Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Procházka: Ako prezident by som chodil na rokovania vlády

Radoslav Procházka
Radoslav Procházka (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Poslanec Národnej rady SR a občiansky kandidát na prezidenta Radoslav Procházka by sa ako hlava štátu raz za mesiac zúčastňoval na rokovaní vlády. Každý štvrťrok by hodnotil, ako vláda plní svoj program. Procházka to vyhlásil na dnešnej tlačovej besede, na ktorej predstavil svoj program.

"V ústave je priamy základ pre to, aby prezident vyžadoval od členov vlády správy aj podklady, je tam priestor pre účasť na zasadnutí vlády," povedal Procházka.

Ako prezident by vymenil vedenie ústavného súdu a podporoval by nezávislé kontrolné inštitúcie. "Ústavný súd v ostatných rokoch veľmi ublížil svojej reputácii," poznamenal. Menovanie veľvyslancov podľa odborných predpokladov a nie straníckych zásluh by malo byť podľa Procházku samozrejmosťou. Ekonomickou diplomaciou by podporoval domáce podniky, v jeho programe je aj presadzovanie ochrany pitnej vody a pôdneho fondu ako strategických surovín.

"Presunul by som časti prezidentskej administratívy do regionálnych kancelárií v Banskej Bystrici a Košiciach, kde sa dnes len kúri a svieti. Osobne by som v nich aspoň týždeň v mesiaci úradoval," dodal.

Šéf volebného štábu Procházku Martin Dubéci tiež pripomenul, že už dva týždne trvá dobrovoľnícky program kampane. "Za posledné dva týždne sa prihlásilo 130 ľudí, ktorí na seba viažu ďalších dobrovoľníkov," tvrdí Dubéci. V januári alebo februári spúšťajú terénnu kampaň, v ktorej budú dobrovoľníci pomáhať.

Prezidentské voľby budú na jar. Na kandidatúru za prezidenta je potrebných buď 15 podpisov poslancov NR SR, alebo 15-tisíc podpisov pod petíciu od občanov. Prezidentskú kandidatúru zatiaľ okrem Procházku ohlásili podnikateľ Andrej Kiska, herec Milan Kňažko, bývalý predseda KDH Ján Čarnogurský, ktorý odišiel z KDH. Rada KDH ako prezidentského kandidáta schválila Pavla Hrušovského, ktorého podporuje aj Most-Híd. SaS navrhla Petra Osuského.

Kandidatúru oznámila aj Ľubica Blašková a 75-ročný vedec Milan Melník. Jozef Behýl, ktorý sa venuje najmä tretiemu sektoru, avizoval, že sa tiež bude uchádzať o post hlavy štátu. Kandidovať chce aj invalidný dôchodca z Košíc Leonid Chovanec. Kandidatúru oznámil aj primátor Rimavskej Soboty Jozef Šimko.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu