Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Kollár: Rozhodnutie Drobu vrátiť sa do SaS bolo vyjadrením jeho ambícií

Jozef Kollár
Jozef Kollár (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Ambícia poslanca Národnej rady SR Juraja Drobu (nezaradený) vrátiť sa späť do SaS bola jeho osobným rozhodnutím a vyjadrením jeho ambícií. Dnes to povedal poslanec Jozef Kollár (nezradený), s ktorým Droba zo SaS vlani vystúpil.

"Má na to právo, je dospelý človek. Nevnímam to nijako kriticky, je to jeho osobné rozhodnutie. Verdikt, že ho do SaS späť nevezmú, padol v utorok (12.8.), odvtedy som ešte s Jurajom nebol. Určite si to ale spolu prediskutujeme," avizoval Kollár, s ktorým okrem Drobu odišli zo SaS aj Martin Chren, Juraj Miškov a Daniel Krajcer a spoločne vstúpili do hnutia NOVA Daniela Lipšica.

Kollár poukázal aj na príklad poslancov Lucie Žitňanskej a Miroslava Beblavého. "Z SDKÚ-DS odišli spolu, aktuálne je každý v inej strane a nemyslím si, že majú osobne zlé vzťahy," zdôraznil.

Aká bude budúcnosť liberálov v NOVA po tom, čo v hnutí zrušili ideové platformy, Kollár zatiaľ nevie povedať. Liberáli si dali podmienku, že musia dostať svoj politický priestor. "Ťažko povedať, či sa niečo zmenilo. Teraz v lete sa nerobí reálna politika, počkajme si na september," dodal Kollár. Čo nastane, ak svoj priestor nedostanú, zatiaľ predpovedať nechcel.

Líder SaS Richard Sulík v utorok oznámil, že Droba sa do SaS nevráti. "Počas leta prebiehali neformálne rozhovory, bola k tomu solídna diskusia. Väčšina bola proti, ja sa ale nebudem hádať. Každého som si vypočul, každý povedal svoj názor a videl som, že nie je vôľa," priznal Sulík, ktorý bol osobne za Drobov návrat.

Dôvody, pre ktoré bývalého kolegu neprijali, sú podľa jeho slov interného charakteru. Bližšie ich však vysvetliť nechcel, odmietol ale, že by išlo o "ješitnosť".

"Moje predstavy o budúcnosti liberálnej politiky na Slovensku sa rozchádzajú s tými v SaS, dôsledkom čoho je, že sme sa nedohodli na užšej spolupráci," reagoval Droba. Je presvedčený, že liberáli zo SaS budú podporovať jeho legislatívne návrhy v NR SR a dvere pri tvorbe zákonov ostávajú aj z jeho strany otvorené.

Droba aj s poslancami Jozefom Kollárom, Martinom Chrenom, Danielom Krajcerom a Jurajom Miškovom a desiatkami členov SaS opustili stranu Richarda Sulíka v roku 2013. Následne sa spojili s hnutím NOVA Daniela Lipšica. Ani tu sa však nevyhli nezhodám, a po tom, ako boli v NOVA zbavení riadiacich funkcií a boli zrušené aj ideologické frakcie, hrozili odchodom.

Napokon sa rozhodli zotrvať s tým, že musia dostať svoj priestor na liberálnu politiku. Už v tom čase sa začalo hovoriť o Drobovom záujme vrátiť sa späť do SaS.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu