Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Pri každom zákone by sa mal skúmať jeho dopad na rodinu, uviedol Figeľ

Ján Figeľ
Ján Figeľ (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Kresťanskodemokratické hnutia (KDH) chce, aby sa pri každom zákone, ktorý bude predložený do parlamentu, skúmal aj jeho dopad na manželstvo, rodinu a rodinné prostredie. V novele rokovacieho poriadku to navrhujú poslanci za KDH. Parlament o tom bude rokovať dnes.

„Takouto úpravou dôjde k zvýšeniu ochrany manželstva a rodiny v súlade s ústavou a so základnými zásadami zákona o rodine,“ uviedol dnes na tlačovej besede predseda KDH Ján Figeľ. Kresťanskí demokrati predkladajú novelu ako logickú nadväznosť na minuloročnú zmenu ústavy, ktorá posilnila ochranu a podporu manželstva. Figeľ očakáva, že prijatie takéhoto návrhu môže vytvoriť citlivejšie prostredie na zmeny, ktoré majú vplyv na rodinu.

V súčasnosti podľa zákona o rokovacom poriadku parlamentu musí predkladateľ legislatívy povinne skúmať pri predkladaných návrhoch jej vplyvy na verejné financie, na podnikateľské a životné prostredie, na obyvateľov a zamestnanosť. „V súlade s novým znením ústavy navrhujeme doplniť do doložky o posúdení vplyvov aj tzv. rodinné hľadisko. To znamená, že každý návrh novej legislatívy by mal obsahovať aj vyhodnotenie jej vplyvu na manželstvo, rodinu a rodinné prostredie,“ vysvetlil spolupredkladateľ návrhu Figeľ. 

Dopady na rodinu bude musieť posúdiť navrhovateľ. To znamená vláda alebo poslanci NR SR, ktorí predkladajú zákony. Je potom na parlamente, či zoberie do úvahy to, čo sa objaví v doložke. "Minimálnym kritériom pre zákony je, aby navrhovaná legislatíva neškodila rodine," zdôraznil Figeľ s tým, že niektoré vplyvy sa nebudú dať vyčísliť. 

Pre Kresťanskodemokratické hnutie predstavuje rodina spolu s prácou a so spravodlivosťou trojicu základných programových pilierov politiky. „Demografická stagnácia a sociálne problémy Slovenska volajú po aktívnej prorodinnej politike a po účinných systémových opatreniach. Chceme s takýmito návrhmi prichádzať pred občanov a do parlamentu,“ uzavrel líder KDH. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu