Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Lajčák: Dohoda o ochrane vzdušného priestoru SR Gripenmi je blízko

(Zdroj: Wikipedia)

PRAHA/BRATISLAVA - České armádne stíhačky typu Gripen by mohli v budúcnosti chrániť aj slovenský vzdušný priestor, pripustil dnes v Prahe podpredseda vlády a minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák, ktorý v českej metropole vystúpil s prejavom na medzinárodnej konferencii Dni USA a Európskej únie. Informuje o tom internetový server Novinky.cz.

Slovenskému letectvu podľa rovnakého zdroja končí životnosť ruských strojov typu Mig a spoločná obrana vzdušného priestoru by mohla byť cestou, ako efektívne znížiť výdavky na obranu.

"Sme k dohode bližšie ako kedykoľvek predtým," cituje server slová šéfa slovenskej diplomacie.

Miroslav Lajčák v Prahe varoval, že euroatlantické vzťahy prechádzajú krízou dôvery, čo je okrem iného dôsledkom afér okolo Edwarda Snowdena, ktorý upozornil na monitorovanie Európanov americkou Národnou bezpečnostnou agentúrou (NSA).

Podľa vlastných slov v poslednom čase dvakrát navštívil USA a bol prekvapený malým záujmom Washingtonu o zahraničnú politiku. "Nikdy som nezažil USA tak zahľadené do seba ako práve teraz," vyhlásil podľa serveru Novinky.cz. Na obnovenie vzájomnej dôvery je, ako povedal, potrebné predovšetkým obnovenie intenzívneho dialógu, predovšetkým vo forme summitov EÚ-USA.

Pre euroatlantické spoločenstvo bude podľa slov šéfa slovenskej diplomacie mimoriadne dôležitý vývoj v arabskom svete. V krajinách, ktoré zasiahla tzv. arabská jar, sa podľa jeho názoru nestretáva ľavica a pravica ako v Európe, ale umiernenejšie a radikálne sily. USA a EÚ by sa v týchto oblastiach mali výrazne angažovať, udržovať otvorenosť tamojších politických systémov či intenzívne komunikovať s nevládnym sektorom.

Minister zahraničných vecí SR zdôraznil, že kľúčom pre riešenie konfliktov je jednota medzinárodného spoločenstva, čo sa podľa jeho slov potvrdilo pri riešení situácie okolo sýrskeho chemického arzenálu či pri hľadaní dohody o iránskom jadrovom programe.

Konferencia Dni EÚ a USA, ktorá sa tentoraz koná v dňoch 2.-3. decembra 2013, a to celkovo už po desiaty raz, sa stala v uplynulých rokoch diskusným fórom popredných svetových osobností s predstaviteľmi Českej republiky.

Medzi zaujímavých rečníkov v rámci tohtoročnej konferencie patria aj minister financií ČR Jan Fischer, bývalý izraelský premiér Ehud Barak, bývalý prezident ČR Václav Klaus, predseda zboru náčelníkov štábov vojsk USA Mike Mullen, predseda Ústavného súdu ČR Pavel Rychetský, hlavný poradca amerického prezidenta Baracka Obamu v rokoch 2009-11 David Axelrod a ďalší.
 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu