Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Cirkvi sa prikláňajú k pokračovaniu súčasného modelu financovania, uviedol Maďarič

Marek Maďarič
Marek Maďarič (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Cirkvi a náboženské spoločnosti na Slovensku sa v zásade prikláňajú k pokračovaniu súčasného modelu ich financovania. Ten by prešiel istou zmenou. Uviedol to minister kultúry Marek Maďarič.

V súčasnosti štát financuje priamymi dotáciami prostredníctvom rozpočtovej kapitoly ministerstva kultúry platy a odvody duchovným, prevádzku ústredí (biskupských úradov) a charitných domov (domovy dôchodcov pre kňazov). V rozpočte je na tento účel vyčlenených 38,3 milióna eur.

Ministerstvo prišlo vlani s návrhom troch možných spôsobov financovania. Nimi sa zaoberala expertná komisia na riešenie problematiky financovania cirkví a náboženských spoločností, ktorá je poradným orgánom MK. Išlo o zavedenie daňovej asignácie; zavedenie príspevkov pre cirkvi v závislosti od počtu ich členov a tretím bolo ponechanie systému priamej štátnej podpory zo štátneho rozpočtu, čo je vlastne súčasný model.

Na nedávnom zasadnutí komisie sa cirkvi priklonili k poslednej možnosti. "Bude sa zatiaľ hľadať táto cesta. Možno sa zadefinuje napevno počet kňazov a farárov, ktorým bude štát prispievať na plat tak, aby sa trochu obmedzila dotácia," priblížil Maďarič s tým, že má pochopenie pre čiastočné financovanie cirkví zo štátneho rozpočtu vzhľadom na úlohy, ktoré pre spoločnosť vykonávajú.

O tom, ako bude modifikácia súčasného systému nakoniec vyzerať, sa bude ďalej debatovať. Minister poznamenal, že súčasná vláda si v programovom vyhlásení stanovila viesť odbornú diskusiu na túto tému, s cieľom nájsť spravodlivejší spôsob ich financovania. Je zároveň rád, že sa cirkvi a náboženské spoločnosti na tomto modeli dohodli, pretože, ako poznamenal, na to, aby prišlo v tejto otázke ku konsenzu medzi štátom a cirkvami, je najskôr potrebná zhoda medzi samotnými cirkvami. "Predpokladám, že by budúca vláda mala aj na základe týchto rokovaní a názorov prísť s konkrétnym návrhom, ktorý by sa potom realizoval v praxi," konštatoval.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu