Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

SDKÚ: Pravica sa teraz musí spojiť a ponúknuť alternatívu proti Ficovi!

SDKÚ volá po spojení pravice
SDKÚ volá po spojení pravice (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – SDKÚ-DS volá po spájaní pravice do širokej koalície, aby dokázala poraziť Roberta Fica. Ako povedal dnes na tlačovej besede predseda poslaneckého klubu SDKÚ-DS Ľudovít Kaník, Vladimíra Mečiara porazila Slovenská demokratická koalícia (SDK).

„Treba, aby tu vznikla demokratická koalícia, ktorá ponúkne alternatívu proti Ficovi. Ak pravica dokáže spojiť sily, dosahuje úspech,“ povedal. K nemu sa pridal aj predseda SDKÚ-DS Pavol Frešo. Podľa neho pokiaľ stredopravá scéna dokáže držať spolu, napodobní SDK a nominuje zrozumiteľných ľudí, nemusí sa obávať, že nedokáže vládnuť. Zároveň zdôraznil, že pravica sa dlho nechala traumatizovať pádom vlády Ivety Radičovej, ľavica však podľa neho nie je alternatívou.

Odstúpenie Pavla Pašku je podľa Freša logickým vyvrcholením spoločného tlaku opozície a vzbudenia obrovského záujmu verejnosti. „Fico si uvedomuje, že pozícia predsedu NR SR je neudržateľná a zdravotníctvo je v horšom stave, ako keď Smer preberal vládu,“ konštatoval. Podľa neho je dobré, keď pravicové strany držia spolu a keď sa im podarí získať podporu verejnosti. „Vtedy neodolá žiadna vláda,“ dodal. Odstúpenie Pašku je podľa Kaníka výsledkom dvojdňovej schôdze o odvolávaní Roberta Fica. „Tých 50 hodín prebudilo verejnosť. Odstúpenie Pašku bolo rozhodnutím Fica, ktorý chce uchrániť Smer od ústupu z pozícií a neúspechu v parlamentných voľbách. Musíme pokračovať v iniciatíve ďalej,“ vyhlásil. 

SDKÚ-DS v komunálnych voľbách podľa Freša kandidovala v drvivej väčšine v koalíciách. Frešo chce na straníckych orgánoch hovoriť, prečo SDKÚ nominovala nezvoliteľných kandidátov a nevytvárala všade široké koalície. Podľa neho však vidno v komunálnych voľbách pomerne slušný ústup Smeru. „Ale tomu nezodpovedá adekvátny nástup pravice, ale veľa nezávislých kandidátov. Nevieme využiť priestor, ktorý sa otvára. Stredopravá scéna často signalizuje, že nevie spolupracovať. Často sa medializujú spory,“ upozornil. Receptom na úspech vo voľbách je podľa Freša spoločný postup pravice, žiadne koalície so Smerom a nominovanie osobností. 

Komunálne voľby podľa Kaníka ukázali, že nálada v spoločnosti sa otáča. „Smeru vo všetkých krajských mestách s výnimkou Košíc poklesol počet zástupcov. Vidiek dnes zachraňuje čísla Smeru. Ľudia hľadajú alternatívu,“ konštatoval. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu