Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

KDH: Vláda situáciu s Rómami nezvláda, ponúkame vlastný program

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA – Agenda spolužitia s Rómami je veľkou výzvou, aby tu nerástli extrémy a predsudky, ale naopak, rozvíjalo sa spolužitie na báze spoluzodpovednosti. Vláda však situáciu nezvláda. Vyhlásil to dnes líder KDH Ján Figeľ, ktorý na tlačovej konferencii hovoril o časti Základného programu KDH Cesta pre Slovensko venovanej spolužitiu s Rómami.

"Vláda veľa nasľubovala, že ľudia si zaslúžia istoty, dnes vieme, že ak chce byť človek na Slovensku, musí byť 'široký'. V rómskej otázke sa prehlbuje napätie a rastie segregácia. Kabinet neponúkol za tri roky žiadnu víziu či komplexný program pre riešenie tejto problematiky," vyčítal Figeľ.

Aj podpredsedníčka KDH pre spolužitie s Rómami Miroslava Szitová zdôraznila, že vláda napätie a segregáciu prehlbuje. "Po zásahoch policajtov v Moldave nad Bodvou a vo Vrbnici svieti červená. Vláda situáciu nezvláda. Vyzývame ministra vnútra Roberta Kaliňáka (Smer-SD), aby nemlčal, ale konal," apelovala.

Podľa jej slov 60 percent Rómov na Slovensku je plne začlenených a nie sú problémom. Zvyšných 40 percent je časťou populácie označovaných ako problémoví. "Napätie, kriminalita, zlé životné podmienky sú spájané práve s touto skupinou. Napriek finančnej podpore počet segregovaných narastá a vládne programy sú nedostatočné, nesystémové a nemajú dlhodobú udržateľnosť," zdôraznila Szitová. Na druhej strane za celé obdobie vníma pozitívne vybudovanie predškolských zariadení a udržiavanie existujúcich pozícií sociálnych pracovníkov, asistentov osvety zdravia či asistentov učiteľa. Absentuje však hodnotenie programov, efektivity vynakladaných prostriedkov a systémové opatrenia.

KDH chce preto svoj program orientovať na spolužitie ako úspešný možný príbeh. Hlavným cieľom politiky kresťanských demokratov je vytvoriť podmienky pre dôstojný život každého človeka, bez ohľadu na národnostnú príslušnosť. Program obsahuje niekoľko bodov: spolužitie v právnom štáte, zásadu "pracovať sa oplatí" (práca nesmie byť trestom, ale príležitosťou pre sebarealizáciu a lepší život), ako aj elimináciu vylúčenia. Pri poslednom bode hovorí KDH o posilnení kompetencií samospráv, prehĺbení spolupráce s mimovládnymi organizáciami, cirkvami a financovaní na základe výsledkov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu