Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Potvrdené! Čísla mladým Slovákom neveštia nič dobré: Na dôchodok zabudnite

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstockphotos.com)

BRATISLAVA – S týmto problémom by sa už mala porátať. Ak vláda SR neurobí vážnejšie kroky, dôchodky Slovákov sa v budúcnosti ocitnú v obrovskom ohrození. Kritickým sa ukazuje obdobie okolo roku 2050.

Slováci by sa podľa analýzy INESS mali obávať najmä toho, že súčasné snahy nemyslia na to, čo bude v budúcnosti. To znamená, že zavádzanie reforiem v budúcnosti bude z dôvodu väčšieho počtu dôchodcov náročné, čoho výsledkom by mohli byť nižšie dôchodky či akútny nedostatok zdrojov v školstve či zdravotníctve.

Analýza upriamila pozornosť na dve hlavné príčiny. Prvým problémom je posúvanie odchodu do dôchodku, ktoré sa na Slovensku deje pomaly. Zatiaľ čo u našich susedov z Česka či Poľska je dôchodkovým vekom 65 rokov a aj ďalšie krajiny už začali skôr, u nás je to stále iba 62 rokov a k prvému posunu by malo dôjsť až v roku 2017.

Problémom aj výška dôchodkov

Problémovým sa taktiež zdá výška samotných dôchodkov. Tie sú vzhľadom na súčasnú priemernú mzdu privysoké a nepomáha ani odvodové zaťaženie, ktoré je podľa zákona 18 percentné, avšak na financovanie penzií sa používa až 28 % odvod zo mzdy zamestnanca.

Riešením by malo byť zníženie Aktuálnej dôchodkovej hodnoty, respektíve spomalenie jej zvyšovania, pomôcť by mali zmeny uvádzané v štúdii INESS: „Oba kroky by v čase kulminovania produktívnej populácie viedli k prebytkom, ktoré by vytvárali rezervu pre masívny nárast podielu dôchodcov po roku 2050.“

Základné parametre verejných dôchodkových systémov v roku 2015

Tabuľka - dôchodky
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: iness.sk)

Viac o téme: DôchodkyAnalýzaVláda SR
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu