Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Maďarič: Niektoré strany by chyby Smeru možno závideli

Marek Maďarič
Marek Maďarič (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Niektoré politické strany by podľa podpredsedu Smeru-SD Mareka Maďariča možno úroveň chýb Smeru závideli. Ako povedal v rozhovore pre agentúru SITA, Smer je silná strana na všetkých úrovniach.

„Stranu neopúšťajú poslanci, nedelí sa. Dokáže si udržať veľmi vysokú podporu verejnosti bez ohľadu na to, či je vo vláde, alebo v opozícii. Nechcem však povedať, že môžeme byť maximálne spokojní,“ povedal. Smer by si ako vládna strana mala napríklad podľa neho dávať väčší dôraz na strategické oblasti, ako je školstvo. Ešte väčší dôraz by mohli klásť na posilnenie sociálneho systému, ktorý sa pri ekonomickej transformácii rozpadol. „Mal by byť teda ešte sociálnejší, hoci v porovnaní s pravicovými stranami je rozdiel markantný,“ uviedol Maďarič.

Maďarič na pracovnom sneme Smeru hovoril, aby si dali pozor a nevydali sa cestou HZDS a SDKÚ. „Obe to boli silné vládne strany a z nejakých dôvodov už HZDS prestalo existovať a SDKÚ sa s vysokou pravdepodobnosťou nedostane do parlamentu. Prevencia proti opakovaniu cesty HZDS a SDKÚ je v otázke dobrej personálnej politiky,“ zdôraznil. Smer podľa Maďariča po relatívne neúspešnejšom období, keď stranu neuspokojil výsledok v eurovoľbách, keď stratila župana v Banskej Bystrici a keď neuspel s prezidentským kandidátom, začal rozmýšľať, kde robí chyby. „Odvtedy beží audit našich okresných a krajských funkcionárov. Pozreli sme sa aj na to, či už nie je čas po konsolidácii verejných financií začať realizovať vo väčšej miere sociálnu politiku a preto prišiel prvý sociálny balíček," konštatoval. 

Ak je podľa Maďariča niekto druhýkrát premiér ako Robert Fico, viaže na seba veľa negatív, pretože nesie za všetko zodpovednosť a nie všetko sa dá urobiť. Treba preto podľa neho v kritických chvíľach urobiť nejakú sebareflexiu, aby strana mala dlhodobú životnosť. „To neznamená, že musí byť vždy vo vláde. Moje želanie je a o to sa snažím, aby Smer bol trvalou súčasťou politického systému ako silná sociálnodemokratická strana. To by potom bol dlhodobo veľký príspevok Smeru pre slovenskú demokraciu. Je len na škodu veci, že v súčasnosti nemá Smer nejakú významnú ideovú, alebo politickú protiváhu, pretože škála rozdrobených pravicových strán nie je to, kde sa dá zvádzať zmysluplný boj medzi rôznymi koncepciami napríklad rozvoja ekonomiky, alebo sociálneho, či právneho systému,“ vyhlásil Maďarič. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu