Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Hlina chce pri štátnych zákazkách zaviesť nové pravidlo: Nad sto miliónov len so súhlasom!

Alojz Hlina
Alojz Hlina (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Štátne zákazky nad sto miliónov eur by mal podľa člena poslaneckého klubu KDH Alojza Hlinu schvaľovať parlament. Národná rada by podľa Hlinovej novely zákona o verejnom obstarávaní mala posudzovať, či je zmluva, ktorú uzatvoril verejný obstarávateľ v sume vyššej ako sto miliónov eur, v súlade s verejným záujmom.

Tieto zmluvy by nadobúdali účinnosť deň po schválení v národnej rade. Bez schválenia parlamentom by sa štátne tendre nad sto miliónov eur nemohli uzavrieť. Diskusiou k návrhu poslanci ukončili ôsmy rokovací deň 53. schôdze parlamentu.

Hlina novelou reaguje na tendenciu uzatvárať pre štát ekonomicky a právne čoraz viac nevýhodné zmluvy na zákazku na dodanie tovaru, na uskutočnenie stavebných prác alebo na poskytnutie služieb, a to v čoraz vyšších hodnotách zákaziek. „Národná rada SR je najvyšším orgánom štátnej moci v Slovenskej republike a jediným zákonodarným orgánom, a ako taký má v Slovenskej republike nepochybne právo ustanoviť zákonom špeciálnu podmienku pre nadobudnutie účinnosti vyššie uvedených zmlúv,“ argumentuje Hlina. Súhlas parlamentu na zmluvy s hodnotou zákazky nad sto miliónov eur považuje v dnešnej dobe opozičný poslanec za nevyhnutný z hľadiska ochrany verejného záujmu.

Verejný obstarávateľ podľa návrhu zašle zmluvu na Úrad vlády SR bezodkladne po jej uzatvorení. Úrad vlády ju musí okamžite predložiť na rokovanie parlamentu. Ak do šiestich mesiacov od uzavretia zmluvy NR SR neschváli potrebné uznesenie, platí, že zmluva uzatvorená nebola. 

Viac o téme: Alojz Hlina
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu