Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Poslanci za OĽaNO myslia na rodičov: Materskú dávku navrhujú vyššiu ako čistý príjem

Šéf OĽaNO Igor Matovič
Šéf OĽaNO Igor Matovič (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Poslanci Národnej rady SR za OĽaNO predložili do parlamentu návrh novely zákona sociálnom poistení, podľa ktorého by sa suma materskej dávky od začiatku budúceho roka zvýšila zo súčasných 70 % na 100 % vymeriavacieho základu.

Materská dávka by tak bola na úrovni hrubej mzdy zamestnankyne, resp. na úrovni mesačného vymeriavacieho základu samostatne zárobkovo činnej osoby. Ak zamestnankyňa mala vlani hrubý príjem na úrovni priemernej mzdy v sume 883 eur, tak v čistom zarábala necelých 680 eur. Jej materská dávka by však pri 30-dňovom mesiaci dosahovala 871 eur a pri 31-dňovom mesiaci 900 eur.

Opoziční poslanci na čele so šéfom OĽaNO Igorom Matovičom pritom navrhujú aj predĺžiť nárok na materskú dávku, a to z 34 týždňov na 52 týždňov, teda na jeden rok. "Navrhuje sa tým podporiť práve rodičov detí, ktorí pred narodením dieťaťa, resp. prevzatím dieťaťa do starostlivosti, vykonávali zárobkovú činnosť a boli nemocensky poistení," argumentujú navrhovatelia.

Predĺžiť by sa malo aj časové obdobie ochrany matiek po pôrode. Týka sa to žien, ktoré po materskej dovolenke nastúpili do práce a z dôvodu materstva sú preradené na horšie platenú prácu. Ochranné obdobie a z toho plynúci nárok na vyrovnávaciu dávku zo Sociálnej poisťovne sa im má predĺžiť z deviateho mesiaca po pôrode na pätnásty mesiac po pôrode. Zvýšenie materskej dávky na 100 % vymeriavacieho základu a predĺženie obdobia jej poberania na jeden rok by podľa poslancov za OĽaNO stálo Sociálnu poisťovňu takmer 92,3 mil. eur ročne.

"Za roky 2017 a 2018 môžu dodatočné nároky pokryť úspory v rezorte dopravy pochádzajúce z výdavkov na prevádzku, opravu a údržbu ciest a diaľnic. Podľa analýzy výdavkov rezortu dopravy cez projekt “hodnota za peniaze” sa odkryla možná úspora vo výške 468 miliónov eur na roky 2017 až 2020," tvrdia opoziční poslanci.

Viac o téme: Igor MatovičOĽaNOMaterská dávka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu