Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Fico odmieta aj dobrovoľné prijatie utečencov: Chce zabrániť vzniku ucelenej moslimskej komunity

Robert Fico
Robert Fico (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Slovenská republika musí byť zabezpečená pred hrozbami a jediná cesta, ako minimalizovať riziká, je zabrániť vytvoreniu ucelenej moslimskej komunity na Slovensku. Tá by vznikla naplnením povinných kvót. V reakcii aj na udalosti v nemeckom Kolíne nad Rýnom, kde počas novoročných osláv došlo k masovému sexuálnemu obťažovaniu a okradnutiu žien, to dnes vyhlásil predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD).

"Nechceme, aby sa aj na Slovensku stalo niečo ako v Nemecku, aby niekto obťažoval naše ženy na verejných priestranstvách," deklaroval Fico. Podľa jeho slov preto musí vláda urobiť dve zásadné zmeny vo svojej politike. "Budeme finančnú pomoc na migračnú krízu jasne orientovať najmä na ochranu vonkajšej schengenskej hranice. Dáme peniaze, ale nechceme aby skončili napr. v potravinových fondoch, ale v bezpečnostných štruktúrach, ktoré ochránia vonkajšiu hranicu Schengenu. Len tak sa zastavia neregulované migračné toky," povedal premiér.

Druhá zmena podľa neho spočíva v tom, že SR nielenže odmieta povinné a trvalé kvóty, ale ani na dobrovoľnom základe neurobí vláda žiadne rozhodnutie, "ktoré by viedlo k vzniku ucelenej moslimskej komunity na Slovensku". "Toto je jediná cesta, ako eliminovať riziká," zdôraznil Fico.

Premiér za vládu povedal, že vidí jasný súvis medzi migračnými vlnami a udalosťami v Paríži či Nemecku. Na otázku, prečo hovorí o aktéroch obťažovania v Kolíne nad Rýnom ako o migrantoch, keď to zatiaľ nikto nepotvrdil, Fico odvetil, že dotknuté ženy označili za útočníkov ľudí, ktorí hovorili po arabsky. Odmietol tiež, že uplatňuje princíp kolektívnej viny. "Chránime Slovensko. Nič nevytrhávam. Sú tu bezpečnostné riziká spojené s migračnou vlnou a mojou povinnosťou je o nich hovoriť. Som zodpovedný," uistil.

Podľa jeho slov totiž nikto nemôže obviňovať slovenskú vládu, že by bola pri téme migračnej krízy nečitateľná. "Naša politika je založená na pravdivom pomenovaní vecí, za čo znášame kritiku doma i v zahraničí. My si ale za svojou politikou stojíme," deklaroval premiér. Preto si myslí, že ak nie útoky v Paríži, tak udalosti v Nemecku by mali otvoriť oči ľuďom na Slovensku, ktorí úmyselne zľahčujú bezpečnostné riziká. Spomenul tu prezidenta SR Andreja Kisku, médiá či opozičných politikov. "Bezpečnostné riziká sú jednoducho obrovské," povedal.

Premiér tiež poukázal na správu, podľa ktorej nemecká tajná služba oznámila najvyššie ohrozenie Západu zo strany islamistov, vyššie ako po 11. septembri 2001. "Tieto udalosti by mali byť odpoveďou tým, ktorí tvrdia, že migranti s iným náboženstvom sa dajú ľahko integrovať. Nedajú, jednoducho to nejde," podotkol.

Fico pripomenul, že EÚ a niektoré členské štáty nezvládli riziká spojené s neriadeným prílevom migrantov do Európy. "Očakávame, že do Európy príde tento rok možno až tri milióny ďalších migrantov. Momentálne im bráni počasie."

Predseda vlády aj dnes pripomenul aktivity Slovenska. "Prispeli sme do fondu pre Turecko, vyčlenili sme 21 miliónov eur aj do rôznych fondov. Sme zástancami myšlienky európskej pohraničnej stráže. Ak nefunguje ochrana schengenskej hranice, je to aj naša hranica. Preto si myslíme, že táto myšlienka má svoje ratio. Ak krajina EÚ nie je schopná garantovať bezpečnosť, musia ju garantovať spoločné európske sily," dodal.

Asi 90 žien polícii nahlásilo, že ich v samom centre mesta, v blízkosti kolínskej katedrály počas osláv príchodu nového roku sexuálne obťažovali mladí, údajne prevažne opití muži, ktorí sa im vyhrážali a okradli ich. Podľa šéfa kolínskej polície boli zrejme páchatelia "arabského alebo severoafrického" pôvodu. Dve ženy nahlásili znásilnenie. Skupinky mužov ženy obklopili, obchytkávali a vo väčšine prípadov, keď odpútali ich pozornosť, aj okradli.

Viac o téme: Robert Fico
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu