Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Poslankyňa liberálov vystupuje zásadne fašizmu: V jednej veci však neustúpi

Natália Blahová
Natália Blahová (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Poslankyňa NR SR za stranu Sloboda a Solidarita (SaS) Natália Blahová sa podpísala pod verejnú výzvu Stop fašizmu, no ako hovorí, možno bude v kolízii so svojím vlastným podpisom. Iniciatíva Stop fašizmu vyzýva na blokovanie strany Mariana Kotlebu v parlamente.

„Pod výzvu som podpísaná s tým, že so všetkým súhlasím, aj s celou filozofiou výzvy, no mám výhradu k bodom, ktoré taxatívne vymedzujú, čo musíme a čo nesmieme urobiť,“ povedala. Myslí si však, že poslanci, ktorí sa pod výzvu podpísali, ju aj budú dodržiavať. Blahová ako poslankyňa by sa podľa vlastných slov nemala zaviazať k takému niečomu, pretože musí reagovať na situáciu.

Výzvu Stop fašizmu jej autori poslali e-mailom všetkým poslancom Národnej rady SR s výnimkou poslancov za stranu Kotleba – Ľudová strana Naše Slovensko (ĽSNS) v pondelok 18. apríla. Podľa výzvy zverejnenej na webstránke http://stopfasizmu.sk sa poslanec, resp. poslankyňa NR SR verejne zaväzuje k tomu, že nepodporí žiadneho poslanca strany Kotleba - ĽSNS do žiadnej parlamentnej funkcie ani žiadneho nominanta tejto strany do akejkoľvek volenej funkcie.

Druhým bodom výzvy je záväzok, že konkrétny poslanec nepodporí svojím podpisom žiadny poslanecký návrh ani pozmeňovací návrh iniciovaný poslancami strany Kotleba - ĽSNS. Rovnako nepodporí žiadny návrh, pod ktorým je podpísaný aspoň jeden z poslancov tejto strany. Nebude tiež rokovať s poslancami strany Kotleba - ĽSNS o podpore akýchkoľvek vlastných návrhov alebo žiadať u nich podporu pre akékoľvek návrhy.

"Nepodporím v rozprave žiadny návrh prednesený poslancom Kotleba - ĽSNS. Ak vystúpim k takémuto návrhu, odmietnem ho z princípu, pretože návrhy z dielne strany postavenej na princípoch neznášanlivosti a spochybňovania demokracie nemôžu byť demokratickými silami akceptované a podporované," znie tretí záväzok. V štvrtom sa poslanec zaväzuje, že sa nezúčastní na žiadnom podujatí ani na diskusii v médiách, do ktorej bude pozvaný zástupca strany Kotleba - ĽSNS alebo bude v nej vystupovať (s výnimkou zákonnej povinnosti verejnoprávneho média vo volebnej kampani).

V poslednom, piatom bode sa zákonodarca zaviaže, že pri každej možnej príležitosti bude upozorňovať na nebezpečenstvá fašizmu a neblahú historickú skúsenosť s ním. Zároveň, že bude šíriť myšlienky demokracie a tolerancie a brániť demokratické princípy, na ktorých je postavená Slovenská republika. 

„Mne sa vo výzve nepáči jedna vec, ktorá ma dostáva celkom na vážky, a tou je nevystupovať nikdy v diskusii, do ktorej je pozvaný člen strany Kotleba-ĽSNS,“ povedala poslankyňa Natália Blahová. Všetko podľa nej závisí od situácie. Ako vysvetlila, „keď ma niekto pozve do diskusie napríklad s poslancom Milanom Mazurekom o rómskych komunitách, tak neviem, či je lepšie tam neprísť a nechať pánovi Mazurekovi priestor, aby o tom rozprával, pričom jediným oponentom by bol moderátor, ktorý nemusí mať odborný background aby vedel oponovať“.

Práve toto považuje poslankyňa za SaS za dilemu, pretože to je podľa nej veľmi taxatívne vymedzené. „Preto rozumiem, že nie všetci chcú výzvu podpísať,“ poznamenala. Natália Blahová sa pod verejnú výzvu podpísala práve s tým, že možno bude v kolízii so svojim podpisom. „Pretože ak takáto situácia s diskusiou nastane, tak predpokladám, že sa zdvihnem a pôjdem si k nemu sadnúť,“ vysvetlila.

Je však už podpísaná, a jej podpis znamená, že absolútne súhlasí s celou filozofiou, no možno nesúhlasí s konkrétnym bojom, ktorý je nastavený. „Nevidieť, nepočuť a nerozprávať nie je dobrá taktika. Nemôžeme sa tváriť, že nie sú, už to máme za posledných osem rokov odskúšané a takto to dopadlo. Toto by nám malo hovoriť, že to je zlá taktika,“ povedala na záver Natália Blahová. 

Pod verejnú výzvu Stop fašizmu sa k piatku 22. apríla podpísalo viac ako 1 730 občanov, ako aj 20 poslancov parlamentu. Medzi tvorcami a iniciátormi výzvy poslancom sú osobnosti, ako je napríklad bývalá ministerka financií Brigita Schmögnerová, režisér Jakub Kroner, slovenský astrofyzik z Astronomického Ústavu Akadémie Vied ČR Jaroslav Dudík, známy forenzný psychológ Anton Heretik či popredný slovenský psychiater Jozef Hašto. K výzve sa okrem Natálie Blahovej pripojili poslanci ako napríklad Ondrej Dostál (SaS), Béla Bugár (Most-Híd), Viera Dubačová (OĽaNO - NOVA), Ľuboš Blaha (Smer-SD), Martin Poliačik (SaS), Miroslav Sopko (OĽaNO - NOVA), predseda NR SR Andrej Danko (SNS), Peter Kresák (Most-Híd) či František Šebej (Most-Híd).

Viac o téme: Sloboda a SolidaritaNatália Blahová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu