Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

ONLINE Kauza Váhostav spôsobila peklo v parlamente: Schôdza prerušená, poslanci sa pohádali!

Mimoriadna schôdza parlamentu pokračovala aj dnes. Poslancov zamestnávala kauza Váhostav. Zobraziť galériu (16)
Mimoriadna schôdza parlamentu pokračovala aj dnes. Poslancov zamestnávala kauza Váhostav. (Zdroj: Jan Zemiar)

BRATISLAVA - Dnes pokračoval štvrtý deň mimoriadnej schôdze parlamentu. Poslanci sa zaoberali novelou Obchodného zákonníka, ktorá má pomôcť malým veriteľom Váhostavu. Minulý týždeň schôdzu sprevádzal krik, hádky a vulgarizmy. Dnes sa do roztržky dostali poslanci menej, ale ani teraz sa nenechali zahanbiť. Schôdza bola prerušená hádkou, pokračuje sa zajtra od deviatej.

Situáciu sme sledovali ONLINE priamo z parlamentu

Ďakujeme za pozornosť.

19:00 Pellegrini prerušuje schôdzu, pretože sa poslanci nevedia správať a pohádali sa. Pokračuje sa zajtra od 9-tej ráno.

18:57 Opozícia chce hlasovať, prvé čítanie považuje za skončené. "Hanba", ozýva sa z opozičných lavíc. "Neokrochanci", adresuje Miroslav Číž drsné slová opozícii. Hlina na neho stále vykrikuje.

18:45 Opozičný návrh spočíva v tom, aby v prípade, že dlžník nie je v predlžení, museli byť uspokojené pohľadávky veriteľov v plnej výške, na 100 %. Opozícia teda chce, aby súd v takomto prípade povinne zmenil reštrukturalizačný plán firmy a stanovil, že budú uspokojené pohľadávky veriteľov na 100 %. "Tá časť pohľadávky, ktorá nebude splatená v prvom roku, sa bude kapitalizovať. To znamená, že veritelia získajú akcie Váhostavu a moc rozhodovať o jeho zisku," doplnil Lipšic. Všetci veritelia tak budú podľa neho na 100 % vyplatení z peňazí a majetku Váhostavu. Lipšic tvrdí, že premiér Fico chce vyplatiť 50 % zo štátnych peňazí.

18:39 Šéf KDH Ján Figeľ považuje za spravodlivé, aby za škody a dlžoby niesli zodpovednosť akcionári a majitelia Váhostavu-SK. Ľubomír Galko zo SaS vyzval premiéra Fica, aby sa ospravedlnil za konanie firmy Váhostav-SK. Je zaň totiž podľa Galka zodpovedný.

18:35 Z toho podľa neho vyplýva, že polovicu záväzkov, teda 70 miliónov eur má Váhostav v likvidných aktívach tento rok. "Zo svojich aktív môže na 50 % vyplatiť všetkých veriteľov, zabezpečených aj nezabezpečených. To, že mu prichádza na pomoc Robert Fico a chce, aby sme to zaplatili my všetci z daní, je krytie podvodu Váhostavu Juraja Širokého," vyhlásil Lipšic. Opozícia zároveň prichádza s vlastným pozmeňujúcim návrhom k vládnej novele Obchodného zákonníka. "Vďaka nášmu návrhu budú veriteľom Váhostavu záväzky splnené v plnom rozsahu, ale z majetku Váhostavu, nie z verejných financií," vyhlásil Lipšic.

18:25 Podlžnosti stavebnej spoločnosti Váhostav-SK by mali vyrovnať akcionári a majitelia firmy, nie štát. Myslia si to predstavitelia opozície, ktorí sa opierajú o účtovnú závierku firmy. "Váhostav má 147 miliónov eur aktív a 143 miliónov eur záväzkov. Zo 147 miliónov eur aktív je 52 miliónov eur pohľadávok, najmä voči Národnej diaľničnej spoločnosti, splatných tento rok. A plus je tam 17 miliónov eur v hotovosti na účtoch," opísal nezaradený poslanec Národnej rady Daniel Lipšic na dnešnej tlačovej konferencii strán KDH, SaS, OĽaNO a SDKÚ-DS.

17:55 Pavlis sa môže vrátiť do parlamentu, jeho mandát doteraz spočíval. Keďže bol v roku 2012 do parlamentu zvolený a po zostavení vlády vykonával funkciu štátneho tajomníka ministerstva hospodárstva, jeho mandát spočíval. Ak sa rozhodne vrátiť, z parlamentu bude musieť odísť jeho poslanecký náhradník Antonín Cicoň. Situácia sa ešte môže zmeniť, ak sa novým ministrom hospodárstva stane niektorý z poslancov Smeru. Potom by Cicoň v parlamente ostal.

17:32 Žitňanská upozornila, že aj keď sa zákony schvália, kauzy Váhostav sa nedotknú. Podľa nej začnú plynúť až od júla 2015 a druhá časť od januára 2016. "Spôsob, akým ho predkladáte. Vy sám vo finále neviete, ako budú vyzerať paragrafy, pretože vám to ešte Fico cez televíziu nepovedal," povedala Borecovi, ktorý sedel vedľa nej.

17:24 Rozpravu začína Lucia Žitňanská z Mostu. Pellegrini tíši poslancov, aby išli radšej diskutovať von zo sály. Zároveň dodal, že dnes sa bude rokovať tradične do 19:00.

17:23 Pôvodne pritom vláda navrhovala, aby si malí veritelia mohli vymáhať bez premlčania 40 % pohľadávok. Štát by ich potom od podnikateľov odkupoval cez Slovenskú záručnú a rozvojovú banku. Aktuálne ale vláda navrhuje zvýšiť aj podiel pohľadávok, ktoré chce cez záručnú banku okamžite odkupovať. Stúpnuť má na 50 % z ich hodnoty. SZRB má odkupovanie pohľadávok financovať z osobitného bankového odvodu.

17:22 Na aktuálnej mimoriadnej schôdzi chce vládny Smer prijať zmeny v reštrukturalizáciách firiem. Vláda by podľa slov premiéra Roberta Fica chcela zaviesť do praxe to, aby si mohli malí veritelia od reštrukturalizovaných firiem vymáhať až 100 % dlhovaných peňazí. A to z budúcich ziskov a iných príjmov majiteľov týchto firiem. Dlhy spoločností by sa tak v budúcnosti nemali vymazať.

17:20 Minister Borec začal rozpravu k novele Obchodného zákonníka.

17:10 Pellegrini vyhlásil krátku prestávku. Po nej sa bude rokovať o konkrétnom návrhu vlády - novele Obchodného zákonníka, ktorý má pomôcť malým živnostníkom. Opozícia to kritizuje, pretože ho poslanci Smeru ani len ešte nevideli. V praxi to znamená, že legislatíva môže byť kompletne schválená počas niekoľkých hodín.

17:06 123 prítomných poslancov odhlasovalo návrh na skrátené legislatívne konanie. 104 ich bolo za návrh. Laššáková im dala jasný signál, zdvihla totiž jej známy palec.

17:01 Poslanci teraz pristúpia k hlasovaniu o návrhu na skrátené legislatívne konanie.

ONLINE Kauza Váhostav spôsobila
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

16:58 Minister Borec vystúpil za rečnický pult a hovorí, že rozprava k navrhovaným legislatívnym zmenám bola "veľmi nízka".

16:50 "Chaos, zmätok a panika v Smere! Vy neviete, čo robíte!" kričí na Smerákov Alojz Přidal z KDH. A vtipne poznamenal, že novým ministrom hospodárstva bude Maroš Kondrót. Ten sa náhle zjavil v sále a poslanci sa začali smiať a tlieskať.

16:44 "Váš minister Pavlis práve odstúpil", zahlásil Borkca a skončil svoju reč. Opozícia mu zatlieskala.

16:42 Horúca správa: Minister Pavol Pavlis končí vo funkcii ministra. Krk mu zlomil jeho biznis so štátom. "Minister hospodárstva prevzal na seba politickú zodpovednosť za medializované informácie súvisiace s jeho osobou. Škandalizovanie jeho mena poškodzuje tak stranu, ktorá ho do funkcie nominovala, ako aj jeho meno a rodinu," dodala v tlačovom vyhlásení hovorkyňa Miriam Žiaková.

16:35 "Medzi vami sú tak pažraví ľudia, ktorí nemajú miery. Teraz sa správajú ako keby sedeli na ropných ložiskách. Vy tu vystupujete ako jedna Sbéeska majetku Juraja Širokého", prehlásil Július Brocka. Poslanec sa rozohnil a útočí na smerákov. Vo faktickej poznámke na neho bude reagovať viacero poslancov Smeru.

16:22 "Pán Číž, skúste nejaké lieky na riedenie krvi", reaguje na Číža Hlina.

16:19 Predsedajúci parlamentu Číž vyhrešil teraz opozíciu. Menovite Hlinu a Galka. Galko mu opätoval paľbu a kričal na neho, že "ja som pán Galko, pán Galko", na čo mu Číž odpovedal, že pre neho "iba Galko".

15:58 Ako posledný rečník v rozprave vystúpi Alojz Hlina. Je obkolesený dvomi transparentami a jedným stojanom. "Čo by ste za to dali, aby ste odvolávanie Figeľa mohli vrátiť späť?" opýtal sa Hlina Smerákov.

ONLINE Kauza Váhostav spôsobila
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

15:41 "Poslanci Smeru majú každý viac funkcií ako bežná automatická práčka," myslí si Alojz Přidal.

15:33 Miroslav Kadúc z hnutia OĽaNO tiež upozornil, že situácia vo Váhostave bola známa už niekoľko mesiacov a súčasná vláda neurobila nič, aby problémy stavebného gigantu vyriešila. "Zákon o konkurze a reštrukturalizácii bol za vašej vlády otvorený už deväťkrát. Mali ste deväť reálnych možností pomôcť malým a stredným podnikateľom, a neurobili ste to," tvrdí Kadúc. Tiež upozornil na to, že opozícia prichádzala s riešeniami, ale vládni poslanci v parlamente ich zmietli zo stola. "Za náš klub bolo doručených sedem návrhov. Všetko reálne kroky, neprijali ste ich. Vy ste to odpálili, ako keby sa nič nedialo," dodal Kadúc.

15:17 Smeráci chcú podľa neho iba ochrániť Juraja Širokého. "Štbák Juraj Široký, ktorý udával valstnú matku," definuje veľkopodnikateľa Galko.

15:00 Na parlamentný balkón zavítal aj Ibrahim Maiga. Prišiel pozrieť poslancov pri práci.

14:58 Galko napomína Juraja Blanára, aby tak nahlas netelefonoval.

14:54 "Inokedy sa tu medzi nami producíruje veľmi rád," hovorí Ľubomír Galko a naráža na neprítomnosť Roberta Fica. Ten by mal v parlamente sedieť namiesto ministra spravodlivosti Tomáša Boreca.

14:45 Predsedajúci Miroslav Číž pripomína, že sa rokuje o skrátenom konaní, teda nie o konkrétnom návrhu zákona. "Potrebovali ste riešiť pod tlakom verejnej mienky inú vec," pripomína Magda Vášaryová postup Smeru.

14:30 "Vláda nekoná, aj keď má všetky nástroje v rukách," vyhlásil Ľudovít Kaník z SDKÚ.

14:00 Po obednej prestávke sa pokračuje ďalej. Slova sa ujal Jozef Mikloško. V sále je iba minimum poslancov, Mikloško ich s úsmevom nahlas vymenoval, pričom nevedel meno poslanca Smeru Panáčeka. Ten mu ho musel pripomenúť.

12:08 Predseda parlamentu vyhlásil prestávku. Pokračovať sa bude o 14:00.

12:07 Pellegrini medzitým privítal na balkóne gymnazistov z Komárna.

ONLINE Kauza Váhostav spôsobila
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

12:05 "To, čo navrhuje Váhostav-SK, je podvodná reštrukturalizácia. Hlavný problém nie je v súčasnom zákone. Ak by bol, za sedem rokov by bol dávno zmenený. Problém je, že návrh Váhostavu-SK je v rozpore so zákonom a malo by nastupovať trestné právo. Predstavitelia Váhostavu-SK sa totiž dopustili niekoľkých trestných činov," uviedol Lipšic.

12:01 "Ako je možné, že je pán Široký na slobode?" spýtal sa Lipšic a skončil svoj prejav. Počas neho poukazoval na prepojenia medzi Širokým a Smerom vo viacerých kauzách.

11:52 Lipšic teraz máva s grafom, na ktorom je zobrazený rast úverov firmám sídliacim na Cypre. Toto sa malo udiať za vlády Roberta Fica. Pripomína tiež výroky Bohumila Hanzela o sponzoroch, ktorí majú stáť za stranou Smer. "Bohumil Hanzel za tieto výroky nikdy nečelil trestnému oznámeniu za ohováranie ani civilnej žalobe za poškodenie dobrého mena," upozornil Lipšic a pýtal sa, či tým vplyvným podnikateľom zastupujúcim sympatizantov nie je náhodou Juraj Široký.

11:46 "Kde je Juraj Široký? Prečo nie je obvinený?" pýta sa Lipšic. Polícia podľa neho mala už dávno konať, ale vo vedúcich miestach polície sú ľudia z pozadia oligarchov Smeru. "Prečo nebola žiadna prehliadka v priestoroch Váhostavu? Prečo neboli zaistené počítače?" Keby podľa Lipšica Širokého zatkli, mohol by prehovoriť.

ONLINE Kauza Váhostav spôsobila
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

11:39 Na vystúpenie sa chystá Daniel Lipšic z Novy. Priniesol si so sebou transparent s nápisom "Mrzí vás to?", kde na fotke figuruje Ivan Gašparovič, Robert Fico a Juraj Široký.

11:27 Za rečnícky pult sa postavil Miroslav Kadúc z OĽaNO. Jeho poslaneckí kolegovia vytasili transparent s nápisom "Váhostav patrí podvedeným. NIE Širokému!" a držia ho naľavo od rečníckeho pultu. Držia ho Richard Vašečka a Ján Mičovský. Transparent neskôr rozprestreli na zem presne pred rečnícky pult.

11:24 "Chcete zachrániť Širokého dlhy zo štátneho. To je celá filozofia, o čom rokujeme," vyhlásil Hlina na margo o čom je schôdza. "Ja nebudem sedieť na schôdzi, na ktorej budeme riešiť dlhy Širokého".

ONLINE Kauza Váhostav spôsobila
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

11:20 "Bohapusté nezmyselné politické reči," povedal kolegom Miroslav Číž s tým, že zo siedmych hodín k veci vystúpila iba Lucia Žitňanská a dnes Jozef Kollár. Poprosil tiež opozíciu, aby riešila najprv situáciu vo Váhostave a až potom nezmysly. Ľubomír Galko zo SAS jeho poznámku označil za "nezmyselný guľomet".

11:16 Poslankyne Jane Kiššovej zo SAS sa nepáči, že by súkromnej firme Váhostav musel platiť dlhy štát.

11:12 Karikatúra Topiek

Solidarita s bohatými a úspešnými.

ONLINE Kauza Váhostav spôsobila
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: MEFI)

11:06 Martin Poliačik z SAS pripomenul Brockovi, či to s tým Chodorkovským myslel vážne. Podľa neho takto nemôže žiadny demokraticky zmýšľajúci človek uvažovať.

11:01 Alojz Hlina pripomenul, že Váhostav má zákazky v hodnote miliardy eur a 40 miliónov eur je pre nich asi 4 percentá.

10:55 "Vaše vystúpenie bolo čisto politické. Vodu kážete, víno pijete," odkázal Juraj Blanár Brockovi. Milan Bagačka zo Smeru označil Brocku za politického dinosaura, ktorý by mal po 20 rokoch parlament opustiť.

10:46 "Fico sa bojí, je to zbabelec. Široký nie je žiadny úbožiak, stavia si nehnuteľnosti na Bahamách. A tento človek nemá na zaplatenie ľudí, ktorí stavajú diaľnice na Slovensku?" pýta sa poslanec. "Vy sa radi inšpirujete Putinom. Keď mu oligarcha Chodorkovskij prerástol cez hlavu, viete, čo mu urobil," vyhlásil na adresu premiéra Fica Brocka a poradil mu, aby sa od oligarchov odstrihol.

Predseda parlamentu Peter Pellegrini (vľavo) s poslancami Smeru
Zobraziť galériu (16)
Predseda parlamentu Peter Pellegrini (vľavo) s poslancami Smeru  (Zdroj: Jan Zemiar)

10:40 Slova sa ujal Július Brocka (KDH). "Ja nebudem mať to šťastie, že mi zatlieskajú poslanci zo Smeru", povedal. "Na vyriešenie tejto kauzy ako brno, má všetky tromfy v rukách Robert Fico". Fico podľa neho hrá divadlo s verejnosťou. "Štát na to, aby zaviedol väčšiu spravodlivosť, nový zákon nepotrebuje," myslí si Brocka.

10:39 Kollárovi dokonca zatlieskali poslanci Smeru.

10:33 Viacerí poslanci opozície vo faktických poznámkach skritizovali Kollárov prejav. Zoltánovi Danišovi zo Smeru sa páčil a pochválil ho. "Je to vysoko odborná téma", prehlásil.

10:27 "Tvoje vystúpenie znelo ako obhajoba Širokého. Riešenie má v rukách Robert Fico a ten tu ani nie je. Poslal ministra Boreca, nešťastníka", vyhlásil Brocka z KDH a vyčíta Kollárovi, že prejav bol zahmlený a ľudia sa z neho ťažko vyznajú. "Na to, aby sa táto kauza vyriešila, nepotrebujeme žiadny zákon. To je divadlo pred verejnosťou".

ONLINE Kauza Váhostav spôsobila
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

10:23 V kauze Váhostav neexistuje dobré riešenie. Myslí si to Alojz Hlina. "40 miliónov eur vytiahne Široký zo zadného ľavého vrecka", vyhlásil Hlina.

10:20 Poslanec Kollár skončil svoj prejav. Reagovať na neho bude 9 poslancov s faktickými poznámkami.

10:10 Jozef Kollár reční už vyše hodinu.

9:57 Kollára prerušil Július Brocka. Skočil mu do reči a opýtal sa ho "kto bude tie diaľnice stavať?"

9:52 Do diskusie je okrem Kollára písomne prihlásených ešte ďalších 11 poslancov. Následne sa budú môcť ďalší prihlásiť ústne.

9:50 V súčasnosti prebieha milión exekúcií

Zároveň podľa Kollára v súčasnosti prebieha v krajine približne milión exekúcií. "Polovicu z toho pritom vedie štát proti svojim vlastným občanom," zdôraznil. A to napríklad za omeškania pri platbách za sociálne alebo zdravotné odvody. Ak sa teda podľa Kollára neurobia rýchle zmeny aj v zákone o konkurze a reštrukturalizácii, výsledkom bude, že bohatí sa stanú ešte bohatšími a chudobní ešte chudobnejšími.

9:48 Chudobným exekúcie, bohatým reštrukturalizácie

"Táto veta vystihuje súčasný stav, pokiaľ ide o problematiku zbavovania sa dlhov," doplnil Kollár. Pripomenul pritom, že do dnešného sa na Slovensku uskutočnilo viac ako 500 reštrukturalizácií firiem. Ďalších 160 je podľa neho momentálne v procese.

ONLINE Kauza Váhostav spôsobila
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

9:45 Kollár technokratickým prejavom trochu nudí svojich kolegov. Tí sa iba pomaličky v sále zbierajú, je ich tu asi 30. Narozdiel od predošlých dní je tu zatiaľ kľud, no schôdza sa iba rozbieha.

9:36 Reštrukturalizačný zákon treba riešiť systémovo

Jozef Kollár (SKOK!) už vyše pol hodiny reční o tom, že nový zákon treba riešiť systémovo, aby do neho nemohol arbitrárne, teda náhodne, zasiahol hocijaký politik. "Váhostav má nejakých 147 miliónov eur aktív a asi 132 miliónov záväzkov", upozorňuje Kollár.

9:25 Karikatúra Topiek

Najskôr Robert Fico sľuboval, že bude hotová do roku 2010. Neskôr minister Počiatek, že do roku 2019. Stihne sa to aj napriek tomu, čo sa stalo teraz?

ONLINE Kauza Váhostav spôsobila
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: MEFI)

9:18 Opozičná strana Sieť nepodporuje zástupné odvolávanie podpredsedu parlamentu Jána Figeľa

Za jediný liek považuje kompletnú výmenu celej politickej generácie, ktorá zlyhala. Vyhlásil to líder Siete Radoslav Procházka. "Je to tá stará politika v tej najtradičnejšej podobe. Výhovorky na minulosť, vyhadzovanie si na oči veci, ktoré sa stali pred desiatimi či 15 rokmi, a ľahostajnosť voči potrebám ľudí, ktorí potrebujú pomoc. Nemienime sa na tom podieľať," uviedol Procházka.

9:05 Jozef Kollár zo SKOKU! bude rečniť ako prvý

Priniesol si so sebou transparent, kde má napísaných "9 opatrení, aby sa kauza Váhostav už nikdy neopakovala".

ONLINE Kauza Váhostav spôsobila
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

9:00 Predseda parlamentu Peter Pellegrini otvoril rozpravu. V pléne je asi 30 poslancov.

8:55 Poslanci sa zbiehajú do svojich parlamentných lavíc, sála sa pomaly plní. Richard Vašečka z OĽaNO priniesol so sebou veľký transparent.

8:45 Pomoc malým veriteľom spoločnosti Váhostav-SK cez novelu Obchodného zákonníka zamestná poslancov od dnes v rámci pokračujúcej 49. schôdze parlamentu. K nedoriešenému návrhu, ktorým je odvolanie Jána Figeľa z postu podpredsedu parlamentu, by sa mali poslanci vrátiť po schválení novej legislatívy, o ktorej sa má rozhodnúť v skrátenom konaní.

ONLINE Kauza Váhostav spôsobila
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

Kauza Váhostav

Kauza Váhostav otriasa Slovenskom práve v týchto dňoch. Stavebnícky gigant, ktorý ovláda Juraj Široký, má finančné problémy a veľké dlhy voči malým živnostníkom. Navyše, za firmou stoja nejasní vlastníci. Transparency International Slovensko odhalilo, že za Váhostavom stoja schránkové firmy.

Nový Zéland a Cyprus. Na adrese týchto krajín sídlia schránkové firmy, kde končia vlastnícke štruktúry Širokého Váhostavu. Za stavebnou firmou sa tiež pohybujú exotické mená Kostaričanov ako Dan Alberto Hidalgo, Jurgan Gustav Nanne, Ignacio Dobles, Carlos Alberto Ayon či Randal Madriz Jimenez. Toto všetko sú ľudia a schránky, ktoré stoja za Váhostavom podľa Transparency International Slovensko. O Širokom sa dlho špekuluje ako o sponzore strany Smer. O výške odškodnenia malých podnikateľov sa stále nerozhodlo.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu