Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Žitňanská: Špeciálna prokuratúra si po 10 rokoch zaslúži nový impulz

Lucia Žitňanská
Lucia Žitňanská (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Špeciálna prokuratúra si podľa poslankyne Mosta-Híd Lucie Žitňanskej po desiatich rokoch pod vedením špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika zaslúži nový impulz a čerstvý vietor v podobe nového vedenia.

"Pán Kováčik je vo funkcii desať rokov. Je dobré, ak sa po rokoch vymenia opraty a inštitúcia môže dostať nový impulz, každý sa po čase opotrebuje," povedala Žitňanská.

Exministerka spravodlivosti považuje za negatívne, že Kováčik sa do konkurzu na špeciálneho prokurátora prihlásil ako jediný uchádzač. "Nesvedčí to o zdravej klíme na špeciálnej prokuratúre. Za normálnych okolností by mal byť o také miesto záujem a mohli by sme vyberať z viacerých kandidátov," vysvetlila. Poslanecký klub Mosta-Híd zatiaľ o voľbe špeciálneho prokurátora nediskutoval, Žitňanská kolegom nebude odporúčať hlasovať za Kováčika.

"Vždy je na škodu, ak sa do konkurzu prihlási len jeden kandidát. Nenapĺňa sa potom význam tohto slova," povedal poslanec KDH Pavol Abrhan. Nechcel špekulovať, prečo sa o funkciu špeciálneho prokurátora neuchádzali aj ďalší kandidáti. Zatiaľ nie je známe, či KDH Kováčika podporí alebo nie, keďže poslanecký klub sa ešte touto otázkou nezaoberal.

"Pán Kováčik splnil pravidlá, ktoré vyžaduje zákon. Jeho doterajšiu činnosť hodnotím pozitívne. Odborne spĺňa všetky predpoklady na výkon funkcie," konštatovala predsedníčka poslaneckého klubu Smeru-SD Jana Laššáková. Osobne za Kováčika zahlasuje a verí, že ho podporí aj poslanecký klub Smeru-SD. "Budeme o tom rokovať," dodala.

Poslanec za SDKÚ-DS Ivan Štefanec si myslí, že Kováčik v princípe vo funkcii nefungoval nijak zle. "Ide o jednu z mála inštitúcií, ktorá sa snažila postupovať konštruktívne, odbornosť ostala zachovaná. S osobou pána Kováčika nemám problém," poznamenal Štefanec. Kováčik sa podľa jeho slov neprofiloval ako stranícky kandidát na rozdiel od bývalého generálneho prokurátora Dobroslava Trnku.

Konkurz na špeciálneho prokurátora je podľa strany Sloboda a Solidarita (SaS) iba paródiou výberového konania, keďže sa doň prihlásil len jeden uchádzač. Liberáli konkurz na špeciálneho prokurátora pokladajú za poľutovaniahodnú udalosť, ktorá veľa prezrádza o úbohých pomeroch na prokuratúre i v celom štáte.

"Tušíme za ňou zákulisné dohody na úrovni generálnej prokuratúry a strany Smer a čo je najhoršie, udržiavanie stavu, keď zákon platí len pre niektorých, kým vyvolení si užívajú beztrestnosť," uvádza SaS. Podľa predsedu strany Richarda Sulíka môže Smer v tomto prípade verejnosti preukázať záujem o skutočnú spravodlivosť už len tým, že Dušana Kováčika v parlamente nepodporí.

Súčasnému špeciálnemu prokurátorovi Dušanovi Kováčikovi sa funkčné obdobie končí v auguste. Vo funkcii je od mája 2004, opätovne ho parlament zvolil v septembri 2009. Teraz sa prihlásil do výberového konania po tretí raz, bol jediným uchádzačom. Ako informoval týždenník .týždeň, konkurz aj vyhral.

“Do výberového konania na funkciu špeciálneho prokurátora sa prihlásil jeden kandidát, ktorý bol úspešný,” potvrdila .týždňu hovorkyňa Generálnej prokuratúry (GP) Andrea Predajňová. Podľa nej schválila výberová komisia Kováčika “jednomyseľne”. K návrhu výberovej komisie sa musí vyjadriť generálny prokurátor Jaromír Čižnár, ktorý tak urobí zrejme až po Veľkej noci. Ak nebude mať ku Kováčikovi žiadne výhrady, predloží ho ako kandidáta na schválenie parlamentu, píše .týždeň.

Špeciálneho prokurátora do funkcie volí parlament na návrh generálneho prokurátora na základne výberového konania. Funkčné obdobie špeciálneho prokurátora je päť rokov a do funkcie môže byť zvolený iba prokurátor generálnej prokuratúry.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu