Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Predvolebný prieskum priniesol zemetrasenie: Sedem strán v parlamente, pád Procházku!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Ak by sa parlamentné voľby konali v prvej polovici marca, víťazom by sa stala strana Smer-SD so ziskom 38,8 %. Vyplýva to z prieskumu agentúry MVK, ktorý robili v dňoch 3. až 10. marca na vzorke 1 106 respondentov, ktorá bola reprezentatívna pre dospelú populáciu SR z hľadiska pohlavia, veku, vzdelania, národnosti, regiónov a veľkostných kategórií sídiel. Prieskum agentúra robila pomocou techniky face-to-face interview (štandardizovaný rozhovor) prostredníctvom anketárskej siete.

Na druhom mieste skončilo KDH so ziskom 11,5 % a na treťom strana Sieť s výsledkom 7,8 %. Štvrtí skončili OĽaNO so ziskom 7,7 % a na piatom mieste sa umiestnil Most-Híd so 7,1 %. Do parlamentu by sa dostali aj strany SMK (5,4 %) a SNS (5,1 %). Naopak, pred bránami parlamentu by ostali SDKÚ-DS (3,5 %), SaS (2,6 %), SKOK (2,1 %) aj NOVA (2 %). Do parlamentu by sa nedostali ani KSS (1,3 %), TIP (1,1 %) a ĽSNS (1 %). Ani jedno percento hlasov nedosiahla strana Šanca (0,4 %), 2,6 % opýtaných by volilo iné strany. 

Na otázku "Voľby do Národnej rady SR budú presne o rok. Ak by sa konali už dnes, ktorej strane by ste dali svoj hlas?" uviedlo 9 % opýtaných, že by sa na voľbách určite nezúčastnili a ďalších 22,2 % nevedelo, či by sa zúčastnili, respektíve koho by v nich podporili. 

Ak by voľby dopadli presne v súlade s preferenciami zistenými v tomto prieskume, strana Smer -SD by v parlamente získala 70 mandátov, KDH by disponovalo 21 poslaneckými kreslami, kluby strany Sieť a OĽaNO by mali zhodne po 14 zástupcov, potenciálni voliči strany Most-Híd by do parlamentu delegovali 12 zákonodarcov, klub Strany maďarskej komunity by mal 10 členov a deväť poslancov by v parlamente mala Slovenská národná strana.

Predvolebný prieskum priniesol zemetrasenie:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: mvk)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu