Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Figeľ si nekládol servítku pred ústa: Kollárova strana mu vraj pripomína mohamedánsku rodinu

Predseda KDH Ján Figeľ
Predseda KDH Ján Figeľ (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Kresťanskodemokratickému hnutiu nevyšla predvolebná mobilizácia a na postup do parlamentu mu chýbalo 1600 voličov. „Mnohí sa mohli spoľahnúť, že KDH je v parlamente zastúpené kontinuálne. Po prvý raz naše hlasy prepadli. Viacerí po voľbách reagovali, že je to pre nich šok a v rodinách a susedstvách volili aj kresťanov v OĽaNO, lebo KDH tam bude. Viacerí kňazi podporovali Kotlebu,“ povedal pre TABLET.TV expredseda KDH Ján Figeľ s dodatkom, že v konečnom dôsledku jeho hnutiu chýbal každý jeden hlas.

Dodal, že záverečné týždne predvolebnej kampane KDH mohli vyznieť ako sebauspokojenie, aj keď sa osobne snažil kampaň gradovať. Zároveň podľa neho hnutie nedokázalo včas zareagovať na trendy, ktoré sa presadili tesne pred voľbami.

„Samozrejme, bolo to sklamanie,“ hodnotil výsledok Figeľ. „Aj pre množstvo práce, očakávaní, investícií do kampane. Ale bolo to sklamanie aj preto, že voľby celkovo nedopadli dobre,“ vyhlásil. Konštatoval, že OĽaNO je podľa neho v prvom rade antisystémový protest a podporu ĽSNS zo strany časti kňazov považuje za veľkú chybu. „Len heslo Za Boha a za národ je málo. Politika nenávisti je v priamom rozpore s kresťanskou etikou,“ upozornil Figeľ. 

Za prínos nepovažuje ani vstup strany Sme rodina Borisa Kollára do parlamentu. „Sme rodina mi skôr pripomína mohamedánsku rodinu, ak je predstaviteľom tej rodiny pán Kollár. Nemajú minulosť, dokonca si kúpia značku a hotovú štruktúru. Na Slovensku sa kupuje takmer všetko,“ povedal expredseda KDH.

„Snažím sa byť nezaujatý, nakoľko je to len možné. Ale v týchto voľbách vyhrávali oligarchovia, krikľúni, radikáli a skôr prehráva slušné a pracovité Slovensko, ktoré očakávalo zmenu,“ povedal. „Zmenu v hlbších pravidlách fungovania demokracie, inštitúcií, právneho štátu, viac spravodlivosti a potrebné reformy v zdravotníctve, školstve a ďalších sektoroch. Veľmi rýchlo, v priebehu pár dní, vznikla dohoda o tretej Ficovej vláde. Dohoda mu umožní ďalej vládnuť a presadzovať prístupy, ktoré tu doteraz boli,“ dodal. 

Predsedovia Mosta–Híd a #Siete podľa neho príliš ľahko vstúpili do spolupráce so Smerom a SNS. „Hovorím o sklamaných stredopravých voličoch, ktorí čakali buď pravicovú vládu alebo aspoň seriózny pokus o zostavenie takejto vlády. Alebo zrozumiteľné zásadné požiadavky na inú koaličnú dohodu,“ povedal. Na otázku, či sa jeho hnutie pred voľbami vyjadrovalo k otázke budúcej koalície jasne, odpovedal, že KDH už od kauzy Váhostav jednoznačne odmietalo koalíciu s „tandemom Široký – Fico“.

Na margo povolebnej nedele priznal, že to bol pre neho ťažký deň. „Prežil som ho v reflexii s kolegami v predsedníctve a potom aj doma. Zvažoval som všetky kroky. Je to ako keď je v bitke porazená armáda. Generál by nemal utekať, ale konsolidovať vojská,“ povedal. „Na najbližšom rokovaní predsedníctva som oznámil svoju rezignáciu a poveril som Pavla Zajaca, ktorý reprezentuje najsilnejší kraj, prešovský. Vyzval som ostatných kolegov, aby nerezignovali, ale pomohli hnutiu pripraviť radu a snem, na ktorom bude zvolené nové vedenie,“ dodal Figeľ.

Rada KDH následne vyhlásila na 11. júna snem, na ktorom bude zvolené nové vedenie strany. „To dáva dva mesiace čas na to, aby prebehli okresné snemy, zvolili nových delegátov na snem, zhodnotili situáciu a výsledky na úrovni okresov a krajov a pripravili zloženie novej rady,“ povedal.

„V tejto chvíli je potrebná vnútorná sebadôvera a sebareflexia. Nie sme prví, ktorí vo voľbách neprešli. Stalo sa to nielen SNS, ale aj českým kresťanským demokratom. Som presvedčený, že KDH má nielen na návrat, ale aj silné pôsobenie na slovenskej politickej scéne,“ vyhlásil. Hnutie podľa neho potrebuje obnovu a reformu, využiť osvedčené princípy a hodnoty, ale aj nové prístupy a nových ľudí. 

„Začal som pred rokom stratégiu KDH Plus. To znamenalo pozývanie osôb z verejného života do spolupráce. To, že k nám prišli nositelia mandátov, ako napríklad Ivan Štefanec, Jozef Mikuš, Alojz Hlina, štyria regionálni poslanci, komunálni viceprimátori, starostovia a poslanci, znamenalo potvrdenie, že KDH je relevantnou stranou a je dostatočne atraktívne pre tých, ktorí hľadajú hodnoty a program,“ povedal. Či hnutie dokáže získavať nové osobnosti aj z mimoparlamentnej pozície, podľa Figeľa bude závisieť aj od jeho nového vedenia.

„Aj dnes sú v politike mnohí, ktorí sú buď sklamaní, alebo hľadajú určitú strechu a ukotvenie pre svoje pôsobenie. Máme troch europoslancov, na VÚC 15 percent poslaneckých mandátov, sme silní v komunálnej sfére. Týchto ľudí bude treba viac vtiahnuť aj na celoštátnu úroveň politiky,“ poznamenal s tým, že aj preto v súvislosti s kandidatúrou na predsedu hnutia spomenul meno levočského primátora Milana Majerského.

„Pre mňa osobne je teraz čas Veľkej noci. Všetko spájam s nádejou. Budem sa viac venovať rodine a deťom, lebo som to zanedbával v minulých rokoch. A čas ukáže, kde je miesto na radu alebo pomoc tomu vedeniu a vízii, ktorá vzíde z júnového snemu,“ uzavrel Ján Figeľ.

Viac o téme: Ján FigeľKDHBoris KollárSme rodina
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu