Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Mačky by podľa Csicsaia nemali čipovať

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Vylúčiť mačky z z povinného plošného čipovania navrhuje v novele zákona o veterinárnej starostlivosti poslanec za Most-Híd Gabriel Csicsai. Podľa súčasnej platnej právnej úpravy sa povinné nezameniteľné označovanie vzťahuje na psov, mačky a fretky.

"Dôvodom návrhu na vylúčenie mačiek z uvedeného povinného označovania je skutočnosť, že väčšina mačiek žije polodivým, túlavým spôsobom života. Najmä v obciach je ťažko dokázateľný vlastnícky vzťah takýchto mačiek ku konkrétnym majiteľom," argumentuje Csicsai. Hlavný prínos elektronického označenia spoločenských zvierat podľa jeho slov spočíva v identifikovateľnosti zvieraťa, respektíve identifikovateľnosti jeho majiteľa vo vzťahu k starostlivosti a zodpovednosti o spoločenské zviera.

"V prípade mačiek, ktoré nie sú chované vyslovene v domácnostiach, je ťažké identifikovať ich majiteľa, a to najmä v prípadoch mladých zvierat. Vzhľadom na životné zvyky mačiek, praktické prevedenie elektronického označenia je nevykonateľné," vysvetľuje poslanec za Most-Híd.

V prípade psov čipovanie umožňuje zosobňovanie zodpovednosti za psa v prípadoch, keď pes spôsobil nejakú škodu, zdravotnú ujmu, alebo bol vektorom prenosu infekčnej alebo inej choroby. Zároveň však dáva aj určité istoty, že majiteľ zvieraťa sa v rámci svojej zodpovednosti stará o zdravotný stav zvieraťa (očkovanie, odčervenie, kondičný stav, kŕmenie na dostatočnej úrovni), welfare (vyhovujúci koterec, pohybová aktivita, spoločenské postavenie psa). Takto formulovaný zákon môže byť dostatočným nástrojom v boji proti opusteniu nežiaducich psov a rovnako aj v boji proti ich

Oproti psom domáce mačky, až na málo výnimiek, nie sú zvieratá chované priamo v domácnostiach ako rodinní maznáčikovia a majú úplne iný spôsob bežného života. Mačky sú ťažko kontrolovateľné, tak vo voľnom pohybe, ako aj v reprodukcii, najmä vo vzťahu potomstva k potenciálnym majiteľom.

"Vzniká praktický problém, kto je zodpovedný, respektíve komu patrí dané zviera – mačka. Vzhľadom na sankcie uvedené v zákone, sú potom legitímne otázky, kto bude riešiť čipovanie takýchto mačiek. U mačiek zároveň absentuje väčšina problémov, ktoré sú bežné u psov - túlanie, uhryznutie, napadnutie, ktoré by si vyžadovali riešenie právneho alebo iného charakteru. Z uvedených dôvodov sa označovanie mačiek javí ako neopodstatnené," uzatvára Csicsai. Parlament sa návrhom bude zaoberať na októbrovej schôdzi.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu