Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Pohoršený Jahnátek: Ide len o "buzeráciu"

Ľubomír Jahnátek
Ľubomír Jahnátek (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Ľubomír Jahnátek prijal s veľkou nevôľou iniciatívu niektorých poslancov presadiť na aktuálnej schôdzi Národnej rady SR úpravu zákona o lesoch, ktorou by obmedzili ľuďom zber húb a lesných plodov.

"Podľa ministra Jahnátka nejde v tomto prípade o nič iné, len o 'buzeráciu' ľudí. Preto navrhne vybrať tento kontroverzný bod na samostatné hlasovanie. Očakáva, že poslanecké plénum túto úpravu neschváli. O tomto postupe informoval aj predsedu vlády Roberta Fica, ktorý ho v plnom rozsahu podporil," uviedol v dnešnom stanovisku riaditeľ odboru ministerstva pôdohospodárstva Peter Hajnala.

"Akýkoľvek vstup do lesov bude bezplatný. Jedine v prípade, že sa lesné cesty vo vlastníctve konkrétnych osôb budú využívať na komerčné účely alebo za účelom dosiahnutia zisku, tak vtedy bude povinnosť dohodnúť sa na podmienkach využívania lesných ciest s ich vlastníkmi," povedal nedávno jeden z predkladateľov pozmeňovacieho návrhu k zákonu - poslanec NR SR Tibor Lebocký (Smer-SD).

Opozičný poslanec NR SR Zsolt Simon (Most-Híd) kritizoval zákon o lesoch v navrhovanej podobe ako "veľmi zlý, pretože pri lesných cestách má byť najskôr dohoda s vlastníkom cesty a až potom bude možný vstup". Simon zároveň procedurálnym návrhom žiadal novelu zákona o lesoch vrátiť na prepracovanie predkladateľovi zákona - Ministerstvu pôdohospodárstva a rozvoja vidieka. "Tento návrh zákona totiž umožní po tom, ako vstúpi do platnosti, podľa mojej mienky, vykrádať slovenské lesy tým, že sa vyťažia cenné porasty a zostane len menejcenný mladý porast. Navrhoval som preto, aby sme návrh zákona vrátili predkladateľovi. Toto bolo však odmietnuté," dodal Simon.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu