Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Lajčák: Slovensko má záujem pôsobiť vo výcvikovej misii v Afganistane

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRUSEL/BRATISLAVA - Slovensko má záujem byť súčasťou novej tréningovej a výcvikovej misie NATO v Afganistane po roku 2014. Aktuálna vojenská operácia aliancie ISAF sa končí tento rok a z krajiny by sa mala stiahnuť väčšina príslušníkov spojeneckých vojsk.

Na ďalšie pôsobenie zahraničných vojakov v Afganistane chýbajú bezpečnostné dohody, ktoré dosluhujúci prezident Hámid Karzaj odmietol podpísať s tým, že to necháva na svojho nástupcu.

"Pokiaľ budeme mať právne záruky, tak sme pripravení byť súčasťou tejto misie a hovorili sme o tom aj dnes," potvrdil slovenským novinárom šéf slovenskej diplomacie Miroslav Lajčák po rokovaniach ministrov zahraničných vecí členských štátov NATO v Bruseli.

V Afganistane sa 14. júna uskutočnilo druhé kolo prezidentských volieb. Jeho výsledky ešte nie sú známe, ale obaja kandidáti Abdulláh Abdulláh a Ašraf Ghaní deklarovali, že podpíšu dlho odsúvaný bezpečnostný pakt so Spojenými štátmi. Dohoda by umožnila nechať v krajine po roku 2014 takmer 10.000 amerických vojakov na ďalšie dva roky. Ich úlohou by boli protiteroristické operácie a výcvik afganskej armády a polície.

"Očakávame, že prezident bude vymenovaný čo najskôr a že budú podpísané dohody, ktoré umožnia pokračovanie spolupráce medzi alianciou a Afganistanom aj po roku 2014, ktorá bude zameraná na pomoc afganským bezpečnostným silám," dodal Lajčák.

Minister potvrdil, že Slovensko, rovnako ako ostatné členské krajiny, na septembrovom summite NATO vo Walese odprezentuje balík opatrení, ktorého cieľom je dosiahnuť zlepšenie obranyschopnosti zoskupenia. K nim patrí aj zvyšovanie výdavkov na obranu. SR nedodržiava svoj záväzok vynakladať dve percentá HDP na tento účel. V súčasnosti je to okolo jedného percenta.

Podľa Lajčáka ide o jeden z dôležitých elementov, avšak nie jediný. "My o tom doma veľmi intenzívne diskutujeme a vo Walese budeme pripravení prezentovať balík našich opatrení," deklaroval. K výdavkovej časti rozpočtu sa však vyjadriť nechcel, keďže, ako poznamenal, ide o politické rozhodnutie na najvyššej úrovni. "Slovensko bolo 10 rokov spoľahlivým partnerom a určite túto spoľahlivosť potvrdíme aj vo Walese," prízvukoval.

Pokiaľ ide o vzťahy NATO a Ruska, ministri zahraničných vecí sa zhodli na tom, že aliancia bude komunikovať s Moskvou naďalej len na úrovni veľvyslancov a vyššie. V prípade, že Moskva neprispeje k deeskalácii situácie na Ukrajine, nevidia možnosť na obnovenie spolupráce na nižších úrovniach.

V apríli rozhodli o úplnom pozastavení praktickej civilnej a vojenskej spolupráce s Ruskom v reakcii na anexiu ukrajinského polostrova Krym.

"Situácia sa nezlepšila, takže neboli naplnené podmienky, aby sme sa vrátili k normálnej plnohodnotnej komunikácii. Aliancia sa jednoznačne zhodla na tom, že musí pokračovať stav suspendácie komunikácie na politickej úrovni. Sme ale otvorení komunikácii na pracovnej úrovni, na úrovni veľvyslancov, pretože sú témy, o ktorých treba hovoriť," vysvetlil Lajčák.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu