Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Fico: Nikdy nepôjdeme proti jednote EÚ a NATO

Robert Fico
Robert Fico (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Slovensko podľa premiéra Roberta Fica nikdy nepôjde proti jednote Európskej únie a NATO, povedal dnes premiér Robert Fico na Hodnotiacej konferencii zahraničnej a európskej politiky SR za rok 2014. Za nemenej podstatnú považuje predseda vlády aj solidaritu medzi štátmi EÚ.

„Členstvo v Európskej únii bolo pre Slovensko mimoriadne prospešné,“ konštatoval Fico s tým, že o tom, čo je únia, by sa malo viac hovoriť napríklad s mladými ľuďmi.

Slovensko sa v roku 2014 v medzinárodnom dianí nestratilo a jeho hlas je podľa premiéra rešpektovaný. Napätá situácia na východe Ukrajiny Slovensko podľa Fica trápi. „Na Kryme sme boli svedkami porušenia medzinárodného práva,“ konštatoval. EÚ a Rusko dnes komunikujú prostredníctvom sankcií a vedú ekonomickú vojnu, taký prístup podľa predsedu vlády škodí všetkým. „A nemali by sme sa utešovať, že Rusko trpí viac,“ dodal Fico. Násilie na Ukrajine by sa malo ukončiť a riešenie budúcnosti okupovaných území by malo vzísť z komunikácie. Bez komunikácie sa podľa Fica žiadny konflikt nevyrieši. „Skôr, či neskôr musí dôjsť k systémovému dialógu s Ruskom,“ vysvetlil. 

Premiér sa tiež vyjadril k porušovaniu prímeria, z ktorého sa obviňujú Ukrajinci i separatisti. „Dostal som informácie spravodajského charakteru, že za porušovanie prímeria môžu rovnako obe strany,“ konštatoval Fico. 

Slovensko podľa Fica chce demokratickú a stabilnú Ukrajinu. Východného suseda SR podľa premiéra čaká tŕnistá cesta k stabilite, problémy dvoch dekád sa nedajú vyriešiť za niekoľko mesiacov. „Je zodpovednosťou Ukrajiny, ako bude vyzerať za mesiac, rok či dva. Domáce úlohy si musia Ukrajinci splniť sami,“ vyjadril sa premiér. 

Po voľbách do Európskeho parlamentu bolo podľa Fica prioritou SR vytvorenie silnej Európskej komisie, čo sa aj podarilo. Premiér vyslovil potešenie, že post podpredsedu EK za oblasť energetickej únie zastáva Maroš Šefčovič. „Budovanie energetickej únie má našu plnú podporu,“ konštatoval Fico.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu