Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Kiska vymenoval Švecovú za predsedníčku Najvyššieho súdu SR

Daniela Švecová
Daniela Švecová (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Prezident Andrej Kiska vymenoval dnes Danielu Švecovú za predsedníčku Najvyššieho súdu (NS) SR. Urobil tak po návrate zo zahraničnej pracovnej cesty v USA.

"Všetci vnímame, že vaše dnešné vymenovanie je čímsi výnimočné nielen pre Najvyšší súd SR, pre celú justíciu, ale pre celé Slovensko," povedal novovymenovanej šéfke NS SR prezident Kiska. Dodal, že slovenská justícia je už dlho kritizovaná právnikmi, politikmi, diplomatmi, ale aj sudcami. Podľa hlavy štátu bolo zvolenie Švecovej prijaté s nádejou, že sa skončila jedna éra a že nová predsedníčka k tomu prispeje svojím nasadením, životnou skúsenosťou, odvahou a rozvahou, že prijme opatrenia, ktoré prispejú k zvýšeniu dôveryhodnosti Najvyššieho súdu, ale aj justície. Kiska jej zaželal, aby to dokázala.

"Musím sa najskôr zoznámiť s agendou, ktorá mi zostala, musím preštudovať spisy, potom zistím, čo urobím," odpovedala Švecová na novinársku otázku, čo urobí ako prvé vo funkcii. Aj keď bola zvolená 16. septembra, podľa svojich slov ešte v kancelárii predsedu súdu nebola, lebo nebola vymenovaná. Zopakovala, že chce zvýšiť dôveryhodnosť NS SR, zrýchliť konanie na súde a zvýšiť kvalitu súdneho rozhodovania. Ak bude treba, urobí aj razantné zmeny. K pochybnostiam bývalého predsedu Štefana Harabina o zákonnosti volieb predsedu NS SR uviedla, že samotná skutočnosť, že ju prezident vymenoval do funkcie, odstraňuje všetky rozpory.

Danielu Švecovú zvolili za predsedníčku NS SR členovia Súdnej rady SR 16. septembra. V opakovanej tajnej voľbe vtedy získala 11 hlasov členov Súdnej rady, proti nebol nikto, štyria sa zdržali. Jej protikandidát Daniel Hudák získal dva hlasy, dvaja boli proti a 11 sa zdržali. 

Kiska: Švecová môže obnoviť dôveru v justíciu

Nová predsedníčka Najvyššieho súdu (NS) SR Daniela Švecová dostala podľa prezidenta Andreja Kisku mandát a príležitosť na obnovenie dôvery verejnosti v slovenskú justíciu. Vyhlásil to pri jej dnešnom vymenovaní do funkcie. Podčiarkol, že jej menovanie je preto výnimočné nielen pre NS SR a celú justíciu, ale doslova pre celé Slovensko.

Zvolenie Švecovej bolo podľa hlavy štátu „prijaté s nádejou, že sa skončí jedna éra v našej justícii“ a že k tomu nová šéfka „prispejete svojou autoritou, osobným nasadením, životnou skúsenosťou, rozvahou, a ak treba, tak aj odvahou“. Prezident verí, že Švecová dokáže ustrážiť nezávislosť a nestrannosť najvyššieho súdu. Tiež, že z našej najvyššej súdnej inštitúcie už nebude počuť hlasy o diskriminačnom prístupe vedenia. Prezident Kiska zároveň vyjadril nádej, že najvyššiemu súdu sa pod vedením Švecovej podarí prispieť k predvídateľnosti práva a k právnej istote na Slovensku a bude zjednocovať výklad zákonov a iných záväzných právnych predpisov. 

Nová predsedníčka NS SR Daniela Švecová zdôraznila, že jej cieľom v novej funkcii je zvýšiť dôveryhodnosť súdu. „Treba zrýchliť súdne konanie a zvýšiť jeho kvalitu,“ doplnila. Zároveň uviedla, že je za nulovú toleranciu korupcie. Konkrétne kroky zatiaľ nespresnila, lebo sa musí zoznámiť s agendou, preštuduje si spisy a potom uvidí, čo urobí. Dodala ale, že súd je zasypaný množstvom agendy. Najhoršia je situácia na civilnom úseku, kde bolo k minulému mesiacu 5 000 nevybavených vecí. Na správnom kolégiu to bolo 3 100, na obchodnom 3 500 a na trestnom 250, konštatovala. 

Najvyšší súd SR je najvyšším orgánom súdnej moci na Slovensku. Rozhoduje o opravných prostriedkoch podaných proti rozsudkom (prípadne iným rozhodnutiam) vydaným nižšími súdmi. V rozsahu svojej právomoci zabezpečuje jednotný výklad zákonov. Momentálne na ňom pracuje 79 sudcov. Sú tam štyri kolégiá - občianskoprávne, obchodnoprávne, správne a trestnoprávne. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu