Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Poslanec Suchánek sa ocitá pod paľbou obvinení: Na pretrase predražený CT prístroj

Alan Suchánek
Alan Suchánek

BRATISLAVA - Poslanec Národnej rady SR za OĽaNO-NOVA Alan Suchánek by mal zvážiť, či sa nevzdá poslaneckého mandátu. Dôvodom je, že mal v roku 2012 presadzovať kúpu predraženého a technicky nevyhovujúceho CT prístroja v piešťanskej nemocnici. Suchánek obvinenia odmieta, poslanci Smeru-SD hovoria o zlyhaní.

"V prípade piešťanského CT prístroja v roku 2012 ide o osobné zlyhanie Alana Suchánka," vyhlásil Richard Raši zo Smeru-SD na dnešnom rokovaní parlamentného zdravotníckeho výboru. Suchánek reagoval, že Raši bol ministrom zdravotníctva a mal nastaviť také pravidlá verejného obstarávania, aby k takýmto prípadom nedochádzalo. Raši tvrdí, že osobnému zlyhaniu jednotlivca nedokážu zabrániť pravidlá, nech sú nastavené akokoľvek.

Podľa Juraja Blanára zo Smeru-SD ľudia vonku Suchánka podozrievajú z toho, že nákup "cétečka" v roku 2014 prekazil preto, že jemu prekazili kšeft v roku 2012. Blanár pripomenul, že pre kauzu predraženého nákupu piešťanského CT padli viacerí politici a mal by aj on zvážiť vrátenie mandátu. "O nič iné mi nešlo, len aby sme mali funkčné CT. Neurobil som nič nečisté, nečestné a zlé. Nevidím dôvod, aby som sa vzdal mandátu," bránil sa Suchánek, ktorý podľa svojich slov nevedel o námietkach pri nákupe a keď sa o nich dozvedel, nemohol už zasiahnuť. Poslanec sa vzdal ocenenia Biela vrana, ktoré dostal za odhalenie kauzy piešťanského "cétečka". Necíti sa však vinný.

Koalícia výbor iniciovala preto, že chcela riešiť okolnosti nákupu CT v čase, keď bol členom správnej rady nemocnice a päťčlennej obstarávacej komisie súčasný poslanec a podpredseda výboru Alan Suchánek. Na jeho adresu premiér Robert Fico (Smer-SD) povedal, že údajne presadzoval najdrahšiu a technicky nevyhovujúcu ponuku. Výbor dnes žiadne uznesenie neprijal.

Viac o téme: MandátSmer-SDCTOĽaNO-NOVAAlan Suchánek
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu