Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Minister Pavlis bude čeliť odvolávaniu: Figuroval v spoločnosti, ktorá je v spore so štátom

Pavol Pavlis
Pavol Pavlis (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Minister hospodárstva Pavol Pavlis (Smer-SD) sa dnes postavil pred poslancov. Predseda Národnej rady SR Peter Pellegrini (Smer-SD) totiž na žiadosť opozičných poslancov otvoril mimoriadne zasadnutie pléna s cieľom vysloviť tomuto ministrovi nedôveru. Keďže ide o návrh na odvolanie člena kabinetu, program schôdze sa neschvaľuje a rokovať sa musí.

Pavlisa chce opozícia odvolávať pre údajný konflikt záujmov, do ktorého sa mal dostať pre medializovaný súdny spor spoločnosti Port Service s Fondom národného majetku (FNM). Štát v ňom môže prísť o 60 miliónov eur. Podľa opozičných poslancov Pavlis v tomto súdnom spore pomáhal firme dlhodobo. A to nielen z funkcie člena Dozornej rady FNM, ale aj z kresla ministra.

Firma, v ktorej bol Pavlis v minulosti predsedom predstavenstva, si od štátu vymáha 60 miliónov eur za neúspešnú privatizáciu Slovenskej plavby a prístavov. Bola vylúčená zo súťaže pre nesplnenie podmienok. Súčasný majiteľ spoločnosti má sídlo na ostrove Curacao pri pobreží Venezuely.

Opozícia upozornila, že spoločnosť podala žalobu na FNM len päť dní predtým, ako sa stal Pavlis členom dozornej rady fondu. Z tejto pozície mal dokonca Pavlis firme poskytnúť pôžičku vo výške 600.000 korún, pretože prehrala spor s FNM na Krajskom súde v Bratislave a aby mohla podať odvolanie na Najvyšší súd SR, potrebovala zaplatiť súdny poplatok.

Ešte väčšieho pochybenia sa mal Pavlis dopustiť počas vykonávania funkcie štátneho tajomníka ministerstva hospodárstva. FNM, ktorý spadá pod tento rezort, má spolupracovať s ministerstvom hospodárstva pri riešení problémov a sporov vzniknutých pri realizácii privatizačných projektov. Poslanec Daniel Lipšic (nezaradený) uviedol, že spoločnosť v roku 2008 spor so štátom prehrala.

Podľa poslancov musí vláda vyvodiť zodpovednosť a odvolať Pavlisa z funkcie. Minister Pavlis kauzu označil za vykonštruovanú a akékoľvek spojenie s firmou od roku 2006 odmieta. Premiér Robert Fico (Smer-SD) nedávno vyhlásil, že na Pavlisovo odvolanie zatiaľ dôvod nevidí.

Vláda dnes konštatovala, že s odvolaním Pavlisa nesúhlasí, pričom poukázala na viaceré rozporuplné vyjadrenia opozičných zákonodarcov. Ich snahu Pavlisa odvolať vníma ako ďalší pokus zdiskreditovať členov vlády, a tým aj celú vládu na základe vykonštruovaných a nepodložených dôvodov.

Dôvodom je konflikt záujmov

Dôvodom na odvolanie ministra hospodárstva je podľa predsedu NOVA Daniela Lipšica zjavný konflikt záujmov, pretože Pavlis ako člen dozornej rady Fondu národného majetku figuroval v spoločnosti, ktorá je v spore so štátom. Lipšic upozornil, že ak by štát prehral, zaplatili by pohľadávku všetci daňoví poplatníci. Lipšic má podozrenie, že Pavlis pôsobí vo firme dodnes, pretože má voči spoločnosti pohľadávku, keďže jej poskytol peniaze ako pôžičku, aby mohla zaplatiť súdne poplatky v súvislosti so súdnym konaním proti štátu.

Podľa lídra OĽaNO Igora Matoviča by bolo hanbou, keby minister hospodárstva bol človek, ktorý koná v prospech seba, keď vykonáva verejnú funkciu. „Je hanba Roberta Fica, že Pavlis je stále ministrom,“ povedal. Matovič verí, že Pavlis dopadne ako Pavol Paška, ktorý sám odstúpil z funkcie. 

Pavlis svojím konaním podľa Mosta-Híd škodí predovšetkým Slovensku a jeho občanom. Jeho skôr etický, ako politický prešľap je veľmi zlým signálom pre všetkých, ktorí to s bojom proti korupcii myslia vážne. „Ak Smer neumožní parlamentu odvolať Pavlisa z funkcie, Robert Fico bude musieť ľuďom vysvetliť, prečo nedokáže potrestať porušovanie zákona vo vlastných radoch. Pavol Pavlis totiž zákon porušil už len tým, že nepriznal peniaze, o ktorých sám povedal, že ich prijal,“ upozorňuje Most-Híd. 

Kabinet nesúhlasí s vyslovením nedôvery ministrovi Pavlisovi

Vláda SR dnes na svojej schôdzi vyslovila nesúhlas s opozičným návrhom skupiny poslancov Národnej rady (NR) SR, aby šéfovi Ministerstva hospodárstva (MH) SR Pavlovi Pavlisovi (Smer-SD) bola vyslovená nedôvera.

"Návrh skupiny poslancov NR SR na vyslovenie nedôvery ministrovi hospodárstva vláda SR vníma ako snahu a ďalší pokus diskreditovať členov vlády, a tým aj celú vládu na základe vykonštruovaných a nepodložených dôvodov," uviedol okrem iného vládny kabinet v zdôvodnení svojho nesúhlasu.

Opoziční poslanci NR SR v zdôvodnení návrhu v súvislosti s niekdajším pôsobením Pavlisa v spoločnosti Port Service, a.s., ktorá žaluje na súde Fond národného majetku SR o približne 60 miliónov eur, uviedli, že "minister hospodárstva Pavol Pavlis je v zrejmom konflikte záujmov v situácii, keď jeho osobný záujem je v príkrom rozpore so záujmom verejným"

Poslanci Pavlisovi vyčítajú konflikt záujmov aj pri schvaľovaní investičnej pomoci vo výške 58 miliónov eur pre spoločnosť Duslo, a. s., Šaľa. 

"Celý proces schvaľovania investičnej pomoci Európskou komisiou na slovenskej strane riadil Pavlis už ako minister hospodárstva. V tomto prípade však okrem verejného záujmu chránil Pavlis aj svoj vlastný súkromný záujem. Spolu s manželkou je Pavol Pavlis 100-% vlastníkom spoločnosti Fin-Mark, s.r.o., ktorá vlastní 34 % firmy Port Service Bratislava, s.r.o. Ďalších 33 % tejto spoločnosti vlastní prostredníctvom svojej firmy aj Andrej Babiš, vlastník Duslo, a.s., Šaľa," konštatovali poslanci sa v návrhu.

Opozícia začala zbierať podpisy

Zástupcovia opozičných strán OĽaNO, NOVA a SaS začali zbierať poslanecké podpisy na zvolanie mimoriadnej schôdze parlamentu ešte koncom januára. Minulý týždeň sa k nim pridalo aj KDH a Most-Híd. Dôvodom je možný konflikt záujmov pre Pavlisovo pôsobenie vo firme Port Service. Tá sa pre neúspech v privatizácii Slovenskej plavby a prístavov v roku 2002 súdi o odškodné vyše 60 miliónov eur so štátnym Fondom národného majetku SR (FNM). Šéf rezortu hospodárstva v januári vysvetľoval svoj vzťah a pôsobenie v spoločnosti Port Service pred parlamentným výborom pre hospodárske záležitosti, no opozičných poslancov nepresvedčil. Neodpovedal totiž podľa nich na kľúčovú otázku, odkiaľ mal 600-tisíc korún (20-tisíc eur), ktoré zaplatil ako súdny poplatok, aby spoločnosť mohla pokračovať v súdnom spore so štátom.

Pavlis tvrdí, že od roku 2006 so spoločnosťou Port Service, a. s. nemá nič spoločné. Ako ďalej uviedol, na valnom zhromaždení pôsobil ako overovateľ, ktorý nemá žiadne kompetencie a len dohliada na to, že všetky úkony spojené s valným zhromaždením sú v súlade so zákonom. Minister tiež podotkol, že v momente, ako sa skončilo valné zhromaždenie v júli 2006, sa jeho činnosť so spoločnosťou Port Service, a. s. skončila. "To znamená, že od druhej polovice roka 2006, keď som potom nastúpil ako poslanec Národnej rady SR, som so spoločnosťou nemal nič spoločné," povedal. 

Na prípad spoločnosti Port Service upozornila občianska aktivistka Veronika Remišová, ktorá je poslankyňou v bratislavskej mestskej časti Staré Mesto. Spor FNM s Port Service najprv v roku 2008 vyhral štát. Vtedajší generálny prokurátor Dobroslav Trnka podľa Remišovej podal dovolanie a Najvyšší súd SR v inom zložení rozhodol v neprospech štátu. Podľa výročnej správy FNM za rok 2013 ide o jeho druhý najvyšší súdny spor. Port Service (šéfom predstavenstva bol Pavlis) podal žalobu na FNM v decembri 2002. Vtedajší predseda poslaneckého klubu za Smer v NR SR Robert Fico onedlho nominoval Pavlisa za člena dozornej rady fondu. Pavlis bol podľa aktivistky Remišovej v konflikte záujmov. Keď bol vo FNM, poskytol Port Service pôžičku 600-tis. korún na odvolanie proti rozsudku krajského súdu v roku 2006, keďže firma neuspela. 

Akcionárom Port Service je podľa Obchodného registra SR od augusta 2006 firma Castelo Holdings NV na ostrove Curacao. Dovtedy, od mája 2003, bola spoločníkom Port Service spoločnosť Port Service Bratislava, spol. s r.o. (PSB), Pavlis bol predsedom predstavenstva Port Service od decembra 2001 do júna 2003. Konateľom PSB bol od júla 1992 do júla 2006 (od decembra 1993 do apríla 1995 spolu s Andrejom Babišom). Jedným z troch akcionárov tejto spoločnosti je firma Fin-Mark, spol. s r.o., ktorú vlastní Pavlis s manželkou. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu