Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Figeľ: Orbán vyvoláva vyhláseniami obraz 19. storočia

Ján Figeľ
Ján Figeľ (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Predseda KDH Ján Figeľ nevie odkiaľ premiér Maďarska Viktor Orbán nachádza vyjadrenie oprávnenosti autonómie pre Maďarov v iných krajinách, pretože autonómia je len jedným z nástrojov pre správu vecí verejných.

Ako povedal Figeľ, dôležitejšia je skutočná demokracia, kde všetci participujú na občianskej báze, aj príslušníci národnostných menšín. „Nie vyčleňovanie sa, nie autonómia, ktorá má nahrádzať základné predpoklady slobody, demokracie a právneho štátu, ale participácia na báze rovnosti,“ zdôraznil.

Téma dvojakého občianstva pre Maďarov v Karpatskej kotline, o ktorom hovorí Orbán, je podľa Figeľa etnickým spájaním ponad hranice, čo vyvoláva obraz 19. storočia. „Aj maďarský zákon sa odvoláva na uhorskú legislatívu z 19. storočia. Pripomína to tendencie, pokušenia a modely niektorých krajín, ktoré akoby volali po veľkom Albánsku, Srbsku, Rumunsku, Rusku. To nie je Európa 21. storočia,“ vyhlásil s tým, že občania krajín EÚ majú rozšírené občianstvo o európsky rozmer. „Vytvárať etnickú väzbu prihráva takým trendom, ako sa dejú dnes na východe Európy,“ dodal.

Podľa predsedu parlamentného výboru pre európske záležitosti Ľuboša Blahu sú Orbánove názory vrcholne neakceptovateľné. „Čudujem sa mu, že takéto zvláštne výroky používa po voľbách. Pred voľbami by sa to dalo ako tak pochopiť, že chce osloviť voličov Jobbiku. Dnes nie je na také úvahy pragmatický politický dôvod,“ povedal Blaha.

Tým je to podľa neho nebezpečnejšie, pretože to potom vyviera z mentálneho sveta Orbána. „Som rád, že EÚ je čoraz presvedčenejšia, že niektoré politiky Orbána nie sú práve najšťastnejšie. Máme silného spojenca v EÚ, aby nič také nenastalo. Takéto snahy o iredentu netreba zľahčovať,“ uviedol.

Podpredseda SDKÚ-DS Ivan Štefanec tvrdí, že sme svedkami narastajúceho nacionalizmu. „Nie je to prvýkrát, čo vychádzajú takéto signály od maďarského premiéra. Akoby voľbami dostal vietor do plachiet a snaží sa posilňovať svoj vplyv,“ povedal Štefanec dnes pre agentúru SITA. Podľa neho treba jednoznačne odmietnuť snahy o rastúci nacionalizmus a extrémizmus, či snahy o autonómiu.

„V 21. storočí, kedy víťazí európska spolupráca nad extrémizmom a nacionalizmom, je nezmyselné, aby sme hovorili o územných autonómiách, snahe posúvať hranice,“ zdôraznil. Menšiny majú v spoločnosti podľa neho svoje miesto a zaslúžia si pozornosť. „Dodržiavanie práv je v EÚ samozrejmosťou. Čo nie je samozrejmosťou, je snaha o budovanie autonómií, o presadzovanie väčšieho vplyvu, na aký má každý štát nárok,“ povedal Štefanec.

Územná autonómia nie je podľa predsedu poslaneckého klubu Mostu-Híd Lászlóa Solymosa témou jeho strany, ale možno témou Viktora Orbána. Ako povedal, Most-Híd má tri piliere, ktoré ponúka pre rozvoj menšín. „To je rozvoj školstva, kultúry a jazyka,“ povedal. Podľa Solymosa štáty by mali vytvárať dostatočné podmienky pre rozvoj menšín. „Treba vytvoriť právnu istotu pre menšiny,“ dodal.

Staronový maďarský premiér Viktor Orbán po svojej sobotňajšej inaugurácii pomenoval priority svojej novej vlády a medzi ne aj zaistenie autonómie pre maďarské menšiny žijúce v krajinách strednej Európy. Poukázal pritom na práva približne 200-tisíc etnických Maďarov žijúcich na Ukrajine.

Podľa jeho slov musia krajiny EÚ i samotná únia rešpektovať Maďarsko. Kontroverzný maďarský líder zároveň potvrdil, že jeho vláda bude pokračovať v politike predchádzajúceho kabinetu, založenej na "otvorenom dialógu a odvážnom zmýšľaní" vo veci európskych záležitostí. Dodal zároveň, že vládna politika "otvorenosti k východu" bude pokračovať a cieľom Budapešti je aj zvýšenie ekonomického vplyvu v Karpatskej kotline.

"Maďari žijúci v Karpatskej kotline sú oprávnení mať dvojaké občianstvo a taktiež autonómiu," povedal Orbán, podľa ktorého síce je jeho krajina členom rôznych organizácií, no nie ich rukojemníkom.

"Chceme, aby Európa rešpektovala vlastné korene, držala sa kresťanstva a taktiež rešpektovala individuálne národy," dodal staronový maďarský premiér, ktorého pravicovo-populistická strana Fidesz a koaliční kresťanskí demokrati jednoznačne vyhrali aprílové parlamentné voľby a opätovne získali ústavnú väčšinu v parlamente.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu