Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Paška zvolal mimoriadnu schôdzu: Až 56 poslancov chce Fica odvolať

Robert Fico
Robert Fico (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Mimoriadna 24. schôdza Národnej rady (NR) SR k návrhu na vyslovenie nedôvery predsedovi vlády Robertovi Ficovi (Smer-SD) sa uskutoční v utorok (17.9.) od 15. hodiny. Na podnet skupiny opozičných poslancov ju dnes zvolal predseda parlamentu Pavol Paška (Smer-SD).

Pod návrh sa ešte v piatok (13.9.) podpísalo 56 poslancov KDH, Mosta-Híd, SDKÚ-DS, SaS, OĽaNO aj strany Nová väčšina - Dohoda. Ich rozhorčenie vyvolala informácia, že podklady vládneho materiálu o získaní zvyšného 49-% podielu v materskej spoločnosti Slovenského plynárenského priemyslu (SPP) údajne pripravovala finančná skupina J&T.

Dôkazom má byť vládny materiál, v ktorého hlavičke sa nachádza meno firmy J&T Investment Advisors. Menšinový podiel v SPP získa štát od českého Energetického a průmyslového holdingu (EPH), ktorého spoluvlastníkom je aj skupina J&T. Opozícia to vníma ako dôkaz, že štát neriadi vláda, ale finančné skupiny. Kabinetu vyčíta tiež nevýhodnosť obchodu, kedy štát podľa nich zbytočne preberá stratovú a zadlženú spoločnosť.

Zmienku o J&T vo vládnom materiáli Fico cez víkend vysvetľoval tým, že dokument vznikal pri bežnej komunikácii dvoch akcionárov SPP, čo považuje za "úplne normálne". "Dnes je 49-% akcionárom v SPP spoločnosť EPH a všetci vieme, že EPH je spojená s J&T. Ale čo my s tým máme? My sme EPH nepredali nič, to boli Francúzi a Nemci, ktorí predali svoj podiel," argumentoval premiér v televízii TA3. Ak niekto môže za vstup finančných skupín do SPP, tak je to podľa neho súčasná pravicová opozícia, ktorá v minulosti umožnila privatizáciu plynární.

Predseda vlády tiež avizoval, že na mimoriadnej schôdzi vystúpi s prejavom, ktorý sa bude týkať aj privatizácie SPP a bude pripomínať pochybenia vtedajšej vlády. V celom aktuálnom spore ide podľa neho len o ceny plynu a rozdielny prístup k ich úpravám. "Na jednej strane je Smer-SD, ktorý chce stabilné ceny pre domácnosti, na druhej strane zdivočelá opozícia, ktorá chce zvyšovať ceny plynu pre domácnosti. O tomto je celá schôdza a do takejto schôdze veľmi rád pôjdem," dodal premiér.

Zvolanie mimoriadnej schôdze na utorňajšie popoludnie je podľa poslanca hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) Richarda Vašečku prejavom neúcty predsedu parlamentu voči pamiatke významného katolíckeho disidenta Silvestra Krčméryho. "Pred začiatkom mimoriadnej schôdze totiž zasadajú výbory Národnej rady a poslancom tak nebude umožnené zúčastniť sa poslednej rozlúčky s pánom Krčmérym. Predseda parlamentu mohol zvolať mimoriadnu schôdzu na ktorýkoľvek iný termín. Je mi ľúto, že dal prednosť prízemnému politikárčeniu pred vzdaním úcty pamiatke mimoriadnej osobnosti našej histórie," uviedol Vašečka vo svojom stanovisku.

Kriticky na čas mimoriadneho rokovania parlamentu reagoval aj nezaradený poslanec Alojz Hlina. Ten už na alternatívne termíny od stredy do piatka ohlásil v Bratislave protestné zhromaždenie občanov proti krokom vlády v súvislosti s SPP. "Mimoriadnu schôdzu však Pavol Paška zaradil absolútne nelogicky na utorok. Hlavným dôvodom tohto je strach zbabelcov v Smere, aby im ľudia neprišli vykričať pripravovaný podvod v SPP," tvrdí Hlina.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu