Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Maďarič: Politické strany by nemali ľudí odhovárať od účasti na referende

Marek Maďarič
Marek Maďarič (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Smer-SD podľa jeho podpredsedu Mareka Maďariča nikdy neodhováral voličov od účasti na žiadnom referende, či mu politicky vyhovovalo, alebo nie.

"V tomto sme politicky dôslední a konzistentní. Ak sa nájde veľký počet občanov, ktorí vyvolajú referendum, tak by politické strany nemali odhovárať od účasti na ňom," poznamenal.

Ako dodal, ak sa Smer-SD rozhodne aj ľudí vyzvať na účasť v referende, nemusí to byť nevyhnutne spojené s tým, či sa majú občania k otázkam postaviť kladne alebo záporne. "To je právo ľudí, aby sa rozhodli, ale, samozrejme, ak sa na tom nejakým spôsobom politické strany uznesú, tak môžu dávať isté odporúčania," uviedol.

Deklaroval, že Smer-SD bude o referende hovoriť ako o nástroji priamej demokracie, zatiaľ nevedel špecifikovať, aké stanovisko k otázkam zaujme. Maďarič sa neobáva sporov či vyostrených reakcií medzi tými, ktorí plebiscit podporujú, a tými, ktorí sú proti nemu. Poukázal na to, že kritériá na jeho uskutočnenie sú nastavené náročne, takže nepovažuje za správne v prípade, ak dokáže nejaká občianska iniciatíva tieto kritéria splniť, aby bolo takéto referendum dehonestované len z dôvodu iných názorov na predložené otázky. 

"Zmysel demokracie je aj v tom, že sa o veciach debatuje. Ak raz viac ako 400.000 ľudí, ktorí považujú tieto otázky za dôležité, vyvolá takéto referendum, tak si neviem predstaviť, že sa máme báť diskusie o nich. Či sa nám to páči, alebo nie, toto referendum je aktivitou občanov a nemali by sme sa k aktivitám občianskej spoločnosti stavať účelovo, vyzdvihovať ich, keď sú liberálne a negovať ich, keď sú konzervatívne," zdôraznil.

Prezident SR Andrej Kiska vyhlásil všeľudové hlasovanie na 7. februára. Petíciu za vypísanie referenda pôvodne so štyrmi otázkami iniciovala Aliancia za rodinu, za referendum sa vyslovilo viac ako 400.000 ľudí. Otázkami sa zaoberal Ústavný súd SR, jednu z nich označil za protiústavnú, tá sa v referende neobjaví.

Občania sa tak budú vyjadrovať k trom otázkam, a síce, či súhlasia s tým, aby sa manželstvom nemohlo nazývať žiadne iné spolužitie osôb okrem zväzku medzi jedným mužom a jednou ženou; či súhlasia s tým, aby párom alebo skupinám osôb rovnakého pohlavia nebola umožnená adopcia a následná výchova detí a či súhlasia s tým, aby školy nemohli vyžadovať účasť detí na vyučovaní v oblasti sexuálneho správania či eutanázie, ak ich rodičia alebo samotné deti nesúhlasia s obsahom vyučovania.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu