rok 2017, ktorý dnes odobrila vláda.

Porastú aj celkové obranné výdavky na rok 2017. Tie budú na úrovni viac ako 998 miliónov eur, čo predstavuje 1,19 percenta hrubého domáceho produktu (HDP). Tento rok bol rozpočtovaný na úrovni 1,10 percenta HDP. Politická dohoda s NATO predpokladá, že členské krajiny Severoatlantickej aliancie majú investovať do obrany dve percentá HDP. Slovensko sa na summite NATO vo Walese v roku 2014 zaviazalo, že do roku 2020 dá na obranu 1,6 percenta HDP.

Z rozpočtu ministerstva pôjde viac do rozvoja obrany, a to vyše 282 miliónov eur, čo predstavuje medziročne navýšenie o 24,6 percenta. Najviac peňazí pôjde do výzbroje, techniky a materiálu. V rámci rozvoja obrany sú na rok 2017 vyčlenené prostriedky na rozvojové aktivity rezortu, a to najmä na rozvoj výzbroje, techniky a špeciálneho materiálu, na rozvoj centrálnej logistiky a infraštruktúry, nákup dopravných prostriedkov a modernizáciu leteckej techniky, vrátane nákupu vrtuľníkov.

V rámci kapitoly poklesnú výdavky na zahraničné misie a to o 3,58 milióna eur. Štát tak dá na zahraničné operácie v budúcom roku viac ako 29 miliónov eur. K 31. augustu pôsobilo v rámci operácií mimo územia SR 245 vojakov.

Rozpočet Kancelárie prezidenta SR zvýšili o polovicu

Kancelária prezidenta SR bude v roku 2017 disponovať s rozpočtom o polovicu vyšším v porovnaní s týmto rokom. Vyplýva to z návrhu štátneho rozpočtu na rok 2017, ktorý dnes schválila vláda. Ministerstvo financií SR navrhuje pre prezidentskú kanceláriu limit výdavkov v sume 6,19 milióna eur. Je to nárast o 2,18 milióna eur, teda o 54,5 percenta v porovnaní so schváleným rozpočtom na rok 2016. 

Zvýšenie rozpočtu má niekoľko dôvodov. Prezident SR Andrej Kiska môže rátať s kapitálovými prostriedkami vo výške 1,56 milióna eur na zabezpečenie technického stavu Prezidentského paláca a rezidencie na Slavíne. Pre tento rok mal Kiska na investície k dispozícii len 9210 eur. Do zvýšeného rozpočtu na rok 2017 je premietnutá aj valorizácia platov a navýšenie osobných výdavkov. Zvýšené majú byť aj prostriedky na doživotný plat prezidenta.

Viac o téme: RozpočetVláda
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu