Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Návrh na ústavné ukotvenie manželstva podáme do 24. februára, tvrdí Figeľ

Ján Figeľ
Ján Figeľ (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Návrh na ústavné ukotvenie manželstva by mali podať do parlamentu do 24. februára. Ako povedal dnes predseda KDH Ján Figeľ, návrh má významnú podporu v parlamente, ktorú vyjadrilo 40 poslancov svojím podpisom pod návrh.

Návrh podpísali všetci poslanci za KDH, väčšina poslancov za Most-Híd, OĽaNO SDKÚ-DS a dvaja nezaradení poslanci. „Programové vyhlásenie vlády zdôrazňuje rodinu ako cieľ politiky. Som presvedčený, že postoj Smeru-SD v tejto otázke je dôležitý nielen pre budúcnosť tejto strany, ale aj Slovenska. Je potrebné, aby sa jednotlivci či kluby k tejto téme postavili zodpovedne. Nejde o politiku ani politikárčenie, ale o to, či to, čo je základné ako bunka spoločnosti, získa oporu v ústave,“ povedal Figeľ.

Manželstvo je podľa Figeľa veľmi dôležité pre zúčastnených, ale aj ostatných. „Manželstvo je najstaršia ľudská a spoločenská inštitúcia. Jeho cieľom je nielen vzťah dvoch ľudí, ale aj založenie rodiny a výchova detí,“ uviedol s tým, že z tohto pohľadu podpora a ochrana manželstva, ale aj vytváranie priaznivého prostredia pre vytváranie manželstva, je veľmi dôležité. Manželstvo a rodina je podľa Figeľa základ pre život, lásku, domov a bezpečie.

„Slovensko potrebuje pridať v tejto oblasti, pretože mnohé trendy hovoria o oslabovaní úcty alebo postavenia manželstva,“ zdôraznil Figeľ. Upozornil, že podľa prieskumov ľudia podporujú doplnenie definície manželstva v ústave. „Nejde tu len o papier, ale o to, aby sa manželstvo v právnom poriadku lepšie a stabilnejšie chránilo a podporovalo. Na to potom nadväzujú ďalšie opatrenia ako je napríklad podpora v sociálnej starostlivosti o deti, ale aj návrh o rodinnom podnikaní,“ dodal. 

Kresťanskí demokrati chcú doplniť slovenskú ústavu o definíciu manželstva ako jedinečného zväzku jedného muža a jednej ženy. Na marcovej parlamentnej schôdzi predložia návrh ústavného zákona, podľa ktorého Slovenská republika manželstvo všestranne chráni a napomáha jeho dobru. "Ide o krátke a precízne výstižné vety, ktoré sú prevzaté z platného zákona o rodine, prijatého v roku 2005," uviedol predseda KDH Ján Figeľ.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu