Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Figeľ ako prvý vyslanec EÚ pre otázky náboženstva vo svete: Vyjadril sa k dôležitým témam

Ján Figeľ
Ján Figeľ (Zdroj: SITA)

BRUSEL/BRATISLAVA - Bývalý líder KDH a prvý slovenský eurokomisár Ján Figeľ sa od dnešného dňa stal historicky prvým osobitným vyslancom EÚ pre otázky náboženských slobôd a vyznania vo svete. Svoju funkciu bude vykonávať v úrade eurokomisára pre medzinárodnú spoluprácu a rozvoj Nevena Mimicu. Pôjde o jednoročný mandát, ktorý však môže byť obnovený a predĺžený. Potvrdili to nemenované diplomatické zdroje z prostredia exekutívy EÚ.

Predseda Európskej komisie (EK) Jean-Claude Juncker oficiálne oznámi vytvorenie tejto pozície dnes poobede v Ríme v rámci slávnostného udelenia Medzinárodnej ceny Karola Veľkého pápežovi Františkovi. O Figeľovom vymenovaní rozhodlo v stredu kolégium komisárov na podnet Junckera. Ten sa s Figeľom stretol koncom januára a vypočul si jeho návrh na vytvorenie postu osobitného vyslanca EÚ pre ochranu náboženských slobôd. Juncker o tejto iniciatíve informoval aj predsedu Európskeho parlamentu Martina Schulza, ktorý ju privítal.

Verejne túto možnosť Figeľ predstavil 19. marca na zjazde Európskej ľudovej strany (EĽS) v Bruseli, keď jeho iniciatívu podporil aj šéf ľudovcov Joseph Daul. Táto myšlienka našla priaznivú odozvu aj u nemeckej kancelárky Angely Merkelovej. Figeľ pre TASR ešte pred zjazdom EĽS povedal, že poslal oficiálny list najvyšším predstaviteľom EÚ, v ktorom s myšlienkou vytvorenia nového postu v exekutíve EÚ oslovil nielen Junckera, ale aj predsedu Európskej rady Donalda Tuska a šéfku diplomacie EÚ Federicu Mogheriniovú.

Figeľ v tejto súvislosti konštatoval, že "doterajšie aktivity, ktoré EÚ vyvíja v rámci humanitárnej a rozvojovej pomoci alebo na poli diplomacie, nepostačujú z hľadiska účinnej ochrany veriacich". Dodal, že vytvorenie osobitného postu v exekutíve EÚ by pomohlo zviditeľniť túto agendu a urobiť ju oveľa účinnejšou. 

Náboženské presvedčenie nesmie byť strojcom konfliktov

Európa by mala dbať o náboženskú slobodu. Práve podpora náboženskej slobody vo svete je jedno z opatrení, ktorým môže Európa pomôcť sebe aj krajinám ako Sýria či Irak a napomôcť tak riešeniu migračnej krízy. Myslí si to Ján Figeľ, ktorý sa stane osobitným vyslancom na podporu náboženskej slobody a vyznania mimo Európskej únie.

Podpora náboženskej slobody podľa neho môže rozhodovať o tom, "či budeme obkolesení priestorom nepokoja, konfliktov, alebo tu bude okruh priateľov, stability a prosperity". Figeľ plánuje na novom poste bojovať za to, aby ľudia neboli prenasledovaní za svoje presvedčenie. "Mojím cieľom bude vytvárať synergiu v jednotlivých oblastiach politík EÚ tak, aby sa v tretích krajinách, kde je náboženská sloboda na ústupe alebo tam neexistuje, náboženskej slobode lepšie a viac darilo. Aby ľudia neboli prenasledovaní za to, že majú vieru, alebo ju nemajú či ju menia," povedal.

Zdôraznil, že dnes sú prípady, keď ľudia doplácajú na svoje presvedčenie a neraz to vedie až ku genocídnym konfliktom. Figeľ preto chce, aby sa slobode viery a presvedčenia viac darilo. "Lebo ak sa jej nedarí, má to dopad na politické aj občianske slobody," vysvetlil. O podpore náboženskej slobody hovoril Figeľ už vlani, po tom, čo vo februári podrezali islamskí džihádisti 21 koptských kresťanov.

Figeľ s mimovládkami zorganizovali protest a žiadali slovenské, európske a medzinárodné inštitúcie, aby robili viac pre zastavenie genocídy. "A aby sa konalo na prospech prenasledovaných kresťanov vo svete," doplnil Figeľ s tým, že 19. marca na summite EĽS vyzval všetkých lídrov strán vrátane premiérov, aby sa zasadili o takúto agendu.

Tému podpory náboženskej slobody otvoril Figeľ ešte niekoľkokrát. Dnes predseda Európskej komisie (EK) Jean-Claude Juncker oznámil svoje rozhodnutie vymenovať do funkcie osobitného vyslanca na podporu náboženskej slobody a vyznania mimo Európskej únie bývalého lídra KDH a prvého slovenského eurokomisára Jána Figeľa. Novovytvoreného úradu by sa Figeľ mal pravdepodobne zhostiť ešte dnes. Informovala o tom Európska komisia.

Svoju funkciu bude Figeľ vykonávať v úrade eurokomisára pre medzinárodnú spoluprácu a rozvoj Nevena Mimicu. Pôjde o jednoročný mandát, ktorý však môže byť obnovený. Podľa Figeľa si ho EK vybrala pre jeho skúsenosti a zasadzovanie sa o riešenie problému. "Pozná moju prácu v EK, ktorá sa týkala aj tejto agendy. A osobne som sa zasadzoval za túto agendu preto, že ju považujem za kľúčovú pre budúcnosť Európy a sveta," doplnil Figeľ.

Viac o téme: NáboženstvoJán FigeľKDH
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu