Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Slovenskí a českí vojaci si na jeseň precvičia kolektívnu obranu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Vo vojenských výcvikových priestoroch na Lešti a v Kamenici nad Cirochou bude na jeseň cvičiť 1300 slovenských a českých vojakov. Precvičia si úlohy spojené s článkom päť Washingtonskej zmluvy, ktorý hovorí o kolektívnej ochrane členských krajín NATO.

Na spoločnom cvičení, ktoré dostalo pracovný názov "Ground Pepper 2014", sa dohodli minister obrany SR Martin Glváč a český minister obrany Martin Stropnický počas spoločného rokovania vlád SR a ČR v Skalici (24. 4.).

"Takéto cvičenie je pre vojakov výbornou príležitosťou, ako si vzájomne precvičiť zladenie svojich spôsobilostí. Armády musia vedieť spolupracovať, pretože ozbrojené konflikty nepoznajú hranice. Boli by sme však radi, keby sa nám toto cvičenie podarilo rozšíriť ešte aj o účasť krajín V4 a možno aj ostatných aliančných partnerov. Určite všetkých na cvičenie pozveme," povedal Glváč. Ako pripomenul, Vyšehradská štvorka (V4) by mala od budúceho roka cvičiť pravidelne každý rok.

Cieľom cvičenia je zladiť a preveriť medzinárodné jednotky pri plánovaní a vedení operácie v rámci kolektívnej obrany. Do cvičenia sa zo slovenskej strany zapoja pozemné a vzdušné sily, ako aj sily výcviku a podpory a 5. pluk špeciálneho určenia zo Žiliny. Využijú pritom leteckú techniku a približne 70 kusov kolesovej a 40 kusov pásovej techniky.

Príslušníci Ozbrojených síl SR a Armády Českej republiky si spoločne precvičia napríklad vedenie operácie v zastavanom priestore, presuny počas vedenia bojovej operácie, kontakt s protivníkom a ochranu vlastných síl, ale aj infiltráciu a exfiltráciu jednotiek špeciálneho určenia. Cvičenie by sa malo uskutočniť v koordinácii s medzinárodným cvičením vzdušných síl MACE XVI a stať sa aliančným cvičením.

Informovala o tom hovorkyňa MO SR Martina Balleková.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu