Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Ultrapravicový Jobbik chce v roku 2018 vyhrať parlamentné voľby, vyhlásil jeho líder

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BUDAPEŠŤ – Maďarská ultrapravicová strana Jobbik chce v roku 2018 vyhrať parlamentné voľby, vyhlásil dnes v Budapešti predseda Jobbiku Gábor Vona na zjazde strany, na ktorom budú delegáti voliť vedenie strany. Jediným kandidátom na post predsedu je Vona, pripomenulo internetové vydanie denníka Népszabadság.

Svoje dvojročné pôsobenie na čele strany Vona zhodnotil slovami: "Išlo o najneľútostnejšie obdobie, v ktorom išlo o to, či nás zlomia, alebo či zostaneme. Stalo sa to druhé, dokonca sa nám podarilo stranu aj posilniť," zdôraznil predseda, podľa ktorého cieľom Jobbiku v nadchádzajúcich dvoch rokoch nebude zachovanie, ale víťazstvo v nadchádzajúcich parlamentných voľbách.

Jobbik je podľa jeho slov dnes už najsilnejšou opozičnou stranou v Maďarsku. Najvážnejším protivníkom ultrapravicovej strany je vládny Fidesz, pretože "dokáže vzbudiť ilúzie, hovorí, ako keby bol Jobbikom a koná ako Maďarská socialistická strana (MSZP)," dodal Vona. Priebeh kongresu narušil dnes podľa tlačovej agentúry MTI bombový poplach, v dôsledku ktorého muselo viac ako 500 delegátov a okolo 250 pozvaných hostí dočasne opustiť dejisko rokovania.

Podľa júnového prieskumu inštitútu Ipsos Jobbik je už jednoznačne druhou najsilnejšou stranou v Maďarsku, podporuje ju 12 percent voličov. Fidesz s 37-percentnou podporou naďalej výrazne vedie, podpora MSZP klesla v júni z májových 11 na osem percent.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu