Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Čaplovič chce zastaviť zneužívanie sociálnych štipendií

Dušan Čaplovič
Dušan Čaplovič (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Ministerstvo školstva pod vedením Dušana Čaploviča (Smer-SD) robí ďalšie opatrenie, ktorým chce zastaviť špekulantov so sociálnymi štipendiami. Podľa novej vyhlášky, ktorú predložilo do pripomienkového konania, by peniaze od rodičov a príbuzných získané na základe darovacej zmluvy už nemali byť považované za príjem študentov.

Niektorí vysokoškoláci sa podľa ministerstva k sociálnemu štipendiu dostali tak, že na základe daru od rodičov či starých rodičov preukazovali príjem v dostatočnej výške na to, aby sa pri prideľovaní štipendia posudzovali samostatne a nebrali sa tak u nich do úvahy príjmy ich rodičov. Vyhláškou chce rezort docieliť, aby sa študent posudzoval spoločne s rodičmi, aj keď v období, za ktoré sa zisťuje jeho príjem na účely priznania sociálneho štipendia, dostane peniaze na základe darovacej zmluvy. "Z aplikačnej praxe je zrejmé, že študenti účelovo začali predkladať darovacie zmluvy, na základe ktorých sa následne posudzujú ako samostatné osoby," píše sa v dôvodovej správe k materiálu. 

Ak totiž študent nepreukáže príjem v požadovanej výške, zohľadňujú sa príjmy rodičov, čím mu nevznikne nárok na priznanie sociálneho štipendia alebo dostane menšie štipendium. Zmeny pri priznávaní štipendií majú byť pre študentov aktuálne od nového akademického roka. Ministerstvo si od nich sľubuje úsporu finančných prostriedkov vynakladaných na sociálne štipendiá a ich adresnejšie poskytovanie. Študenti môžu v tomto školskom roku dostať sociálne štipendium vo výške maximálne 230 až 275 eur mesačne, podľa toho, ako ďaleko od miesta trvalého bydliska sa ich vysoká škola nachádza.

Proti zneužívaniu sociálnych štipendií rezort zakročil aj vlani. Keď rodičia mali voči študentovi súdom upravenú vyživovaciu povinnosť, pričom výška výživného nezohľadňovala ich ekonomickú situáciu a bola určená na najnižšej úrovni, študentom vznikal nárok na dávku v hmotnej núdzi a následne aj na maximálnu výšku sociálneho štipendia. V dôsledku toho sa počet samostatne posudzovaných vysokoškolákov v hmotnej núdzi začiatkom roka 2013 viac ako zdvojnásobil. Rezort školstva preto vtedy navrhol upraviť podmienky na posudzovanie uvedených prípadov tak, že študent buď preukáže zodpovedajúci príjem na jeho samostatné posudzovanie, alebo sa bude posudzovať spoločne s rodičmi a ich príjmom. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu